Lombardije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van Lombardije

Lombardije is een regio in Italië. Lombardije is op drie na de grootste regio van heel Italië. In Lombardije ligt Milaan, dat ook de hoofdstad van Lombardije is. Milaan is ook de op een na grootste stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. Lombardije heeft het grootste inwoneraantal van alle regio's van Italië. Lombardije grenst aan Trentino-Zuid Tirol, Veneto, Emilia-Romagna, Piëmont en Zwitserland. In Lombardije stroomt ook deels de rivier de Po. Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantua, Milaan, Monza e Brianza, Pavia, Sondrio en Varese zijn provincies van Lombardije.

Geschiedenis

Voordat Lombardije veroverd werd door de Romeinen, woonden er Galliërs. Lombardije en het gebied eromheen werd door de Romeinen Gallia Cisalpina genoemd. De aanleiding van de Romeinen om Gallia Cisalpina te veroveren was omdat Gallia Cisalpina dichtbij Rome lag. Daardoor konden de Galliërs zo Rome plunderen. Toen het Romeinse Rijk Gallia Cisalpina veroverde, werd het een Romeinse provincie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lombardije&oldid=412877"