Arnol Kox

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnol Kox in 2012

Arnol Kox (volledige naam: Arnoldus Johannes Franciscus Kox) was een Nederlandse straatprediker die actief was in de binnenstad van Eindhoven. Hij werd op 11 oktober 1952 geboren in Bergeijk en overleed op 15 juli 2020 in Eindhoven.

Hoe Arnol Kox straatprediker werd

Vragen over het leven

Arnol Kox is met iemand in gesprek (2007)

Op 10 juni 1969 kreeg Arnol op 16-jarige leeftijd een brommerongeluk. Ondanks dat de doktoren hem eigenlijk tot dood hadden verklaard, overleefde hij het ongeluk. Terwijl hij negen maanden in het ziekenhuis lag, heeft hij heel veel na zitten denken over de vraag: "Wat is de zin van mijn leven?" "Waarom krijg ik iedere dag een nieuwe dag?" "Waarom kan ik wat ik kan en waarom kan ik niet wat ik niet kan?" "Is er een vervolg na het leven of is er geen vervolg na het leven?" "Is er een God of is er geen God?" Hierdoor veranderde hij compleet van persoon.

Zo heeft hij de waarheid leren kennen over waarom wij leven. Omdat dit hem gelukkig maakte, gunde hij dit andere mensen ook. En omdat hij het andere mensen gunde, werd hij nog gelukkiger. Op die manier groeide hij in het geluk. Hij zei dat hij het licht niet had gezien, maar dat hij wel had gezien dat hij dánkzij het licht kon zien.

Een ontmoeting met Jezus

In een documentaire vertelde Arnol dat hij Jezus Christus had ontmoet op straat. Hij herkende Hem gelijk. Hij zei: "Jezus?!" Jezus knikte ja. Samen met Hem zou Arnol een colaatje gedronken hebben bij de V&D. Jezus liet hem daar de gaten in zijn handen zien om te bewijzen dat hij het echt was. Toen Arnol thuis was, ging hij erg twijfelen. "Dat kan toch niet, dat ík Jezus heb ontmoet?" Het klonk zo ongelofelijk. "Wie ontmoet nou Jezus?" dacht hij. Toch wist hij diep van binnen dat Hij het écht was.

De verkondiging van Gods woord

Arnol Kox in zijn scootmobiel in het centrum van Eindhoven (2008)

Rond zijn twintigste besloot Arnol het woord van God te verkondigen. Hij was zo blij en positief, dat hij dacht: "Ik wil dat anderen mensen dat ook zijn. Ik wil andere mensen ook zo gelukkig zien. Al kan ik maar één iemand gelukkig maken!" Hij wilde mensen vreugde in het leven geven.

In het Bijbelboek Jesaja las hij ergens: "Wil je van de mensen houden, ga dan op de hoeken van de straat staan." Dit ging Arnol ook doen.

Arnol hoopte dat mensen zich bekeerden en daardoor gelukkig zouden worden. Hij kende het verschil tussen geloven en niet-geloven, en was blij dat hij het verschil heeft leren kennen. Elke dag zijn er mensen die ook het verschil willen leren kennen.

Zegeningen

Regelmatig sprak Arnol zijn zegen uit op mensen die hij ontmoette. Hij begon altijd met de vraag: "Dus je wil niet meer bedrogen worden en je wil ook niet meer bedriegen?" Daarna sprak hij een gebed uit. Zo zei hij bijvoorbeeld: "Dankuwel, lieve Jezus. Wilt u deze persoon ook gelukkig maken? En hem ook de kracht en de hulp geven?" Vervolgens mochten de mensen een geheim aan zichzelf vertellen. Hij wenste eerst de vrede van Jezus in hun hart en vertelde vervolgens het geheim. Hij sprak woorden uit in een niet-aardse taal - dat was het geheim. Diep van binnen zouden mensen voelen wat dit betekende. "Voel je het?" vroeg hij daarna. "Voel je de liefde?"

Ziekte en overlijden

Het graf van Arnol Kox (2022)

In augustus 2019 werd bij Arnol het myelodysplastisch syndroom, oftewel MDS, vastgesteld. Dit is een aandoening waarbij het beenmerg te weinig bloedcellen produceert. Arnol was erg moe en nauwelijks aanspreekbaar. In het ziekenhuis kreeg hij verschillende bloedtransfusies en begon hij met chemotherapie. Ondanks deze behandelingen voelde Arnol zich sterk genoeg om weer naar de stad te gaan en vanuit zijn rolstoel over Jezus te praten. Zijn stem was echter zwakker dan normaal en hij kreeg snel minder energie en hoge koorts. Dit deed de artsen vrezen voor acute leukemie.

Ondanks zijn ziekte en de dood die hem te wachten stond, bleef Arnol vrolijk. Arnol vertelde dat hij klaar was voor de dood. "Op deze aarde heb ik het wel gezien," zei hij.

Op zondag 5 juli 2020 maakte Arnol voor het laatst, in zijn rolstoel, een rondje door de binnenstad van Eindhoven. Dat was zijn laatste wens.

Arnol overleed op 15 juli 2020 op 67-jarige leeftijd in Eindhoven.

Trivia

  • Volgens Arnol heeft hij ooit een buitenlichamelijke ervaring gehad. Hij vertelde dat hij met de ogen van zijn onzichtbare "ik" zijn zichtbare "ik" zag zitten.
  • Arnol had ook een vrouw genaamd Gerry. Hij ontmoette haar in de Paterskerk, ook wel bekend als de Augustijnenkerk. Ze waren eerst gewoon bevriend, maar in de loop der tijd is dat toch meer geworden dan alleen vriendschap. Ze voelde de goedheid in hem en dat heeft haar heel erg aangesproken. Daarom is ze van hem gaan houden. Ze zei dat er van hem zoveel vreugde en liefde afstraalde.

Externe links

Een van de vele borden van Arnol Kox

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arnol_Kox&oldid=861555"