Help mee! Maak een account of meld je aan.

Farm-Fresh twitter 1.png Volg ons op Twitter en Facebook voor dagelijkse updates! Farm-Fresh facebook.png

Fractie-Otten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fractie-Otten is een politieke fractie in de Eerste Kamer. Deze fractie bestaat uit twee leden, die zich alle afscheidden van Forum voor Democratie. De fractie is vernoemd naar Henk Otten, die zich als eerste afscheidde en de fractievoorzitter van de fractie is.

Hoewel Otten lang speelde met het idee om van zijn fractie een echte politieke partij te maken, heeft hij uiteindelijk besloten om dit niet te doen.

De fractie-Otten is ontstaan na een conflict tussen Thierry Baudet en Henk Otten over de koers van Forum voor Democratie. Het idee was dat Otten eerst fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer zou worden. Na dit conflict werd dit echter Paul Cliteur. Toch bleef Otten aan als Eerste Kamerlid. Nadat Otten enkele maanden later van de partij te horen kreeg dat hij geld uit de partijkas had gestolen, stapte hij uit de fractie. Vier dagen later zette FvD Otten uit de partij. Enkele weken later besloten ook Eerste Kamerleden Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries over te stappen naar de fractie-Otten. Ook Provinciale Statenleden Robert Baljeu (Noord-Holland) en Cornelis van den Berg (Flevoland) splitsten zich af en steunen de fractie-Otten. Na het vertrek van Baljeu kwam Annabel Nanninga terug in de Eerste Kamer, omdat de toewijzing van Kamerzetels volgens de regels moet gebeuren volgens de kieslijsten uit 2019 van Forum voor Democratie. Aangezien Nanninga samen met Joost Eerdmans de partij JA21 had opgericht, sloot Nanninga zich aan bij de fractie-Van Pareren. Deze fractie hoort bij JA21 en daarom benoemde de fractie medeoprichter Nanninga tot fractievoorzitter. Nu heet die fractie de fractie-Nanninga en heeft zij 8 zetels. Hierdoor verloor de fracie-Otten een zetel en kwam zij uit op de 2 zetels die ze nu heeft.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fractie-Otten&oldid=654441"