Louvre

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Afmaken
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Louvre
Musée du Louvre
Louvre at night centered.jpg
Het Louvre vanaf de voorkant
Locatie Parijs, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Openingsdatum 10 augustus 1793
Architect Verschillende
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden
Oppervlakte
Type
Thema
Eigenaar
Directeur Jean-Luc Martinez
Medewerkers
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers 10.200.000 (2018)
Openbaar vervoer
Lid van

Website
www.louvre.fr
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur
Het Louvre vanuit het reuzenrad
De Richelieu-vleugel

Het Louvre (Frans: Musée de Louvre) is een museum en paleis in het 1e arrondissement van Parijs. Het museum ligt aan de Seine op de rechteroever, vlakbij de Notre-Dame. Het Louvre behoort tot een van de grootste musea ter wereld. Enkel het Metropolitan Museum of Art in New York City en de Hermitage in Sint-Petersburg zijn groter. Jaarlijks bezoeken zo'n 10 miljoen mensen het Louvre, waardoor het een van de meeste bezochte toeristische attracties van Parijs (en heel Frankrijk) is.

Het museum is oorspronkelijk gebouwd als fort onder koning Filips II. Koning Frans I maakte van het Louvre zijn paleis, waarna bijna alle Franse koningen in het Louvre hebben gewoond, tot aan koning Lodewijk XIV. Deze laatste verhuisde naar het kasteel van Versailles en sloeg de koninklijke kunstcollectie in het Louvre op. Hierna kwamen verschillende instituten in het gebouw. Na de Franse Revolutie werd besloten dat het Louvre een museum werd en opende in 1793. Onder Napoleon Bonaparte, en later door keizer Napoleon III, werd het museum flink uitgebreid. In 1870 brandde het Tuilerieënpaleis, dat verbonden was met het Louvre, af na een brand. Dit is nooit meer opgebouwd. Het Louvre werd na 1871 afhankelijk van giften en donaties. Het overleefde zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog, hoewel kunstwerken werden geëvacueerd. President François Mitterrand liet in de jaren 80 en 90 het Louvre verbouwen en uitbreiden. Tijdens deze renovatie is de beroemde glazen piramide van architect I.M. Pei toegevoegd. Het Louvre heropende in 1989, al duurde de renovatie van het oude gedeelte tot 1998.

Het Louvre ligt aan de zogeheten Axe historique; een lijn van het Louvre tot aan de Grand Arc via de Arc de Triomphe. Het Louvre heeft tegenwoordig een open binnenplaats, die overloopt in de Jardin des Tuileries. Het bekendste stuk in het Louvre is waarschijnlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Daarnaast zijn de Venus van Milo en de Nikè van Samothrake in het museum te bewonderen. Het Louvre maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées en deelt collecties met het Musée d'Orsay, Musée Picasso, Musée Rodin, het kasteel van Versailles en het kasteel van Fontainebleau. Het Louvre heeft meer dan 380.000 objecten, waarvan er slechts 35.000 te zien zijn. De rest is opgeslagen of uitgeleend aan andere musea.

Geschiedenis

Louvre als paleis

Het Louvre is oorspronkelijk gebouwd als een fort in 1190. Het kasteel werd gebouwd door koning Filips II en lag toentertijd net buiten de stad. Het was de plaats waar de Franse schatkist werd bewaard vanaf 1307. Later verloor het kasteel zijn strategische status, aangezien de stad Parijs uitbreidde. Hierdoor besloot koning Karel V om het Louvre zijn koninklijk paleis te maken. Langzamerhand werd het Louvre steeds uitgebreid en verbouwd.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het Louvre zwaar beschadigd. Tussen 1528 en 1546 werd het Louvre daarom verbouwd. Tijdens deze verbouwing verdwenen de verdedigingswerken en werd het kasteel volledig in de Renaissancestijl gemaakt. Ook werden er twee vleugels aan het gebouw toegevoegd, terwijl er eigenlijk vier waren gepland. Onder Catharine de' Medici werd de Jardin des Tuileries aan het gebouw toegevoegd. Het paleis bleef de woonplaats van het Franse hof tot aan koning Lodewijk XIV. Hij verhuisde het hof namelijk naar het kasteel van Versailles net buiten Parijs. Steden waren toentertijd namelijk erg vies en in Versailles de koning ook meer privacy.

Het Louvre stond hierdoor vrijwel altijd leeg tijdens de 18e eeuw. Het werd soms gebruikt als tijdelijke woning (bijvoorbeeld voor als de koning in Parijs was), maar het paleis had geen vaste bewoners.

Franse Revolutie

Al in 1779 ontstond het idee om het Louvre gedeeltelijk voor het publiek te openen. Op deze manier kon het publiek de kunstschatten van de Franse koninklijke familie zien. Dit idee werd pas uitgevoerd na de Franse Revolutie. Tijdens de revolutie werd de koning afgezet en de monarchie afgeschaft. Het Louvre werd in 1791 omgevormd in een museum om de kunstschatten te beschermen en tentoon te stellen. Het museum opende haar deuren op 10 augustus 1793, waardoor het een van de oudste musea ter wereld is.

In de beginjaren mochten alleen kunstenaars in het Louvre komen. Zij konden er inspiratie opdoen voor hun eigen kunstwerken. Het gewone volk werd enkel op zondag toegelaten tot het museum.

Van Napoleon tot Napoleon III

Een van de zalen van het Louvre in 1861

Toen Napoleon Bonaparte in 1804 keizer van Frankrijk werd, werd Louvre hernoemd in het Musée Napoléon. In dit museum werden ook de kunstwerken en voorwerpen die Napoleon uit andere landen meenam tentoongesteld. Zo ondernam Napoleon een veldtocht naar Egypte en nam veel voorwerpen uit de Egyptische oudheid mee. Ook werden er werken uit o.a. Nederland, Spanje, Duitsland en Italië gestolen. De meeste van deze objecten werden gegeven aan het Louvre, waardoor dit nu een van de grootste kunstcollecties ter wereld heeft. Overigens gebruikte Napoleon zelf het nabijgelegen Tuilerieënpaleis als een van zijn paleizen. Hij liet tevens de Arc de Triomphe du Carrousel bouwen.

Na de Slag bij Waterloo waren er geen afspraken over de teruggave van kunstvoorwerpen aan de eigenaars. Hierdoor bleven de meeste in het bezit van het Louvre. Nadat Frankrijk opnieuw een koninkrijk werd in 1815, bleef het Louvre een museum. Koning Lodewijk XVIII en Karel X voegden ook kunstwerken toe aan de collectie. Koning Lodewijk Filips I besteedde meer aandacht aan Versailles dan aan het Louvre, maar voegde wel enkele werken toe.

In 1848 werd Frankrijk een republiek, waardoor het Louvre in bezit kwam van de Franse staat. De republiek bestond slechts vier jaar, waardoor vrijwel niets veranderde. In 1852 ontstond het Tweede Franse Keizerrijk onder Napoleon III. Napoleon III liet het Louvre opnieuw uitbreiden met nieuwe vleugels en gebruikte het Tuilerieënpaleis als zijn woning. Tussen 1852 en 1870 werden er 20.000 objecten aan de collectie van het museum toegevoegd.

1870-1981

Hoewel het Tuilerieënpaleis tijdens de commune verwoest werd, werd slechts een klein deel van het Louvre verwoest. Deze delen werden laten weer opgebouwd, terwijl het Tuilerieënpaleis werd afgebroken. In 1879 werd een klein deel van het Louvre geopend als museum. Over de jaren werd steeds meer van het paleis opengesteld als museum. In het Louvre werden niet alleen kunstwerken uit de tijd van de monarchie getoond. Frankrijk was sinds 1870 een republiek geworden en kocht ook nieuwe kunstwerken aan. Ook werden kunstwerken uit de koloniën en andere landen gehaald. Het Louvre was hierdoor niet meer een Frans museum, maar een wereldmuseum.

Kort voor de Duitse aanval op Frankrijk tijdens Tweede Wereldoorlog werd besloten om het Louvre te ontruimen. Op 25 augustus 1939 werd het Louvre voor drie dagen gesloten. Officieel werd er gezegd dat er reparaties plaatsvonden, maar eigenlijk werden vrijwel alle kunstwerken uit het Louvre gehaald. De kunstwerken werden vervolgens opgeslagen in het kasteel van Chambord en vanuit hier naar andere musea en kastelen in Frankrijk gebracht. De kunstwerken werden in kratten met cirkels daarop verscheept. De cirkels gaven aan hoe belangrijk het kunstwerk was. Tijdens de oorlog werden de kunstwerken ook steeds verplaatst van kasteel naar kasteel. Toen de Duitsers in Parijs aankwamen was het Louvre bijna leeg. Franz von Wolff-Metternich moest de Franse kunstwerken verzamelen van de Nazi's, maar besloot de kunstwerken niet op te sporen. In plaats daarvan hielp hij om te voorkomen dat de Nazi's de kunstwerken in handen kregen.

Na de oorlog keerden de kunstwerken langzamerhand weer terug naar het Louvre. Ondertussen werden ook de zalen aangepakt. Tijdens de 19e eeuw werden allerlei decoraties toegevoegd aan de originele zalen. Deze werden na de oorlog weer verwijderd, aangezien ze niet origineel waren. Toch was het Louvre erg verouderd en moest een grote opknapbeurt hebben.

Restauratie: Grand Louvre

De Franse president François Mitterrand kwam in 1981 met zijn Grand Louvre-project. In de noordelijke vleugel van het Louvre zat oorspronkelijk het Franse ministerie van Financiën. Mitterrand besloot dat dit ministerie naar een nieuw gebouw moest verhuizen. De vrijgekomen plaats werd aan het museum toegevoegd. Het museum had hierdoor een stuk meer ruimte. Ook werd besloten dat het gehele Louvre grondig gerestaureerd zou worden. Hij vroeg de Chinese architect I.M. Pei om het Louvre te moderniseren.

De binnenplaats van het Louvre met de beroemde glazen piramide. Deze piramide werd tijdens het Grand Louvre-project toegevoegd.

I.M. Pei voegde de glazen piramide op het binnenplein toe, wat de nieuwe ingang voor het museum werd. Volgens I.M. Pei was dit de eenvoudigste en meest geschikte vorm. De piramide werd in 1989 gebouwd en kostte maar liefst €300.000.000,-. Ondertussen werden de zalen van het museum een voor een gemoderniseerd en gerestaureerd. In 1993 werd begonnen met de restauratie van de noordelijke vleugel. Het museum bleef tijdens de verbouwing geopend, maar delen van het museum waren afgesloten. De verbouwing was in 1998 afgerond en was een groot succes. Tegen 2002 waren de bezoekersaantallen verdubbeld.

21e eeuw

Hier hangt de wereldberoemde Mona Lisa. Zullen we nog een geheimpje verklappen: Uit elke hoek in de ruimte waar zij hangt kijkt ze je aan. In 2007 viert zij haar 500e verjaardag. Schrik niet want ze is niet zo erg groot, maar wel reuze beroemd.

De hal en deuren van het vroegere paleis waren te klein geworden om alle toeristen binnen te laten. Op het voorplein is een mooie glazen piramide gebouwd, waaronder de ingang is weggewerkt in een kelderruimte onder het plein.

Het museum is heel erg groot. Je kunt er dagen doorheen lopen. Wel een beetje veel voor kinderen dus aan één dag heb je wel genoeg.

De Glazen Piramide staat in Parijs en is ontworpen door een Chinees-Amerikaans architect, Ming Pei. De Glazen Piramide is gemaakt van glas en roestvrijstalen kabels. De Glazen Piramide dient nu als de ingang van het Louvre. Als je nog meer wilt weten over het Louvre en de Glazen Piramide moet je verder lezen.

Het gebouw

Plattegrond

Een kaart van het paleis

Sully-vleugel

Denon- en Flore-vleugel

Richelieu- en Marsan-vleugel

Piramide en ondergrondse ruimtes

Beeldentuin

Een standbeeld van Lodewijk XIV op de binnenplaats
Zie Jardin des Tuileries voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens de 19e eeuw werd de tuin van het Louvre aangepakt. Hoewel veel buurtbewoners het gebouw zelf mooi vonden, waren ze minder blij met de tuin. Tijdens de 19e eeuw werd de tuin van het Louvre ook groter. In dezelfde periode kwam er meer aandacht voor tuinen en parken. Dit kwam in Parijs mede door de verbouwing van Parijs door baron Haussmann. In 1845 kwam het eerste standbeeld, een ruiterstandbeeld van kroonprins Ferdinand Filips, maar werd in 1848 verplaatst naar het kasteel van Versailles. Later ontstonden plannen voor een standbeeld van koning Lodewijk XIV en eentje van keizer Napoleon, maar ook deze twee standbeelden zijn er nooit gekomen. Tussen 1871 en 1933 werden de meeste standbeelden geplaatst. In 1933 werden veel standbeelden verwijderd door minister van Cultuur, aangezien de stijl was veranderd. Deze standbeelden staan tegenwoordig in andere musea of tuinen.

Sinds 1871 is de tuin publiek toegankelijk als park. De tuin is aangelegd in Franse stijl, wat betekend dat alles symmetrisch is. Na de renovatie door Pei zijn weer verschillende standbeelden toegevoegd, waaronder standbeelden van Auguste Rodin en een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV.

Collectie

Egyptische kunst

De Grote Sfinx van Tanis

De Egyptische collectie van het Louvre bestaat uit zo'n 50.000 voorwerpen, die gevonden zijn langs de Nijl. De voorwerpen dateren uit de periode tussen 4.000 v.Chr. en 400 n.Chr. Het Louvre een van de grootste collecties Egyptische kunst ter wereld. De collectie begon met de expeditie van Napoleon Bonaparte in Egypte. Later is deze uitgebreid door de Fransman Jean-François Champollion. De collectie is tentoongesteld in 30 zalen. De collectie bestaat uit o.a. papyrusrollen, mummies, kleding, gereedschap, wapens, muziekinstrumenten en juwelen. De collectie begint bij de Grote Sfinx van Tanis, een groot standbeeld van een sfinx van graniet. De sfinx bewaakt letterlijk de Egyptische collectie.

Andere hoogtepunten van de collectie zijn het grote standbeeld van farao Ramses II, verschillende standbeelden van Egyptische goden, sarcofagen en een offertafel.

Kunst van de islam

Midden-Oosterse oudheden

Etrusken, Oude Grieken en Romeinen

Beeldhouwkunst

Westerse schilderkunst

Kunstvoorwerpen

Grafische kunst

Andere Louvres

Louvre-Lens

De binnenkant van het Louvre-Lens

In het plaatsje Lens in het noorden van Frankrijk is er ook een vestiging van het Louvre, genaamd Louvre-Lens. Dit museum opende haar deuren in 2012 en wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen wisselen per halfjaar. Het museum zit in een heel modern gebouw in een voormalig mijngebied. Het museum werd gebouwd om toeristen naar het gebied te lokken en zo het gebied in een nieuw leven in te blazen.

Voorbeelden van tentoonstellingen in het Louvre-Lens waren Renaissance en een tentoonstelling over Peter Paul Rubens.

Louvre Abu Dhabi

Sinds 2017 is er ook een vestiging van het Louvre is Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Naast kunstwerken van het Louvre, zijn er ook kunstwerken uit andere Franse musea te bewonderen, zoals Musée d'Orsay. De nadruk van het museum ligt op kunst uit het Midden-Oosten, maar ook kunst uit andere culturen in er te bewonderen. Het museum heeft daarnaast jaarlijkse tentoonstellingen.

Over het Louvre Abu Dhabi is een hoop discussie. Het museum werd gebouwd met onderbetaalde buitenlandse werkers, die onder slechte omstandigheden werkten. Daarnaast waren er mensen tegen het verplaatsen van de kunstwerken.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louvre&oldid=808590"