Guatemala

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 15:30 (Categorie:Landen van Noord-Amerika verwijderd; Categorie:Land in Centraal-Amerika toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Guatemala
República de Guatemala

Flag of Guatemala.svg Coat of arms of Guatemala.svg Guatamala locator map.png

Hoofdstad Guatemala-Stad
Aantal inwoners 17.109.746 (2021)
Oppervlakte 108.889 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Alejandro Giammattei (sinds 2020)
Vicepresident Guillermo Castillo (sinds 2020)
Godsdienst Christendom (88%)
Geen religie (11%)
Overig (1%)
Taal Spaans
Munteenheid Guatemalteekse quetzal
Volkslied Guatemala Feliz
Nationale feestdag 15 september
Landcode GTA

Guatemala is een land in Midden-Amerika. De hoofdstad is Guatemala-Stad.

Bevolking

Guatemala heeft 13.276.517 inwoners. Iemand die in Guatemala woont noemt men een Guatemalteek. De meeste Guatemalteken zijn Rooms-katholiek. De officiële taal is Spaans. In Guatemala-Stad wonen meer dan één miljoen mensen. 48% van de bevolking is inheemse, de rest is Ladino (mestizo en de bevolking van herkomst Europese).

Steden

Enkele grote steden zijn:

Geschiedenis

Van de vierde tot de elfde eeuw was Guatemala het kerngebied van de Mayabeschaving. In 1523 werd door de Spanjaarden het gebied veroverd. Rond 1550 was dat grotendeels klaar, maar het zou nog tot 1697 duren voor de laatste Mayastaat, Tayasal, viel. Guatemala werd ingedeeld bij het "onderkoninkrijk" Nieuw-Spanje.

Rond 1900 werd Guatemala een dictatuur, geleid door de dictator Jorge Ubico. Hij werd in 1944 afgezet door het volk en al snel werd Jacobo Guzmán verkozen tot president.

Uiteindelijk werd in 1986 de democratie hersteld. Ongeveer 10 jaar geleden eindigde de langdurige burgeroorlog en keerde de vrede in Guatemala terug. Sinds 2008 is Álvaro Colom de nieuwe president.

Natuur

Het barst in Guatemala van de natuur. In het noorden en het zuiden grenst Guatemala aan zee. In heel het land zijn mooie regenwouden te zien. Ook zijn er veel vulkanen in het land.Er zijn 33 vulkanen waar van 3 actief. Er zijn ook rivieren in Guatemala, zoals de Rio Hondo.

Weetjes

  • In Guatemala is de webcode (zoals bij ons .nl) .gt.
  • Guatemala "verbindt" als het ware Honduras met Belize en Mexico (zie rechtsboven).

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guatemala&oldid=740824"