Reto-Romaans

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 29 sep 2022 om 17:43 (Categorie:Taal verwijderd; Categorie:Romaanse talen toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het donkerpaars de gebieden waar Reto-Romaans gesproken wordt.

Reto-Romaans (Rumantsch, Rumauntsch of Romontsch) is een Reto-Romaanse taal, die onderdeel zijn van de Romaanse taal. Dat betekent dat de taal afstamt van het Latijn, net als het Spaans, Italiaans, Frans en vele andere. Reto-Romaans wordt gesproken in de Alpen, met name in Zwitserland. Het Reto-Romaans heeft ongeveer 36.000 sprekers. De taal is samen met het Duits, Italiaans en Frans één van de officiële talen van Zwitserland. Reto-Romaans is in het kanton Graubünden een officiële taal. Ook in Genève en Zürich zijn sprekers te vinden.

Er zijn vijf Reto-Romaanse dialecten:

  • Surselvisch
  • Sutselvisch
  • Vallader
  • Puter
  • Rumantsch Grischun

Het Surselvisch is het grootste dialect, maar de standaardvorm is het Rumantsch Grischun. Het Rumantsch Grischun is ontwikkeld uit de drie grootste dialecten en is de taal die in het onderwijs wordt gebruikt. Het Rumantsch Grischun wordt door niemand als moedertaal gesproken en veel Reto-Romanen zien het dan ook liever verdwijnen.

Er is een Reto-Romaans radio- en televisiestation met de naam Radiotelevisiun Svizra Rumantscha. Het station heeft een eigen radiozender en mag op de Italiaanstalige en Duitstalige Zwitserse omroep 90 minuten per week uitzenden.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reto-Romaans&oldid=733652"