Hillary Clinton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Hillary Clinton
Hillary Clinton by Gage Skidmore 2.jpg
Hillary Clinton in 2016
Naam voluit Hillary Diane Rodham Clinton
Geboren 26 oktober 1946
Geboren te Chicago, Illinois
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Bill Clinton
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
First Lady van Arkansas (1979-1981 & 1983-1992)
First Lady van de Verenigde Staten (1993-2001)
Senator namens New York (2001-2009)
Minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013)
Portaal Portal.svg Politiek

Hillary Diane Rodham Clinton (Chicago (Illinois), 26 oktober 1946) is een politica van de Democratische Partij. Hillary Clinton is de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Tussen 1993 en 2001 was zij First Lady, toen haar man president was. Hillary Clinton werd later senator namens New York en minister van Buitenlandse Zaken. Ze heeft verschillende keren meegedaan aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2016 was zij de Democratische presidentskandidaat. Hiermee was zij de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een van de twee grote politieke partijen in de VS. Clinton verloor de verkiezingen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Clinton werd geboren in Chicago en studeerde rechten. In 1975 trouwde ze Bill Clinton en verhuisde naar Arkansas. Bill Clinton werd gouverneur van Arkansas en Hillary Clinton hielp hem. Tussen 1993 en 2001 was zij de First Lady van de Verenigde Staten, terwijl haar man president was. Hillary Clinton wilde de rol van de First Lady vernieuwen. Hierdoor ging zij zich ook bemoeien met de politiek. Ze hielp Bill Clinton met het maken van een algemene zorgverzekering voor alle Amerikanen, maar dit plan haalde geen meerderheid. Wel wist zij de gezondheidszorg voor kinderen en adopties beter te regelen. Hoewel er veel schandalen uitkwamen tijdens Bills presidentschap, bleef Hillary in haar man geloven.

In 2000 trad Hillary Clinton de politiek in toen zij senator namens New York werd. In 2008 stelde Hillary Clinton zich verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen, maar de Democraten kozen Barack Obama als hun kandidaat. Obama won de verkiezingen en koos Clinton als zijn minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens haar ministerschap brak de Arabische Lente uit, waarna Hillary troepen stuurde naar Libië. Ze kreeg erg veel kritiek, vanwege een mislukte aanval en het gebruik van haar eigen e-mailadres voor haar werk. In 2013 stapte ze hierdoor op, maar bleef zich met de politiek bemoeien. In 2016 stelde ze zich opnieuw verkiesbaar voor het presidentschap. Zij was de Democratische kandidaat en nam het op tegen de Republikein Donald Trump. Hoewel Hillary Clinton meer stemmen dan Trump kreeg, had Trump meer kiesmannen. Hierdoor verloor Clinton de verkiezingen en Trump werd president. Hillary Clinton bemoeit zich nog altijd met de politiek, maar is niet politiek actief.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Hillary woonde tijdens haar jeugd in de Amerikaanse staat Illinois. Hier ging ze niet studeren maar in Massachusetts. Ze behaalde daar haar diploma en ging studeren bij de Yale University. Dat ligt zo'n 200 km ten zuidwesten van Massachusetts. Hier leerde ze Bill Clinton kennen.

Advocate

Nadat ze bij Yale afstudeerde, verhuisde Hillary naar Arkansas, eerst was ze, minister van justitie van Arkansas hierna werd ze advocate. Tijdens enkele campagnes in Arkansas ging ze ook Clinton voegen aan haar naam.

First Lady in Arkansas

First Lady van de Verenigde Staten

In begin 1993 werd haar man president van de Verenigde Staten. Hillary was toen werkloos, maar niet voor lang. Ze werd voorzitter van een werkgroep en daar moest ze de bevolking een betere kans geven op medische zorg. Ze was ook presidentsvrouw. Tijdens haar periode als first lady had ze last van verschillende opstakels, die er tot op de dag van vandaag nog in de weg staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn; de Lewinsky affaire. Ze schreef een boek over haar leven en schreef hierin hoeveel dit haar gekwetst had, ondanks alles bleef ze bij haar man Bill.

Senator namens New York

In 2000 deed Hillary mee aan de verkiezingen om senator te worden. In november 2000 heet ze de verkiezingen gewonnen en is ze verkozen tot senator van New York. En in november 2006 werd ze opnieuw verkozen tot senator. Ze is bekend om haar felle uitspraken, ze noemde miskraam verdrietig. Ze steunde veel de invasie van Irak in 2003 en zo ging ze door. Maar later beweert ze dat ze fout zat aan de invasie van Irak.

Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008

Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2007 stelde Hillary zich als kandidate bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Hillary wou de eerste vrouwelijke president worden van de Verenigde Staten. Zij was de favoriete bij de democraten maar Hillary had een grote rivaal. En dat was Barack Obama, die uiteindelijk president werd. Maar op 5 februari heeft Hillary toch bij grote staten gewonnen zoals: Californië, New York, New Jersey en Massachusetts. En op 4 maart in Ohio, Rhode Island en Texas. Tenzij Obama bij meer staten won, alleen niet z'n grote en beroemde. En op 22 april was het haar laatste staat dat ze won, en dat is Pennsylvania. Hierdoor kreeg ze meer dan 10 miljoen dollar in minder dan 24 uur. Uiteindelijk heeft Hillary verloren.

Minister van Buitenlandse Zaken

Ze werd niet president, maar op 21 november 2008 was dat anders, ze werd Minister van Buitenlandse Zaken, op verzoek van Barack Obama. En op 21 januari 2009 werd dit officieel bevestigd. Op dezelfde dag trad ze als senator af.

Op 17 maart 2012 zei Clinton dat ze geen tweede keer Minister van Buitenlandse Zaken wilt worden als Obama in 2012 wordt herkozen. Maar uiteindelijk op 15 december 2012, viel ze flauw en kreeg ze een kleine hersenschudding. Op 1 februari 2013 volgde John Kerry haar op.

Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016

Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2016 stelt Hillary zich opnieuw als kandidate. Ze heeft bij de democraten gewonnen en wist Bernie Sanders uit te schakelen, ze is genomineerd om president te worden en dit heeft ze ook geaccepteerd. Ze heeft dan ook een grote rivaal, de republikein Donald Trump. Donald Trump is een grote rivaal voor haar, omdat Trump veel bekvecht met andere mensen, waaronder Hillary. De verkiezingen zijn op 9 november 2016 uitgekomen en ze is nogmaals verloren. Donald Trump heeft dus gewonnen, ze heeft er haar bij vastgelegd en is er mee akkoord gegaan maar toch vind ze niet al zijn ideeën en beloftes oké. En dat zal altijd zo zijn heeft ze gezegd in haar speech na het nogmaals verliezen van de verkiezingen. Ze heeft ook gezegd dat ze zal samenwerken met Donald Trump, maar dat ze beste maatjes zullen worden zal nooit gebeuren. Veel mensen dachten dat zij de verkiezingen zou winnen.

Sinds 2016

Nalatenschap

Imago

Hillary Clinton is een van de bekendste moderne Amerikaanse politici zowel in als buiten de Verenigde Staten. Over haar leven en politiek zijn meer dan 100 boeken geschreven. Ze is de eerste First Lady die na haar tijd in het Witte Huis een politieke carrière begon. Ook was Hillary Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor grote Amerikaanse partij. Hoewel er voor haar al vrouwen geprobeerd hadden president te worden, lukte het Hillary Clinton als eerste om zo dicht bij het presidentschap te komen. In haar speeches praat Clinton vaak over "het breken van het glazen plafond". Hiermee bedoelt dat ze dat vrouwen minder verder komen dan mannen in de maatschappij en daardoor meer moeite moeten doen. Voor vrouwen is een glazen plafond waadoor ze niet verder kunnen komen. Hillary Clinton wil dit plafond breken en zorgen voor gendergelijkheid.

Clinton is een omstreden figuur in de Amerikaanse politiek. Aan de ene kant zijn er Amerikanen die een groot fan van haar zijn. Zij vinden dat Hillary Clinton politieke vernieuwing kan brengen. Door haar gematigdheid zou ze veel Amerikanen kunnen bereiken. Daarnaast zijn zij voorstander van Clintons progressieve opvattingen vooral op het gebied van vrouwenemancipatie. Andere Amerikanen zijn tegenstander van Hillary Clinton. Veel Republikeinen vinden haar te progressief of niet gematigd genoeg. Ook veel linkse Amerikanen, zoals Bernie Sanders, zijn tegenstander van haar. Zij vinden juist dat Hillary Clinton niet progressief genoeg is en niet voor nodige verandering zou zorgen.

In de media wordt Hillary Clinton vaak als een omstreden figuur gezien, maar hier is ook kritiek is. Veel mensen zeggen dat ze weinig verschilt van andere niet-controversiële figuren.

Politieke opvattingen

Hillary Clinton in 2016

Hillary Clinton is een gematigde Democraat. Dit betekent dat ze op maatschappelijke kwesties progressief is en op economisch vlak liberaal tot sociaal-liberaal. Toch zijn de politieke opvattingen van Clinton over de jaren veranderd. Clinton was vroeger een stuk conservatiever op sociale kwesties. Bijvoorbeeld was Clinton in 2000 nog tegen het homohuwelijk, maar is sinds 2013 een voorstander. Hillary Clinton is voorstander van een zorgverzekering voor alle Amerikanen, lhbt- en vrouwenrechten, immigratie en maatregelen tegen klimaatverandering. Daarnaast is ze voorstander van vrijhandel, maar heeft zich de laatste jaren ook uitgesproken tegen vrijhandelsverdragen. Hillary Clinton vindt dat de Verenigde Staten een grote rol in de wereld moeten spelen voor vrijheid en vrede. Hierdoor was ze voorstander van de Irakoorlog. Op het gebied van Israël vindt Clinton dat de Amerikanen het land moeten steunen.

Sinds 2000 pleit Hillary Clinton voor het afschaffen van het kiescollege. Volgens Clinton is het kiescollege ondemocratisch, aangezien de kandidaat met de minste stemmen president kan worden. In 2016 heeft ze dit zelf ondervonden. In plaats van kiesmannen vindt Clinton dat de stemmen direct geteld moeten worden.

Boeken

Hillary Clinton heeft tijdens haar leven verschillende boeken geschreven. Een paar belangrijke boeken zijn:

  • It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us (1996)
  • Dear Socks, Dear Buddy: Kids' Letters to the First Pets (1998)
  • An Invitation to the White House: At Home with History (2000)
  • Living History (2003)
  • Hard Choices (2014)
  • Stronger Together (2016)
  • What Happened (2017)
  • The Book of Gutsy Women: Favorite Stories of Courage and Resilience (2019)
  • State of Terror (2021)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hillary_Clinton&oldid=724010"