Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Tweede Wereldoorlog: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Holocaust (Jodenvervolging))
(-mening)
Regel 21: Regel 21:
  
 
[[Afbeelding:Jodenster.gif|right|thumb|Een David-ster]]
 
[[Afbeelding:Jodenster.gif|right|thumb|Een David-ster]]
Maar het werd erger toen de jodenvervolging in Nederland begon. Joden werden apart gezet. Een tijdje later werden er [[Joden]] van de straat afgeplukt en naar [[Westerbork]] gebracht. Hier werden ze afgevoerd naar grotere concentratiekampen in Duitsland en [[Polen]], zoals [[Auschwitz]] of [[Bergen-Belsen]]. Daar werden ze totaal afgetuigd. Hetzelfde gebeurde met homo mensen en zigeuners, maar daar geven mensen kennelijk niet om want die woorden haast nooit genoemd.
+
Maar het werd erger toen de jodenvervolging in Nederland begon. Joden werden apart gezet. Een tijdje later werden er [[Joden]] van de straat afgeplukt en naar [[Westerbork]] gebracht. Hier werden ze afgevoerd naar grotere concentratiekampen in Duitsland en [[Polen]], zoals [[Auschwitz]] of [[Bergen-Belsen]]. Daar werden ze totaal afgetuigd. Hetzelfde gebeurde met homo mensen en zigeuners, maar die woorden minder vaak genoemd.
  
 
Ze kregen weinig of geen eten en drinken. Als je niet sterk genoeg was werd vergast of levend begraven. Als je niet goed je werk deed werd je dood geschoten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog konnen de Duitsers moeilijk joden vinden dus haalden ze sterke jonge jongens uit [[Nederland]], [[België]], [[Polen]], [[Duitsland]], en [[Italië]]. Een bekende slachtoffer van de holocaust is [[Anne Frank]].
 
Ze kregen weinig of geen eten en drinken. Als je niet sterk genoeg was werd vergast of levend begraven. Als je niet goed je werk deed werd je dood geschoten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog konnen de Duitsers moeilijk joden vinden dus haalden ze sterke jonge jongens uit [[Nederland]], [[België]], [[Polen]], [[Duitsland]], en [[Italië]]. Een bekende slachtoffer van de holocaust is [[Anne Frank]].

Versie van 27 nov 2008 om 22:14

De Tweede Wereldoorlog begon in Nederland op 10 mei 1940, op 5 mei 1945 was Nederland helemaal bevrijd.

Het begin van de 2e Wereldoorlog

Adolf Hitler was in de dertiger jaren rijkskanselier in Duitsland. Hij richtte de nazi-partij op. Iedereen, die tegen deze partij was werd opgepakt.
Hij beloofde Duitsland een 3e rijk met Arische supermensen.

Hij liet ook wegen en fabrieken aanleggen en bouwen en, in augustus 1939 viel hij met een groot modern leger Polen binnen. Frankrijk en Verenigd Koninkrijk verklaarden de oorlog aan Duitsland. In 1940 viel Hitler nog veel meer landen binnen zoals Frankrijk, Nederland, Luxemburg en België.

In 1941 viel hij ook Rusland binnen en, in december 1941 viel Japan de Verenigde Staten aan op Pearl Harbor. Omdat de Japanners de hele stille oceaan in hun macht wilden, en ze niet meer veel te vrezen hadden van de Europeanen (want die waren al aangevallen door Hitler) en dus vielen ze de Amerikanen aan op Pearl Harbor (dat ligt namelijk op Hawaï).

Een wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog werd op verschillende plekken in de wereld gevoerd. De oorlog werd in Europa gevoerd maar ook in Afrika, het midden-oosten, Verenigde Staten en Japan.

Oorlog in Europa. De landen met een blauwe kleur werden bezet door Duitsland en zijn bondgenoten. De rode kleur laat zien waar de geallieerden weer controle kregen. De Sovjet-Unie heeft een groene kleur. Zij sluiten zich in 1941 aan bij de geallieerden.


Holocaust (Jodenvervolging)

Hitler viel op 10 Mei 1940 Nederland binnen. Nederland verzette zich, maar voor maar 5 dagen. Zeeland verzette zich 2 dagen langer. De koninklijke familie vluchtte snel naar Engeland. De Duitse soldaten waren in het begin erg vriendelijk. Ze stalen niet uit winkels en waren erg gastvrij.

Bestand:Jodenster.gif
Een David-ster

Maar het werd erger toen de jodenvervolging in Nederland begon. Joden werden apart gezet. Een tijdje later werden er Joden van de straat afgeplukt en naar Westerbork gebracht. Hier werden ze afgevoerd naar grotere concentratiekampen in Duitsland en Polen, zoals Auschwitz of Bergen-Belsen. Daar werden ze totaal afgetuigd. Hetzelfde gebeurde met homo mensen en zigeuners, maar die woorden minder vaak genoemd.

Ze kregen weinig of geen eten en drinken. Als je niet sterk genoeg was werd vergast of levend begraven. Als je niet goed je werk deed werd je dood geschoten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog konnen de Duitsers moeilijk joden vinden dus haalden ze sterke jonge jongens uit Nederland, België, Polen, Duitsland, en Italië. Een bekende slachtoffer van de holocaust is Anne Frank.

Er zijn bijna 6 miljoen joden gestorven. Er zijn 50 miljoen mensen gestorven in de oorlog, waaroner Homosexuelen, Zigeuners, Esperantisten en gehandicapten.

D-Day

Op 6 juni 1944 vielen de gealliëerden de Duitsers aan op het strand van Normandië, Frankrijk. Dit was het begin van de bevrijding van Europa. Eerst wilde eisenhower de invasie op 5 juni houden, maar toen woedde er voor de kust een hevige storm. Eerst landden 's nachts parachutisten om een gat in de duitse linies te maken. En daarna landden er infanteristen op het strand.

De parachutisten(paratroepers)moesten in het donker uit een vliegtuig springen om tegen de vijand te vechten. Ze hadden nette droppingszones, al waren ze daar niet erg netjes in gedropt.

Dit gaf grote problemen.ze moesten elkaar eerst allemaal zoeken, maar dat ging niet zo snel. Tegen de tijd dat ze elkaar gevonden hadden was een groot deel al gesneuveld. Toen de duitsers zagen dat de invasie aan de gang was, maakten ze een soort waterlinie.

Ze lieten een stuk achter de duinen vollopen met water zodat de geallieerden op het strand moeilijk landinwaarts konden trekken. Ook voor de paratroepers was dit ook onhandig want daardoor landde een groot deel van de paratroepers in het water. Daar verdronken ze, landden in een Duitse patrouille en er gebeurden veel meer nare dingen. Je hebt ook verschillende spellen en films over D-Day. de duitsers verdedigden hun strand met een muur daarop machineguns erop! de amerikanen konden zich schuilen achter duinen.

voordat ze er waren werden er wel wat mensen dood geknalt.  vielen van 5 kanten aan vlak bij elkaar.1 en 2 amerikanen 3 en 5 britsen en 4 canada.

Videolinks

Adolf Hitler
De opkomst van Hitler
Hitler aan de macht
Nederland in oorlog
Bommen op Rotterdam
Luchtalarm, 14 mei 1940
Februaristaking
Februaristaking 2
Een brug te ver, slag om Arnhem
Arnhem, september 1944, een ooggetuige
Honger in de winter 1944-1945
Een koude hongerige winter
Een onderduiker is iemand die zich verbergt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Wereldoorlog&oldid=72361"