Portaal:Mediawijsheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Media KL.png
Welkom
Welkom op het portaal Mediawijsheid!
Het internet is een plek waar een heleboel leuks en nuttigs staat. Dankzij websites zoals YouTube, Facebook, Instagram en Tumblr kun je met iedereen over de hele wereld praten. Als er niemand in je omgeving iets leuk vind, is er altijd wel iemand anders op de wereld met dezelfde passie. Je kunt teksten en video's van over de hele wereld bekijken. Maar hoe ga je eigenlijk goed om met het internet? Hoe weet je of je niet met kwaadwillenden te maken hebt? Weet je zeker dat je wel wil dat iedereen alles van je weet? Hoe weet je zeker dat de informatie die je vindt, ook daadwerkelijk klopt? Hoe herken je het als influencers reclame maken – hoe herken je reclame eigenlijk? Over dit soort zaken gaat dit portaal.
De hoofdvraag luidt als volgt: Hoe ga je wijs om met media?


Gekoppelde portalen:

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Belangrijke begrippen Sociale media
Auteursrecht · Bron · Betrouwbare bronnen · Cyberpesten · Copyright · Digitale geletterdheid · Doxing · Fraude · Inloggen · Mediabewustzijn · Mediawijsheid · Mobiele telefoon · Openbaar · Pestprotocol · Plagiaat · Privacy · Wachtwoord · Zoekmachine

Leer meer over digitale privacy met de Data Detox Game.
BeReal · Discord · Facebook · Flickr · Goodreads · Google · Habbo Hotel · Inloggen · Instagram · LinkedIn · Patreon · Pestprotocol · Pinterest · Reddit · Secondlife · Snapchat · Telegram · TikTok · Tinder · Tumblr · X · WhatsApp · YouTube
Veilig omgaan met sociale media Als iets je overkomen is
Op sociale media en andere websites kun je veel vrienden maken of juist die vrienden vinden die hetzelfde leuk vinden als jij. Toch weet je nooit zeker of iemand die je via het internet ontmoet van goede wil is.
Volg daarom de onderstaande tips op om veiliger op het internet te zijn:
  1. Geef nooit je volledige naam of adres door aan mensen die je niet in het echt kent.
  2. Gebruik als het kan altijd een nickname. Dat is een nepnaam die je gebruikt voor spellen op het internet of om te chatten.
  3. Zet nooit persoonlijke informatie op je profielpagina. Als je sociale media gebruikt om contact te houden met mensen die je in het echt kent, zorg er dan voor dat je je profielpagina op privé zet. Zo kunnen alleen mensen die je als volger accepteert, je profielpagina zien.
  4. Geef aan niemand je wachtwoord door, ook al denk je die persoon te kunnen vertrouwen.
  5. Spreek nooit af met iemand die je alleen via het internet kent. Je weet maar nooit wie er echt achter zit!
  6. Reageer nooit op e-mails of berichten van onbekenden als ze je om je persoonlijke gegevens vragen.
  7. Als iemand die je niet in het echt kent je berichten blijft sturen om je persoonlijke gegevens te geven, blokkeer diegene dan.
  8. Stuur nooit foto's van je zelf aan onbekenden. Stuur ook nooit foto's door van familie of vrienden aan onbekenden.
  9. Open nooit bestanden van onbekenden. Installeer een antivirusprogramma op je computer. Dit programma kan controleren of je een virus op je computer hebt.
  10. Klik nooit op gesponsorde links of advertenties. Ga altijd na of het product echt bestaat en hoe andere mensen en de Consumentenbond het product beoordelen.
  11. Koop nooit iets omdat een influencer dat zegt. Influencers krijgen vaak geld van bedrijven om een bepaald product aan hun fans aan te smeren. Controleer hoe andere mensen en de Consumentenbond het product beoordelen.
Depression-loss of loved one.jpg

Praat met mensen die je echt kent over de leuke en minder leuke dingen die je op het internet meemaakt. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook de vertrouwenspersoon op school, je beste vriend (in het echt) of de Kindertelefoon.
  1. Trek altijd aan de bel als iemand op het internet of in het echt je gegevens doorstuurt of (naakt)foto's van je doorstuurt (doxing). Praat erover met je ouders, een vertrouwenspersoon op school, je beste vriend (in het echt) of met de Kindertelefoon.
  2. Je hoeft je niet te schamen voor wat je overkomen is, omdat het niet jouw schuld is. Het is altijd de schuld van degene die je iets aan heeft gedaan.
  3. Doxing is strafbaar. Overleg met je ouders en/of een vertrouwenspersoon wat je het beste kunt doen. Je kunt altijd met je ouders en/of een vertrouwenspersoon overleggen of je aangifte wilt doen. Op deze website van Slachtofferhulp Nederland vind je hulp bij het nemen van een beslissing. Op deze website van de politie vind je meer informatie over het doen van aangifte.
  4. Zorg er altijd voor dat je veilig blijft. Neem nooit het risico als je vreest dat een familielid je vanuit eerwraak iets aan zal doen. Als je ouders of anderen vanwege religieuze, culturele of alcohol- en drugsgerelateerde redenen niet kunnen omgaan met wat je overkomen is, kun je altijd anoniem met de Kindertelefoon praten.
  5. Op deze website van Slachtofferhulp Nederland vind je hulp bij het nemen van een beslissing. Op deze website van de politie vind je meer informatie over het doen van aangifte. Als minderjarige kun je ook zonder toestemming van je ouders aangifte doen.
Betrouwbare bronnen Nepnieuws en desinformatie
Informatie op het internet is niet altijd betrouwbaar. Iedereen kan op het internet zetten wat hij wil. Dit geldt ook voor filmpjes op YouTube (en andere sociale media).
Bronnen zijn betrouwbaar als ze geschreven zijn door een expert of deskundige. Een deskundige is iemand die veel van iets af weet. Websites van kranten, vaktijdschriften, stichtingen en instellingen zijn meestal betrouwbaar.

Wikipedia wordt door een hoop mensen bewerkt, maar wordt ook gecontroleerd. Hierdoor kun je informatie van de website gebruiken. Wel moet je opletten dat deze informatie ook klopt.

Of een bron al dan niet betrouwbaar is, heeft ook te maken met het doel van een bron. Gebruik bij het schrijven van een artikel alleen informatieve bronnen. Vraag jezelf bij het raadplegen van een bron af wat het doel van de tekst is. Probeert de tekst alleen te informeren, of wordt er in de tekst een mening gegeven? Wil de tekst alleen informatie geven, of probeert de tekst je te emotioneren of tot actie aan te zetten?

Voorbeelden van toegankelijke betrouwbare bronnen op het internet zijn het NOS Jeugdjournaal, Schooltv, Beeld & Geluid, IsGeschiedenis, Andere Tijden, Historiek, NTR Schooltv Beeldbank en NPO Kennis.
Nepnieuws is nieuws dat niet waar is. Het kan soms best moeilijk zijn om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Op de plaat hierboven is te lezen hoe nepnieuws kan worden herkend.
"Dat is nepnieuws!", hoor je tegenwoordig vaak. Het nieuws komt op allerlei manieren tot ons. Mondeling of via de krant, de televisie, de radio en natuurlijk via het internet. Op computers, tablets, telefoons kunnen we ook van alles lezen, maar is het het allemaal wel waar? Klopt alle informatie wel die je hoort of leest? Klopt alle informatie wel die op WikiKids staat? Iedereen kan hier een artikel schrijven! Is het echt waar, of is het nep?

Hoe kun je dat onderzoeken? Door te zoeken naar andere bronnen die over hetzelfde onderwerp gaan. Check meerdere betrouwbare bronnen of iets waar is. Zorg ervoor dat je altijd ook op een andere manier naar de waarheid zoekt.

Op sociale media doen mensen vaak geen journalistiek onderzoek en doen ze niet aan factchecking. Vaak schrijven ze zomaar iets op. Als het door andere mensen allemaal wordt overgenomen, geliked en geretweet dan lijkt het waar te zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Dat heet dus 'nepnieuws'.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Mediawijsheid&oldid=885665"