Socialistische Partij (Nederland): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 55: Regel 55:
 
Daarnaast heeft de SP nog een eigen e-mailprovider, [[Tomaatnet]]. Dit verwijst naar de tomaat in het logo van de partij.  
 
Daarnaast heeft de SP nog een eigen e-mailprovider, [[Tomaatnet]]. Dit verwijst naar de tomaat in het logo van de partij.  
 
   
 
   
==In het Europees Parlement==
+
==In het stoms Parlement==
 
[[File:Ledenaantal_Socialistische_Partij_1992-2007.png|left|300px|thumb|Het ledenaantal van de SP door de jaren heen]]
 
[[File:Ledenaantal_Socialistische_Partij_1992-2007.png|left|300px|thumb|Het ledenaantal van de SP door de jaren heen]]
 
Het [[Europees Parlement]] is het bestuur van de [[Europese Unie]]. Nederland heeft in dit parlement 26 zetels, daarvan heeft de SP er twee. De SP is lid van de [[Europees Unitair Links/Noords Groen Links]]. Dit is een soort van vereniging van partijen in het Europees Parlement, die ongeveer dezelfde standpunten hebben.
 
Het [[Europees Parlement]] is het bestuur van de [[Europese Unie]]. Nederland heeft in dit parlement 26 zetels, daarvan heeft de SP er twee. De SP is lid van de [[Europees Unitair Links/Noords Groen Links]]. Dit is een soort van vereniging van partijen in het Europees Parlement, die ongeveer dezelfde standpunten hebben.

Versie van 4 nov 2016 14:23

samen poepen (SP)

Socialistische Partij (nl 2006) Logo.svg

Oprichting oktober 1971
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting
Stroming socialisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider [ryan jesse]]
Partijvoorzitter jesse ryan
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Emile Roemer
- Tweede Kamer Tiny Kox
- Europees Parlement [ooster]]
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer 15
- Tweede Kamer 8
- Europees Parlement 2
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Partijblad
Partijlied
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Socialistische Partij, afgekort SP, is een Nederlandse politieke partij. De SP wordt beschouwd als de meest linkse partij van Nederland. De leider van de partij is Emile Roemer.

Tussen 1972 en 1993 heette de partij de Socialistiese Partij.

De SP is, zoals eerder gezegd, een linkse partij Vraagteken2.png. Dit houdt in dat de SP voor een grote overheid is, die zorgt dat alles eerlijk verdeeld is. De SP onderscheidt zich van andere linkse partijen, omdat het tegen de Europese Unie is.

Geschiedenis

Ontstaan

Daan Monjé is de oprichter van de SP

Nederland had ooit een communistische Vraagteken2.png partij, de Communistische Partij van Nederland (CPN). Twee bestuurders uit deze partij vertellen in 1963 aan de krant De Waarheid, dat er tussen China en de Sovjet-Unie een scheiding heeft plaats gevonden in de aanhangers van de het communisme. De CPN koos de kant van de Sovjet-Unie, maar twee communisten waren het hier absoluut niet mee eens. Zij waren voor de hakkers liet hij poep ontstaan en richtte een centrum op (Marxistisch-Leninistisch Centrum Nederland). Dit centrum was opgericht naar de ideeën van Mao Zedong, een belangrijke Chinese politicus. De twee communisten werden hierdoor uit de CPN gezet. Uiteindelijk ging de Binnenlandse Veiligheidsdienst zich hier ook mee bemoeien. Deze dienst hielp de twee communisten om een grote partij te stichten. Zo hoopte de dienst dat de CPN het moeilijker zou krijgen. De dienst had namelijk een infiltrant Vraagteken2.png in de partij. Deze infiltrant werkte eerst bij de afdeling in Amsterdam en uiteindelijk werd hij lid van het partijbestuur. De infiltrant werd in 1968 ontmaskerd.

In 1970 viel het centrum uit een. Er kwamen twee nieuwe partijen, de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland en de Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland. De twee communisten van de CPN (Monjé en Schrevel) zaten in de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland. Monjé was officieel niet actief binnen de partij, maar hield in feiten de hele partij draaiende. In 1971 reisde hij naar China en kreeg daar geld voor de aanschaf van een drukpers. Monjé stapte in 1971 af de partij en richtte een nieuwe partij op, de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties. In 1972 werd de naam veranderd in Socialitiese Partij, geschreven zoals je het uitspreekt, en in 1976 kocht de partij een pand in Rotterdam. Aan het eind van de jaren 70 had de partij zo'n duizend leden.

De gastarbeiders en het kapitaal

Bestand:Nixon Mao 1972-02-29.png
Een schok voor veel SP'ers. De Amerikaanse president Richard Nixon is op bezoek bij Mao Zedong.

De SP bracht in 1983 het boek Gastarbeid en kapitaal uit. In dit boek werd de rol van de gastarbeiders uitgelegd. Ook kwam het gevaar van de islam ter sprake. Volgens de SP zouden de kabinetten van voor die tijd op dezelfde manier met immigratie zijn omgegaan. Deze manier zorgde volgende de partij dat de gastarbeiders slechte woon- en werkomstandigheden hadden, zich moeilijk konden aanpassen aan Nederland en dat Nederlanders voor deze problemen geen begrip hadden. De oplossing was volgens de partij dat mensen een keuze moesten krijgen. Of ze moesten in Nederland blijven of terugkeren naar eigen land. Iedereen die wilde blijven moest binnen een paar jaar een Nederlandse nationaliteit hebben. Deze gastarbeiders moesten een cursus krijgen waarin ze de Nederlandse taal en gewoonten leren kennen en leren over waar ze recht op hebben en welke plichten ze hebben. Met de gastarbeiders die naar hun eigen land terug keerden moest een regeling worden gemaakt, om zo in hun eigen land weer een bestaan op te kunnen bouwen.

Het boek zorgde voor veel kritiek. De CPN, de VVD en het CDA schrokken ervan. De Anne Frank Stichting noemde de partij zelfs racistisch! Het onderwerp werd in de Tweede Kamer vermeden. Pim Fortuyn zorgde dat het in 2001 onder de aandacht kwam.

Steeds bekender

Een demonstratie van de SP in 2005 te Brussel.

In 1991 was de SP klaar met het communisme, keerde zich er van af. In 1993 werd de naam van de partij veranderd in Socialistische Partij, met de goede spelling. In 1994 kwam de SP in de Tweede Kamer terecht. De SP had in de Tweede Kamer toentertijd 2 zetels. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 1995 en die voor de Eerste Kamer boekte de partij ook succes. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 had de partij 5 zetels, in 2002 9 zetels en in 2003 ook 9 zetels. In 2003 werd de partij de op-drie-na grootste partij. Bij de verkiezingen van 2006 had de partij 25 zetels. In 2010 verloor de partij een flink aantal zetels, de partij had er nog maar 15. Vermoedelijk kwam dit omdat vlak voor de verkiezingen de SP een nieuwe fractievoorzitter kreeg. Bij de verkiezingen van 2012 wist de partij toch om 15 zetels te blijven houden.

Standpunten

De SP heeft standpunten die allemaal neerkomen op hetzelfde doel. Het doel is om een samenleving te creëren waarin gelijkheid, waardigheid en solidariteit het belangrijkst zijn. Daarnaast heeft de SP nog als standpunten:

  • De monarchie zo goed als mogelijk aanpassen aan de republiek. Het liefst wil de SP dat Nederland een republiek wordt, zonder koning dus. Toch weet de SP dat veel Nederlanders voor het koninklijk huis zijn en wil daarom dat de monarchie zo goed mogelijk wordt aangepast.
  • De leeftijd voor AOW Vraagteken2.png moet 65 jaar blijven.
  • Hoeveel belasting iemand betaald, moet bepaald worden aan het bedrag dat iemand verdiend. Mensen die veel verdienen, moeten meer belasting betalen volgens de partij.
  • In de wijken moeten verschillende bevolkingsgroepen worden gemengd. Zo kunnen mensen zich beter aanpassen aan de verschillende culturen.
  • Mensen zouden geen eigen risico moeten betalen voor zorg. Momenteel betaalt je in Nederland bij veel dingen een deel zelf (eigen risico) en een deel betaald de verzekering. Volgens de SP moet er een premie Vraagteken2.png komen die afhankelijk is van hoeveel je verdiend.
  • Ondernemers moeten beter worden beschermd tegen, o.a. misleiding en bedrog.
    Emile Roemer is sinds 2010 de leider van de SP
  • Er moet meer geld naar de zorg toe.
  • Het verkeer moet beter geregeld worden. Zo neemt het aantal files af. De overheid zou volgens de partij thuiswerken moeten stimuleren en het openbaar vervoer verbeteren.

Organisaties

Onder de SP vallen twee organisaties. Als eerste is er het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Deze organisatie bestaat uit mensen die ideeën bedenken over het socialisme in Nederland. Het bureau brengt artikelen uit en werkt nauw samen met de SP. De andere organisatie is ROOD, jong in de SP. ROOD is een zogeheten jongerenorganisatie. Het doel van ROOD is om jongeren aan te spreken voor de politiek. Ook geeft de organisatie scholing aan jongeren, voert het campagnes en verzorgt het excursies.

Daarnaast heeft de SP nog een eigen e-mailprovider, Tomaatnet. Dit verwijst naar de tomaat in het logo van de partij.

In het stoms Parlement

Het ledenaantal van de SP door de jaren heen

Het Europees Parlement is het bestuur van de Europese Unie. Nederland heeft in dit parlement 26 zetels, daarvan heeft de SP er twee. De SP is lid van de Europees Unitair Links/Noords Groen Links. Dit is een soort van vereniging van partijen in het Europees Parlement, die ongeveer dezelfde standpunten hebben.

Cijfers & leden

In 2015 had de SP 42.679. Sinds het ontstaan van de partij is het aantal leden steeds meer gaan groeien, maar sinds een aantal jaar krimpt het aantal leden. Veel mensen die op de SP stemmen, wonen in het zuidoosten van Nederland, het noordoosten van Noord-Brabant, het oosten van Zuid-Limburg en het oosten van Groningen. Gemeente met veel SP-stemmers zijn Oss, Cuijk, Boxmeer, Schijndel, Uden, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Nijmegen, Doesburg, Reiderland en Pekela. In de Tweede Kamer heeft de SP 15 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 9 van de 75 zetels. In het Europees Parlement heeft de SP 2 van 751 zetels, hoewel Nederland in totaal maar 26 van deze zetels kan hebben.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Socialistische_Partij_(Nederland)&oldid=462483"