Theo de Meester

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 22 dec 2023 om 19:56 (→‎Latere leven)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo de Meester
Theo de Meester-2.jpg
Naam voluit Theodoor Herman de Meester
Geboren 16 december 1851
Geboren te Harderwijk
Overleden 27 december 1919
Overleden te Den Haag
Gehuwd met
Relatie met
Partij Liberale Unie
Religie
Stroming
Functie Voorzitter van de Ministerraad
Aantreden 17 augustus 1905
Aftreden 12 februari 1908
Voorganger Abraham Kuyper
Opvolger Theo Heemskerk
Functie(s)
Gemeentesecretaris in Groningen (1885-1892)
Minister van Financiën (1905-1908)
Lid gemeenteraad Den Haag (1908-1910)
Lid Tweede Kamer (1910-1917)
Lid Raad van State (1917-1919)
Portaal Portal.svg Politiek

Theo de Meester (Harderwijk, 16 december 1851 – Den Haag, 27 december 1919) was een Nederlands politicus. De Meester van lid van de Liberale Unie. Daarnaast had hij gewerkt als ambtenaar, bestuurder en econoom. De Meester was tussen 1905 en 1908 voorzitter van de ministerraad, wat toen de naam was voor de minister-president van Nederland. Gelijktijdig was hij minister van Financiën.

Het kabinet van De Meester werd ook wel het kabinet van kraakporselein genoemd. Het had namelijk geen meerderheid zowel de Eerste als Tweede Kamer.

Levensloop

Jeugd en opleiding

De Meester werd geboren in Harderwijk in Gelderland. Zijn vader was politicus Gerrit Abraham de Meester, die in de Tweede Kamer zat. Hij was ook de broer van schrijver Johan de Meester.

Oorspronkelijk was De Meester niet zo'n bekend persoon. Hij was secretaris voor de gemeente Groningen tussen 1885 en 1892. Vervolgens werkte hij voor het ministerie van Financiën en uiteindelijk vicepresident van de Raad van Indië. De Raad van Indië was toentertijd het koloniale bestuur van Nederlands-Indië. Toch werd hij gevraagd om minister-president te worden. De leider van de Liberale Unie (Hendrik Goeman Borgesius) mocht namelijk een kabinet vormen na de verkiezingen van 1905.

Voorzitter van de ministerraad

De Meester op latere leeftijd

De Meesters regering bestond uit een samenwerking tussen de Liberale Unie en de progressief-liberale Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB). Daarnaast zaten er ook een hoop onafhankelijke liberale ministers in het kabinet. De partijen hadden geen meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Hierdoor kreeg het kabinet de naam kabinet van kraakporselein. Kraakporselein is namelijk een erg dun materiaal en nog breekbaarder dan normaal porselein. Toch kreeg De Meester steun van het sociaaldemocraten, waardoor het enkele jaren kon regeren.

Het kabinet stond vooral bekend vanwege de wet op de arbeidsovereenkomst. Deze was bedoeld om werknemers beter te beschermen. Toch staat het kabinet beter bekend om zijn vele crises. Henri Staal, de minister van Oorlog, moest een nieuwe oorlogsbegroting maken. De Tweede Kamer wilde hier in 1906 niet mee akkoord gaan, maar na een heel lang debat lukte het alsnog. Deze nacht staat bekend als de Nacht van Staal. Toch was dit allemaal voor niets geweest, aangezien de Eerste Kamer alsnog de plannen afwees enkele weken later. De Meester besloot daarom ontslag in te dienen voor zijn kabinet.

Koning Wilhelmina wees dit echter af en Staal werd vervangen als minister. Uiteindelijk viel het kabinet opnieuw op 21 december 1907. Er kwamen nieuwe verkiezingen en op 8 februari 1908 werd het kabinet-De Meester vervangen door het kabinet van Theo Heemskerk.

Latere leven

De Meester werd vervolgens lid van de gemeenteraad van Den Haag. In 1910 werd hij lid van de Tweede Kamer en werd in 1913 herkozen. Uiteindelijk stapte hij in 1917 uit de Tweede Kamer en werd lid van de Raad van State. Hij bleef lid van dat orgaan tot aan zijn dood in 1919.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Theo_de_Meester&oldid=831297"