Links

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Links is alles aan de linkerkant. Maar wat is nu de linkerkant? Dat is zo eenvoudig nog niet. Je zou kunnen zeggen: de zon komt in het oosten op, en als je naar het noorden kijkt (eventueel met behulp van een kompas) is het oosten rechts van je. De zon gaat in het westen onder; dat is dan links.

Links staat ook voor een richting in de politiek. Dat varieert van uiterst links (anarchisme, communisme) tot gematigd links (sociaaldemocratie). De termen "links" en "rechts" stammen uit het Franse parlement. Daar zaten de progressieve (vooruitstrevende) politici links van de voorzitter en de meer conservatieve (behoudende) rechts. Liberalen, dus wat in Nederland nu de VVD is, werden destijds ook tot politiek-links gerekend, terwijl ze nu als rechts worden beschouwd. Dus je ziet: de opvattingen, wat "links" en wat "rechts" is in de politiek, kunnen in de loop van de tijd veranderen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Links&oldid=287350"