Slangen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slangen
Serpentus

Snakes Diversity.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Schubreptielen (Squamata), reptielen
Portaal Portal.svg Biologie
MC Haiti-Boa.jpg

Een slang is een reptiel. Om precies te zijn behoren ze tot de Schubreptielen (Squamata). Het heeft het slanke lijf dat veel hagedissensoorten ook hebben, maar heeft geen pootjes. Slangen glijden als het ware over de grond. Ze kunnen erg groot zijn, zoals de enorme boa constrictor, of klein, zoals een glasslangetje. Veel slangen doden hun prooi met vergif, met name de kleinere soorten. Grote slangen zijn vaak wurgslangen. Die zijn niet giftig, maar verstikken hun prooi met hun grote zware lijf. Die eten soms hele geiten op, waarna ze weken lang geen eten meer hoeven. Slangen kunnen niet kauwen en slikken een prooi in een keer door, letterlijk met huid en haar!

In verhalen

In spreekwoorden, gezegden, en religie is de slang vaak een onheilsbrenger, of een verraderlijk wezen. In de Bijbel staat de de slang eerst een wezen was met armen en benen, die Adam en Eva een verboden appel liet eten. Als straf voor zijn schurkenstreken maakte God de slang tot een wezen zonder poten: vanaf dat moment moest de slang over de grond kruipen, als straf. In het Hindoeïsme is de slechte godin Kali vaak afgebeeld als een vrouw met blote borsten, woest haar en slangen met gevorkte tongen in haar handen. Zelf heeft Kali ook vaak een gevorkte tong. Tot slot is er de Griekse Medusa: wie haar in de ogen keek stierf van schrik en versteende: haar haar bestond uit allemaal kleine slangetjes!

Een Nederlandse slang

Soorten slangen

Zie ook Lijst van slangen

Slangen en mensen

European adder.jpg

De meeste mensen zijn bang voor slangen maar eigenlijk zijn slangen niet zo gevaarlijk. Als je een slang niet door hebt en niet ziet dan gaat hij je gewoon zo voorbij. Slangen beschouwen mensen niet als prooien en gaan ze liever uit de weg. Alleen als een slang wordt aangevallen zal hij bijten. Als je een slang ziet kun je het dier het beste met rust laten.

Verspreiding

Verspreiding Slangen

Slangen komen op heel veel plaatsen voor, op land maar ook op het water.

De meeste slangen zijn ongevaarlijk, De slang komt voor in:

Oceaan

Slangen komen ook in de Grote Oceaan veel voor.

Nederland

In Nederland komen 3 slangen voor:

  • Gladde slang (ongevaarlijk)
  • Ringslang (ongevaarlijk)
  • Gewone Adder (Licht gevaarlijk)(Beet is wel heel gevaarlijk)

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slangen&oldid=856675"