Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Justinus van der Brugghen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Justinius van der Brugghen

Justinus Jacob (of Jacobus) Leonard van der Brugghen (geboren te Nijmegen op 6 augustus 1804 - gestorven te Ubbergen op 2 oktober 1863) was een Nederlands politicus. Van der Brugghen was van beroep advocaat en rechter. Hij was tussen 1856 en 1858 voorzitter van de ministerraad, een functie die we nu kennen als minister-president.

Tussen 1853 en 1854 zat Van der Brugghen in de Tweede Kamer. In 1856 werd hij gevraagd om een kabinet te vormen. Hij moest een oplossing zoeken voor het vrijheid van het onderwijs. Mocht je nou wel of niet onderwijs op basis van je geloof? De liberalen en de protestanten werden het er maar niet over eens. Van der Brugghen bedacht iets, maar liet het in de kast staan om het huidige kabinet nog een kans te geven. Echter mislukte dit en voerde Van der Brugghen zijn plannen uit. Hij werd minister van justitie en voorzitter van de ministerraad. In 1858 eindigde zijn baan in de politiek echter.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Justinus_van_der_Brugghen&oldid=688897"