Wikikids:Richtlijnen voor landen
Op WikiKids is vaak de discussie over wat wel en wat niet een land is. Landen zijn eigenlijk pas landen als deze door andere landen erkend worden. Het probleem is dat sommige landen elkaar niet erkennen en hierdoor kunnen soms lastige situaties ontstaan. Daarvoor hebben wij een aantal richtlijnen opgesteld voor landen. Deze richtlijnen zijn op 6 maart 2018 in het Clubhuis goedgekeurd.
Wanneer is een land een land?
Een land is een land wanneer deze volwaardig lid is van de Verenigde Naties. Deze landen worden door (bijna) alle landen op de wereld erkend. Anno 2018 zijn er 193 staten die volwaardig lid zijn van de VN. Een land is een land wanneer deze waarnemend lid is van de VN. Momenteel zijn er twee waarnemende leden; Vaticaanstad en Palestina. Alle andere gebieden worden op WikiKids beschouwd als niet-erkende staat.
Wat betekent dit concreet?
- Wel een land:
- De volledig erkende landen, zoals Nederland, België en Suriname.
- De over het algemeen erkende landen. Dit zijn Armenië, China (volksrepubliek), Cyprus, Israël, Noord-Korea en Zuid-Korea.
- De landen Vaticaanstad en Palestina.
- Niet een land:
- De staten Taiwan (Republiek China) en Kosovo
- De staten Abchazië, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Zuid-Ossetië, Artsach, de Volksrepubliek Donetsk, de Volksrepubliek Loegansk, Somaliland (niet te verwarren met Somalië), Transnistrië en de Westelijke Sahara.
- Gebieden die de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen, maar geen controle hebben over dat gebied. Zoals de Molukken, Catalonië, Oost-Turkestan, Tibet en Itsjkerië.
Alle belangrijke dingen die je moet weten over WikiKids | |||
---|---|---|---|
Regels, richtlijnen en afspraken Info (in het kort over WikiKids) · Vijf zuilen (belangrijkste principes) · Regels (algemene regels) · Gebruikersnaam (over het bedenken van een goede gebruikersnaam) · Wanneer is iets encyclopedisch? (over wat een encyclopedie is) · Wat zijn betrouwbare bronnen? (over welke bronnen wel en niet mogen worden gebruikt) · Neutraliteit (over wat een neutraal standpunt inhoudt) · Moeilijkheidsgraad (over het niet te moeilijk moeten schrijven) · Minimale lengte voor artikelen (over hoe lang een artikel moet zijn) · Richtlijnen voor (bekende) personen (over wie wel en niet een artikel mogen hebben) · Richtlijnen voor landen (over welke gebieden er wel en niet als land worden beschouwd) · Namen van volkeren (over hoe namen van volkeren worden geschreven) · Nederlandse gemeenten en steden met de dezelfde naam (over dat Nederlandse steden en gemeenten op WikiKids samen één artikel hebben) · Bewerken voor langere periodes (over wat te doen bij het werken aan een artikel voor langere tijd) · Copyright (over inbreuk op auteursrechten) · Algemeen voorbehoud (over de rechten en plichten van WikiKids) · Privacybeleid (over hoe Wikikids omgaat met de verwerking van persoonsgegevens en de beveiliging ervan) · Doel (over het doel van WikiKids) Informatieportalen Eerste KidsPortaal (basisinformatie voor kinderen) · Tweede KidsPortaal (aanvullende informatie voor kinderen) · HulpPortaal (informatie voor leraren en studenten) · ModeratorPortaal (informatie over moderatoren) Communicatiepagina's De Boomhut (vragen van kinderen) · Het Clubhuis (overlegplek voor volwassenen) · Blokverzoek (rapporteren van misbruik) · WikiKids Awards (stemmen op genomineerde artikelen) · Badge Bazaar (claimen van badges) Handige tips en informatie Tutorial (een snelcursus over WikiKids) · Handleiding (een handleiding over WikiKids) · Handtekening (over hoe je een handtekening plaatst onder je bericht) · Paginageschiedenis (over hoe je vorige versies van pagina's kunt bekijken) · Pagina volgen (over hoe je een pagina in de gaten kunt houden) · Titel wijzigen (over hoe je de titel van een pagina kunt wijzigen) · Pagina in categorie (over hoe je een categorie toevoegt aan een artikel) · Doorverwijspagina (over wat een doorverwijspagina is) · Naamruimte (over welke verschillende naamruimten er zijn) · Sterren (over hoe je sterren kunt geven en krijgen) · Badges (over hoe je badges kunt verdienen) Fenomenen op WikiKids Bewerkingsconflict (het per ongeluk op dezelfde tijd een pagina bewerken en opslaan) · Bewerkingsoorlog (het veelvuldig terugdraaien van iemand anders' bewerkingen) · Wet van Ellywa (over het ontstaan van een artikel dat al bestaat onder een andere naam) · Wikantie (vakantie nemen van WikiKids) · Wikibreak (een pauze nemen van WikiKids) |