Arc de Triomphe du Carrousel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De boog vanaf de voorzijde.

De Arc de Triomphe du Carrousel, of de Petit Arc de Triomphe, is een triomfboog in Parijs, die vlakbij het Louvre te vinden. De boog staat in de tuin van het Louvre en is vanaf de binnenplaats ook te zien. De boog is vernoemd naar de grote Arc de Triomphe en staat daar ook in een lijn mee (de Axe historique).

De boog is tussen 1807 en 1809 gebouwd in opdracht van keizer Napoleon Bonaparte. Napoleon wilde hiermee de Slag bij Austerlitz van 1805 herinneren. Door de naam zou je denken dat Napoleon het gebouwd had naar idee van de Arc de Triomphe, maar eigenlijk is deze boog gebaseerd op de Boog van Septimius Severus in Rome. Een groot misverstand is dan ook dat de Arc de Triomphe du Carrousel een kleinere versie is van de Arc de Triomphe. Dit klopt niet, aangezien de grote Arc de Triomphe slechts een boog heeft vanaf de voorzijde en deze boog heeft naast de grote boog ook twee kleinere bogen.

Het beeld bovenop de boog is pas in 1828 toegevoegd. Dit bestaat uit een godin in een wagen met vier paarden ervoor gespannen (een vierspan) met daarnaast twee gouden beelden. De vierspan zelf is van brons en is ook naar Romeins voorbeeld toegevoegd. De triomfboog stond oorspronkelijk voor het Tuilerieënpaleis, maar in 1871 is dit platgebrand. Tegenwoordig is op de plek van het vroegere paleis een groot park te vinden (Jardin des Tuileries). De triomfboog is tegenwoordig de overgang van het Louvre-plein in dit park.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arc_de_Triomphe_du_Carrousel&oldid=685978"