Land (staat)

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 1 jan 2024 om 22:47
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederland, België en Luxemburg zijn drie landen
Elk land heeft bewapende mensen in dienst. Vaak heeft dit veel voordelen, omdat bijvoorbeeld dieven zo gepakt kunnen worden.

Een land, staat of natie is een grondgebied met een bevolking en een bestuur, dat de regels maakt en geweld mag gebruiken als het nodig is om dat grondgebied te verdedigen.

Als je zegt: "dat land gaat dat land aanvallen" heb je het dus over een gebied in de staatkundige betekenis, en niet over de andere betekenis van land: grond (modder vecht immers niet).

Betekenis van het woord land (definitie)

Hierbij wordt uitgelegd waarin een land verschilt met een ander land. En ook waarin een land verschilt met een gebied wat geen land is. Je zou natuurlijk kunnen denken dat dat verschil alleen maar met de taal of met de cultuur te maken heeft. Dat is eigenlijk niet zo, want zelfs dorpjes die vlak naast elkaar liggen kunnen een andere taal of cultuur hebben ook al horen ze bij hetzelfde land. Dit zijn de echte verschillen:

Stateloze gebieden

Vroeger had je veel stateloze gebieden. Nu is dat niet meer zo, want nu behoort vrijwel ieder gebied tot een bepaald land. Maar waarin verschilt een land dan met een stateloos gebied?

Ieder land heeft veel bewapende mensen in dienst om bij sommige situaties geweld te kunnen plegen. Dit is bijvoorbeeld om in te kunnen grijpen bij een moord of een overval. Deze bewapende mensen werken dan bijvoorbeeld voor het leger of voor de politie. Veel mensen zijn blij dat ze in een land leven omdat de politie bij gevaar in kan grijpen.

In een stateloos gebied is het vaak zo dat bewapende mensen helemaal niet in dienst zijn van een organisatie die de veiligheid wil handhaven. Mensen uit de oertijd konden zo iemand vermoorden zonder bang te hoeven zijn voor politieagenten of soldaten.

Wat een land verschilt met een ander land

Vaak is het zo dat een land (de organisatie die zo genoemd wordt, inclusief de leider(s) hiervan) niet een nog hogere baas heeft. Op die manier kun je soms landen van elkaar onderscheiden: elke organisatie die de hoogste baas is over een gebied, is een land.

Soms is dit echter niet zo. Er zijn namelijk koningen geweest die leider over twee landen waren. Deze koning is dan het kind geweest van de koning van het ene land en de koningin van het andere land. Zo heeft hij beide landen dus geërfd. Ook kan een heerser zijn land in tientallen landen verdelen en toch heerser over al deze landen blijven.

Nederland en Nederlands-Indië waren twee verschillende landen, hoewel ze door precies hetzelfde parlement en hetzelfde kabinet bestuurd werden. De Nederlanders waren het gewend om enkel het Europese deel van het Nederlandse machtsgebied tot Nederland te rekenen, dus daarom behoorde Nederlands-Indië niet tot Nederland. Nederlands-Indië werd wel beschouwd als een kolonie of wingewest: een gebied waarvan je de producten kon verkopen om winst mee te maken.

Het verschil tussen landen die dezelfde bazen hebben zit zo:

  • Ze zijn gewoon als verschillende landen omschreven gebleven nadat ze dezelfde bazen kregen, of:
  • De bazen hebben gewoon gezegd dat het verschillende landen zijn

Kenmerken die een organisatie moet hebben om een land te zijn

Leuk excuus om een bank te overvallen, maar uiteraard heeft deze "koning" geen eigen staat gesticht.

Ten eerste moet het bewapende mensen in dienst hebben, zoals al eerder in dit artikel gezegd.

Het zichzelf land noemen

Soms is het zo dat een organisatie eerst zichzelf land moet noemen voordat je kan zeggen dat het ook echt een land is. Dit is altijd zo als deze organisatie zijn grondgebied (het gebied waarop de organisatie de baas is) binnen de officiële grenzen van een ander land heeft. Als een organisatie zichzelf land wil noemen, terwijl die zijn grondgebied binnen een ander land heeft, kan die dat doen door middel van een onafhankelijkheidsverklaring. Dit is een papier geschreven aan de bazen van het land binnen wiens grondgebied het dus is. Deze bazen hoeven op dit papier geen handtekening te zetten want de stichters van het nieuwe land willen enkel laten weten dat zij hun organisatie land noemen.

De macht hebben

Een organisatie moet ook echt de macht hebben over een gebied om een van alle landen ter wereld te zijn. Als een land een deel van zijn grondgebied kwijtraakt aan een nieuw land, betekent dat dat dit deel ook echt veroverd is. Als de politie of het leger zo makkelijker kan ingrijpen als op het plaatje hiernaast, wordt er geen nieuwe staat gesticht.

Vaticaanstad is eigenlijk niet zo machtig. Italië kan Vaticaanstad makkelijk veroveren. Italië vindt het echter niet zo erg dat Vaticaanstad er is en Italië dus niet heel Rome in zijn macht heeft.

Erkenning

Elk land moet erkend worden door andere landen. Dit betekent dat zij ermee akkoord zijn dat het land bestaat. Als dat gebeurt kan het deel uit maken van de Verenigde Naties (kortweg de VN), de verzameling van alle landen. Niet altijd erkennen alle landen een land, zoals het geval bij Kosovo.

Als je het even makkelijk bekijkt

  1. Werelddeel, dat is het grootste stuk van de wereld en daarin zitten:
  2. Landen, in landen heb je ook weer andere gebieden:
  3. Provincies, niet zo bekend maar iedereen woont in een provincie, Nederland heeft er 12.
  4. Steden en dorpen, daar woon je, Maar je hebt ook weer
  5. Hoofdsteden, dat zijn de belangrijke steden in een provincie. Nederland heeft ook een hoofdstad en dat is Amsterdam.

Grootste landen

Hieronder zie je een lijst met grootste landen ter wereld qua oppervlakte:

1. Rusland - 17.098.242 km²
2. Canada - 9.984.670 km²
3. Verenigde Staten - 9.629.091 km²
4. China - 9.596.961 km²
5. Brazilië - 8.514.877 km²
6. Australië - 7.692.024 km²
7. India - 3.287.263 km²
8. Argentinië - 2.780.400 km²
9. Kazachstan - 2.724.900 km²
10. Algerije - 2.381.741 km²

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Land_(staat)&oldid=832543"