Keizerrijk Oostenrijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (replaced: [[File: → [[Bestand: (3))
 
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox land
+
{{Keizerrijk Oostenrijk}}
| naaminlandstaal = Kaisertum Österreich
 
| vlag            = [[Bestand:Flag of the Habsburg Monarchy.svg|125px]]
 
| vlagartikel    = Vlag van Oostenrijk
 
| wapen          = [[Bestand:Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg|125px]]
 
| wapenartikel    = Wapen van Oostenrijk
 
| locatie        =[[Bestand:Austrian empire.png|300px]]
 
| talen          = [[Duits]], [[Hongaars]], [[Tsjechisch]],[[Kroatisch]], [[Pools]], [[Oekraïens]],  [[Slowaaks]], [[Italiaans]], [[Servisch]] en [[Sloveens]]
 
| hoofdstad      = [[Wenen]]
 
| religie        = [[Rooms-Katholieke Kerk|Rooms-katholicisme]], [[Protestantisme]], [[Oosters-orthodoxe Kerk|Oosters-orthodoxie]]
 
| regeringsvorm  = Keizerrijk
 
| km2            = rond de 650.000 km2
 
| pctwater        =
 
| inwoners        = ongeveer 45.000.000
 
| dichtheid      =
 
| munteenheid    = Gulden en Oostenrijkse kroon
 
| koningshuis    = [[Huis Habsburg]]
 
| valutacode      =
 
| tijdzone        = UTC1+
 
| volkslied      = [[Kaiserhymne]]
 
| motto          =  [[AEIOU]]
 
| feestdag        =
 
| tld            =
 
| landcode        =
 
| tel            =
 
| CIAkaart        = [[Bestand:Austrian-Empire map fr.png|300px]]
 
| portaal        = Oostenrijk
 
| portaal2        = Geschiedenis
 
}}
 
 
Het '''Keizerrijk Oostenrijk''' was een [[keizerrijk]] dat bestond van 1804 tot 1867. Het is ontstaan toen keizer [[Frans II van het Heilige Roomse Rijk]] afstand deed van de troon en het Heilige Roomse Rijk ophield te bestaan. In plaats daarvan werd hij keizer van het keizerrijk Oostenrijk.
 
Het '''Keizerrijk Oostenrijk''' was een [[keizerrijk]] dat bestond van 1804 tot 1867. Het is ontstaan toen keizer [[Frans II van het Heilige Roomse Rijk]] afstand deed van de troon en het Heilige Roomse Rijk ophield te bestaan. In plaats daarvan werd hij keizer van het keizerrijk Oostenrijk.
 
==Volken==
 
==Volken==

Huidige versie van 2 jan 2023 om 15:01

Keizerrijk Oostenrijk
Kaisertum Österreich

Flag of the Habsburg Monarchy.svg       Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg

Austrian Empire (1815).svg
Hoofdstad Wenen
Oppervlakte 650.000 km²
Inwonersaantal 45.000.000
Taal Duits, Hongaars, Tsjechisch, Kroatisch, Pools, Oekraïens, Slowaaks, Italiaans, Servisch en Sloveens
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Keizerrijk Oostenrijk was een keizerrijk dat bestond van 1804 tot 1867. Het is ontstaan toen keizer Frans II van het Heilige Roomse Rijk afstand deed van de troon en het Heilige Roomse Rijk ophield te bestaan. In plaats daarvan werd hij keizer van het keizerrijk Oostenrijk.

Volken

In het keizerrijk woonden niet een volk maar wel tientallen. Er woonden vooral Duitsers, Hongaren, Tsjechen, Roemenen, Polen, Slowaken, Slovenen, Kroaten, Roetheniërs, Italianen, Roma en Joden. Natuurlijk waren er nog meer maar dit waren de belangrijkste.

Ontstaan

In de 300 jaar voor het keizerrijk bestond het Heilige Roomse Rijk. Dat was niet echt één land maar vooral een vereniging van allemaal kleine landjes onder leiding van de Rooms-Duitse keizer. In dat Heilige Roomse Rijk speelden zich heel wat oorlogjes af. Het huidige Oostenrijk was ook verdeeld in allerlei kleinere landjes. Zo had je het Prinsaartsbisdom Salzburg, het Hertogdom Karinthië en het Aartshertogdom Oostenrijk. Toen duidelijk werd dat het Heilige Roomse Rijk niet lang meer zou bestaan gingen twee van landjes erg de baas spelen: Pruisen en Oostenrijk. Ze voerden veel oorlog met elkaar en ze breiden hun gebied uit. Keizer Frans II van het Heilige Roomse Rijk die ook aartshertog van Oostenrijk was zag dit en verhief zijn aartshertogdom tot keizerrijk. Zo was hij keizer van twee rijken tegelijkertijd. Toen Napoleon grote delen van het HRR veroverde dwong hij Frans II om af te treden. Die trad af en het Heilige Roomse Rijk was na 1100 jaar aan z'n einde gekomen. Frans II beklom als keizer Frans I de Oostenrijkse troon en het keizerrijk was een feit.

Verdere geschiedenis

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk

Het gloednieuwe keizerrijk liep meteen tegen een probleem aan: Napoleon. Deze Franse veldheer voerde oorlog tegen Oostenrijk, Duitsland en Italië en de verdediging van Oostenrijk ging niet echt op rolletjes. Tijdens de rampzalige Slag bij Austerlitz leed Oostenrijk zware verliezen en het moest Venetië en Tirol afstaan. Daarna viel Oostenrijk Frankrijk aan. Dat had twee doelen:Ten eerste om de veroverde gebieden te heroveren en ten tweede om de mensen in die veroverde gebieden in opstand laten komen zodat die gebieden makkelijk heroverd konden worden. Dit lukte alleen in Tirol, waar Andreas Hofer korte tijd een opstand leidde. De Oostenrijkers versloegen de Fransen in de slag Aspern en het leek erop dat Oostenrijk ging winnen. En toen ging het mis. De Fransen rukten weer op en Wenen werd bezet. Nadat de Oostenrijkers werden verslagen in de slag bij Wagram. Oostenrijk moest gebieden afstaan waaronder Salzburg, Dalmatië en Triëst. Oostenrijk ging bijna failliet door de oorlogen met Frankrijk en het leek erop dat Oostenrijk na een paar jaar al aan de rand van de afgrond stond. Na de val van Napoleon ging het weer wat beter met Oostenrijk. Tijdens het Congres van Wenen kreeg Oostenrijk al z'n land weer terug behalve België dat als de Oostenrijkse Nederlanden bij Oostenrijk had gehoord en Voor-Oostenrijk (dat ligt in het huidige Zwitserland). Oostenrijk had ook wel Voor-Oostenrijk kunnen hebben maar dat deden ze niet omdat ze dan Salzburg moesten afstaan. Salzburg grensde helemaal aan Oostenrijk en Voor-Oostenrijk niet dus kozen ze maar voor Salzburg.

Revolutie!

In 1848 (het jaar dat in veel landen revoluties uitbraken) brak ook in Oostenrijk een revolutie uit. Opstandelingen in Wenen, Lombardije, Praag en vooral in Hongarije wilden de macht van de keizer inperken. Het leger sloeg hard terug. Josef Radetzky von Radetz rukte op naar Lombardije en drukte de opstand daar de kop in. Alfred I zu Windisch-Graetz hield in Wenen en Praag huis en verjaagde alle opstandelingen. Keizer Ferdinand vluchtte naar Olomouc in het huidige Tsjechië en deed daar afstand van de keizerlijke troon. Zijn neef Franz Joseph die getrouwd was met Sissi volgde hem op. In Hongarije hadden de opstandelingen intussen de keizer afgezet en hun eigen president neergezet. Windisch-Graetz lukte het om in 1849 met een Oostenrijks-Russisch-Kroatisch Hongarije weer te veroveren en de revolutie te onderdrukken. Franz Joseph regeerde op die manier nog tot 1859, toen er toch nog een nieuwe grondwet kwam Dat kwam doordat Oostenrijk zich had laten meeslepen in een oorlog tegen Frankrijk die verloren werd. Alle Italiaanse gebieden behalve Venetië gingen verloren en de keizer verloor macht. Hij vroeg aan regeringsleiders of zij een nieuwe grondwet wilden maken. Dat wilden ze wel! Na lang onderhandelen kwamen ze er niet uit.

Oostenrijk-Pruisische Oorlog

Door een ruzie over de opvolging in Sleeswijk-Holstein kwam er een oorlog tussen de twee belangrijkste Duitstalige landen:Oostenrijk en Pruisen. Ook deze oorlog verliep niet zo soepeltjes voor Oostenrijk en het werd langzaam maar zeker door Pruisen ingehaald op het gebied van macht. Deze oorlog staat officieel bekend als de Duitse Oorlog maar hij wordt ook de Duits-Duitse Oorlog, Zevenweekse Oorlog, Eenmakingsoorlog, Duitse Burgeroorlog en Broederoorlog genoemd.

Ausgleich

De Hongaren waren al lang ontevreden over hoe het land werd bestuurt. Ze vonden dat zij als volk ook wel hun eigen land mochten. In 1867 kwam daarom de Ausgleich. Die hield in dat er naast het keizerrijk Oostenrijk ook het koninkrijk Hongarije kwam. Ze zouden één leger. Één keizer-koning en één land hebben alleen verschillende parlementen.

Keizers van Oostenrijk

Dit zijn de keizers die hebben geregeerd over het keizerrijk Oostenrijk.

Opmerking:Vanaf 1867 regeren de keizers over Oostenrijk-Hongarije.

Naam Periode Familie Huis
HGM Kupelwieser Porträt Kaiser Franz I.jpg Frans I 1804 - 1835 Zoon van Leopold II van het Heilige Roomse Rijk Habsburg-Lotharingen
Leopold Kupelwieser - Kaiser Ferdinand I.jpg Ferdinand I 1835 - 1848 Zoon van Frans I Habsburg-Lotharingen
Kaiser franz.jpg Frans Jozef I 1848 - 1916 Neefje van Ferdinand I Habsburg-Lotharingen
Karl of Austria.jpg Karel I 1916 - 1918 Achterneef van Frans Jozef I Habsburg-Lotharingen

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keizerrijk_Oostenrijk&oldid=757723"