Portaal:Filosofie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
𝐏𝐨𝐫𝐭𝐚𝐚𝐥:𝐅𝐢𝐥𝐨𝐬𝐨𝐟𝐢𝐞
Vatican banner Rafael's "School of Athens".jpg
Welkom op het FilosofiePortaal!

Op dit portaal vind je informatie over alles wat met filosofie te maken heeft.

Filosofie (Grieks: φιλοσοφία, philosophia, "liefde voor de wijsheid") is het streven naar kennis en wijsheid. Filosofen willen heel graag slim en wijs worden. Wil jij dat ook? Dan ben je misschien wel een filosoof.

Als kinderen regelmatig (minstens eens per week) filosoferen, gaat hun IQ met enkele punten omhoog. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Dundee (Schotland) aangetoond. Ook gaan kinderen beter met emoties om, krijgen ze meer zelfvertrouwen en gaat hun gedrag op school vooruit.

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Vraag van de week
Aanhalingsteken openen

Ben je gelukkig als je veel geld hebt?

Aanhalingsteken sluiten
Artikel van de maand

Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau was een Frans filosoof en schrijver uit de 18e eeuw. Hij vond dat de mensen zich niet hoefden te onderwerpen aan één persoon, die absolute macht had: de Franse koning in die periode. Beter was dat de mensen onderling afspraken maakten en een contract opstelden. Rousseau schreef een boek genaamd Émile, ou De l’éducation. Kan jij raden waar dit boek over gaat?

>> Lees hier verder voor het antwoord! >>

Afbeelding van de maand
Willem van der Vliet - Philosopher and Pupils - WGA25281.jpg
Een filosoof en zijn leerlingen.
Vakgebieden

Er zijn een aantal onderdelen waar filosofen zich mee bezig kunnen houden. In het verre verleden hielden filosofen zich bezig met alle vakgebieden, waaronder zelfs de sterrenkunde of de natuurkunde. Een paar vakgebieden in onze tijd staan hieronder.

Philosophy and Christian Art LACMA M.69.48.jpg
Stromingen

Binnen de filosofie zijn er een aantal grote stromingen. Bij elke stroming is een groep filosofen het met elkaar eens over belangrijke aspecten in de filosofie. Hieronder staan een aantal.

The Death of Socrates cropped.jpg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Filosofie&oldid=822364"