Gebruiker:Mike1023/Maand van de (exacte) wetenschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maand van de (exacte) wetenschap

Van alle artikelen die op WikiKids worden gemaakt gaat een groot deel over historische en geografische onderwerpen. Deze hulp is zeker ook gewenst, maar het gaat helaas ten kosten de artikelen met een wetenschappelijke achtergrond. Wetenschap is immers net zo interessant voor kinderen als geografie en geschiedenis. Om te zorgen dat meer gebruikers zich gaan richten op de wetenschappelijke artikelen, wil ik een de maand of de maanden van de (exacte) wetenschap organiseren. In deze maand wil ik dat gebruikers worden aangespoord om ook is een artikel over een wetenschappelijk onderwerp te schrijven. Hierbij wil ik mij vooral richten op natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, sterrenkunde en techniek.

Hoe gaan we dit doen? Het schrijven van een artikel met een wetenschappelijk onderwerp gaat iets anders dan een artikel schrijven over geografie of geschiedenis. Bij wetenschap is het belang dat je iets wat vrij lastig zo goed mogelijk aan een kind van 8 tot 12 jaar uitlegt. Hierbij moet niet alleen het kind het begrijpen, maar ook de gebruiker die het artikel schrijft. Bij geografische en historische onderwerpen moet je de informatie opsommen. Iets wat bij het ene kopje terugkomt, komt vaak niet bij het andere kopje terug. Bij wetenschap is dit wel zo en daarom moet je soms iets twee keer uitleggen. Ook moet je bij wetenschappelijke onderwerpen nog weleens iets afwijken van de titel om het begrijpelijk te maken.

Daarom hier een paar tips:

 • Begrijp het onderwerp
 • Wees duidelijk
 • Gebruik uitleg en leg niet te veel uit in één zin.
 • Maak gebruik van plaatjes met leuke weetjes als onderschrift.

De Maand van de (exacte) wetenschap is van 1 februari tot en met 28 februari 2016. Mocht je inspiratie willen voor een artikel of meer informatie willen hoe je een goed artikel over een bepaald onderwerp kan schrijven, kun je me mailen via deze link mailen. Dit kan vanaf 31 januari 2016. Daarnaast wil ik aan het begin van de projectweek een informatiemiddag organiseren op IRC. Dit op 31 januari 2016 van 14.00 uur tot 15.00 uur. Voor of na de middag kun je altijd nog een gesprek aanvragen op IRC of een mail met eventuele vragen sturen. Veel succes!

Gewenste artikelen

Hieronder staan een aantal artikelen die sowieso vrij belangrijk zijn en interessant voor kinderen. Erachter staan één of twee vragen, die in het artikel kunt gebruiken en je idee geven van de inhoud. Natuurkunde

 • Elektriciteit, hoe wordt het opgewekt en wat is het eigenlijk?
 • Geluid, hoe ontstaat het en waarom horen we het?
 • Magnetisme, waarom is bij de ene stof wel zo en bij de andere niet?
 • Water, waarvoor is het nodig en hebben we wel genoeg

Scheikunde

Biologie

 • Immuunsysteem, hoe werkt het precies en waarom zo ingewikkeld?
 • Hersenen, wat speelt zich eraf en waar speelt wat zich af?
 • Slangen, hoe zijn ze gebouwd en wat is hun gedrag?
 • Duurzaamheid, hoe zorgen we hiervoor en wat houdt dat precies in?

Wiskunde

Sterrenkunde

Techniek

 • Touchscreen, hoe werkt dit precies en waar wordt het voor gebruikt?
 • Hefboom, waar dient het voor en welke voordelen heeft het?
 • Stoommachine, hoe werkt het en wat heeft het te maken met de fabrieken van tegenwoordig?
 • Telefoon, wat is de geschiedenis van dit apparaat en hoe worden de signalen verzonden?

Natuurlijk mag je ook zelf een onderwerp verzinnen en daar een artikel over schrijven. Deze kunnen hier opgeschreven worden:

 1. Skelet

Zet een link naar je geschreven artikel neer op Gebruiker:Mike1023/Maand van de (exacte) wetenschap/artikelen. Zo kunnen onze lezers zien welke artikelen er allemaal geschreven zijn.

Ik wil meedoen!

Zet hier drie tildes (~~~) neer achter een hashtag als je mee wilt doen aan dit project:

 1. Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD)
 2. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg
 3. Wiki7 (overleg) 10 jan 2016 11:16 (CET) - Ga zoveel mogelijk doen, maar kan niets beloven.
 4. Flag of the Netherlands.svg Jalila (overleg) 10 jan 2016 15:13 (CET)Ik zal het natuurlijk proberen!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Mike1023/Maand_van_de_(exacte)_wetenschap&oldid=431516"