Station Utrecht Maliebaan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 12: Regel 12:
 
| reizigers    = ?
 
| reizigers    = ?
 
}}
 
}}
'''Station Utrecht Maliebaan''' is een spoorwegstation in de stad [[Utrecht]]. Het station wordt gebruikt door [[Het Spoorwegmuseum]], een museum over treinen. Het station is al sinds 1954 onderdeel van het museum, maar sinds 2005 stoppen er ook speciaal treinen tijdens de openingstijden op het station voor de bezoekers van het museum. Het station zelf is een [[rijksmonument]].  
+
'''Station Utrecht Maliebaan''' is een spoorwegstation in de stad [[Utrecht (stad)|Utrecht]]. Het station wordt gebruikt door [[Het Spoorwegmuseum]], een museum over treinen. Het station is al sinds 1954 onderdeel van het museum, maar sinds 2005 stoppen er ook speciaal treinen tijdens de openingstijden op het station voor de bezoekers van het museum. Het station zelf is een [[rijksmonument]].  
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Huidige versie van 22 jul 2020 om 18:36

Station Utrecht Maliebaan (Utm)

Spoorwegmuseum Utrecht 003.JPG

Opening 10 juni 1874
Plaats Utrecht
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Hilversum - Lunetten
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Utrecht Maliebaan is een spoorwegstation in de stad Utrecht. Het station wordt gebruikt door Het Spoorwegmuseum, een museum over treinen. Het station is al sinds 1954 onderdeel van het museum, maar sinds 2005 stoppen er ook speciaal treinen tijdens de openingstijden op het station voor de bezoekers van het museum. Het station zelf is een rijksmonument.

Geschiedenis

Het station werd in 1874 geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en is vergelijkbaar met het oude station Hilversum (van voor de verbouwing). Al vanaf het begin maakten weinig reizigers gebruik van het station in 1887 werd het station verbouwd voor het goederenvervoer en in 1908 werd dit nog een keer gedaan. In 1939 werd het station gesloten, omdat het als onnodig beschouwd werd. In 1940 was het station voor een paar dagen weer open, nadat een ander station door een ontsporing niet gebruikt kon worden. In de Tweede Wereldoorlog werd het station gebruikt voor het vervoer van Joden naar Kamp Westerbork.

In 1954 werd het station gegeven aan Het Spoorwegmuseum en sinds 2005 wordt het weer door treinen gebruikt. Sinds 2004 is hier ook de Koninklijke wachtkamer uit het voormalige station Den Haag SS ondergebracht. Deze was al vanaf 1973 opgeslagen, maar is toen gerestaureerd en tegenwoordig te bewonderen op Utrecht Maliebaan.

Dienstregeling

De trein tussen station Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan is een pendeldienst die op geen enkel ander station stopt. De trein rijdt alleen tijdens de openingstijden. Op maandag rijdt de trein helemaal, behalve in de schoolvakanties. Bij heel erg slecht weer, zoals ernstige sneeuwval, rijdt de trein ook niet.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen kan de trein alleen gebruikt worden door mensen die naar Het Spoorwegmuseum gaan, maar in principe hoeft men geen ticket te kopen voor het museum om in de trein te gaan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Utrecht_Maliebaan&oldid=624375"