Wikikids:Boomhut
Welkom in de Boomhut! | |
Welkom in de Boomhut van WikiKids! Hier kun je als gebruiker je vragen stellen aan andere gebruikers of moderatoren over hoe WikiKids werkt, en hoe je kan helpen. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!
|
weermannen
Geachte Wikipedia beheerders
hebben jullie ook nog info over weerman zoals Reinier die ook boeken over het weer heeft geschreven
Bedankt alvast!
groetjes Jeroen van vliet :)
- Beste Jeroen, dit is niet Wikipedia, dit is Wikikids. Voor meer informatie over de weermannen: Typ een zoekopdracht in, in de zoekrobot aan de linkerkant van het scherm. Gustaafff (contact) 19 sep 2015 17:10 (CEST)
wikikids
hoi wat is wikikids eigenlijk? - Deze reactie werd toegevoegd door Koekie33 (overleg | bijdragen)
- Dat kan je lezen op WikiKids:Info, Wikikids:Tutorial en Portaal:Kids. Vviktorie!! Overleg 20 sep 2015 10:50 (CEST)
atoom
hoi, ik ben quinten. ik heb de info van atoom gelezen, maar ik snap het nog steeds niet. kunnen jullie mij helpen? groetjes quinten
- Beste Quinten, erg vervelend dat je het niet begrijpt. Wellicht zou je de links in het artikel kunnen volgen, zodat je een beter beeld krijgt van het artikel? Geef anders maar aan wat je niet snapt, dan is er misschien iemand met voldoende kennis in huis die jouw vraag kan beantwoorden. Als je het echt niet begrijpt, adviseer ik je een zoekactie te starten op Google (hier dus) om meer informatie te bemachtigen over dit onderwerp. Met vriendelijke groet, Gustaafff (contact) 21 sep 2015 12:15 (CEST)
- Wat snap je niet precies? Welk stukje? Gerard Dummer_overleg · (MOD) 21 sep 2015 17:17 (CEST)
Jungle
hallo,
ik wil graag wat info over een (of één) jungle en ik heb over al gezocht maar nog niks gevonden!
willen jullie me helpen? alvast bedankt
dag Jeroen van vliet
- Hoi Jeroen! We hebben het artikel tropisch regenwoud, maar dat is nog wel erg kort. Ik zou het even googlen. Als je dan meer informatie hebt gevonden, kun je die misschien hier ook delen? Beem™ - Overleg 23 sep 2015 14:59 (CEST)
Stuk tekst op Middellandse Zee, eerst op middellands zeeklimaat, komt letterlijk op andere sites voor
Ik weet niet helemaal zeker of dit de allerbeste pagina is voor het volgende, maar iets als een Auteursrechtencafé ontbreekt hier. Ik heb zojuist een stuk overgezet van het tweede artikel naar het eerste. Nu blijkt exact dezelfde tekst voor te komen op meerdere andere websites (steekproef).
Betreft dit een originele tekst hier op Wikikids die zonder bronvermelding elders is overgenomen of heeft de toevoeger hier in 2011 plagiaat gepleegd? Ik weet zelf nooit goed hoe dit na valt te gaan. De Wikischim (overleg) 21 sep 2015 22:28 (CEST)
- Je ziet wel vaker dat mensen te lui zijn om zelf een tekst te schrijven. Alleen is het niet zeker of de tekst eerst gepubliceerd is op wikikids of op de andere site in kwestie. Ik denk dat een moderator of actieve gebruiker, die sinds 2011 of daarvoor hierop controleerde, hier opheldering over kan geven. Misschien kunnen we het probleem net zo opgelost worden als bij de kwestie op Overleg:Nelson Mandela. Ik hoop dat ik het misschien alsvast iets heb opgehelderd. Bovendien is dit een goede pagina voor dit soort discussies, maar op de overlegpagina van het of een van de artikel(en) mag ook. In tegenstelling tot wikipedia heeft wikikids veel minder bewerkingen per dag en het dus makkelijker te vinden. Bij voorbaat dank! Mike1023 22 sep 2015 07:48 (CEST)
- Ik heb zelf even gekeken en zag het volgende: De site over Ibiza komt uit 2015 en de Prezi uit 2014 en zijn dus gekopieerd. Bij de site over kogelvissen kan ik het niet zien, maar alle teksten daar zijn sowieso onder GFDL vrijgegeven. Het lijkt me sterk dat de tekst die op WikiKids staat daar vandaan is gehaald. Vviktorie!! Overleg 22 sep 2015 08:22 (CEST)
Witte en groene spelling
Beste gebruikers,
Hoewel de reden van dit bericht zich een aantal weken geleden afspeelde, lijkt het mij toch even handig om de publieke opinie (mening van het volk) te vragen. In de Nederlandse taal zijn er twee soorten spellingen. De spelling volgens het Witte boekje en de spelling volgens het Groene boekje. Beide zijn deze goed, maar toch vraag ik jullie er een te kiezen, aangezien er tussen de twee boekjes toch wel aardig wat verschillen zitten.
Mijn voorkeur gaat uit naar het Groene boekje. De spellingsregels zijn wel wat moeilijker, maar dit boekje wordt wle in het onderwijs gebruikt. Aangezien dit een wiki voor kinderen is lijkt mij het handigst dit te doen, om verwarring te voorkomen. Ik vraag deze discussie dan ook niet aan voor meeste gebruikers of de lezers, die waarschijnlijk nog nooit van het groene of witte boekje hebben gehoord, maar voor de gebruikers van andere sites (z.b. Wikipedia), leerkrachten en ieder ander die hier vragen over heeft.
Jullie reactie is gewenst. Met vriendelijke groet, Mike1023 22 sep 2015 19:27 (CEST)
- Ik denk dat dit soort berichten beter in het Clubhuis horen (waar wat mij betreft ook ervaren gebruikers mee mogen doen aan de discussie). Maar nu het hier toch staat: De verschillen zijn tamelijk beperkt. Ik denk dat we het beste in elk geval de duidelijkste spelling kunnen gebruiken. Ik zou zelf het witte sociaal-democratisch ipv sociaaldemocratisch gebruiken. Maar om nou echt een vaste spellingsmethode aan te duiden, daar voel ik niet zo veel voor. Ik ga ervan uit dat elke ervaren gebruiker wel weet hoe hij het beste spelt. Beem™ - Overleg 23 sep 2015 14:58 (CEST)
- Per Beem. Officieel wordt in het onderwijs dan wel de groene spelling gebruikt, maar volgens mij wordt in een dictee nooit het woord panne(n)koek of padde(n)stoel gevraagd. De verschillen zijn zo klein dat het volgens mij weinig uitmaakt welke spelling we gebruiken. Wat mij betreft zijn beide boekjes goed. Vviktorie!! Overleg 23 sep 2015 15:15 (CEST)
- Dan is dat alvast duidelijk gemaakt. Overigens worden de woorden in kwestie weleens gevraagd op een dictee (ik moest althans allerlei uitzonderingen leren). Mike1023 24 sep 2015 13:18 (CEST)
- Ik stel ook voor om beide varianten naast elkaar toe te staan, zeker waar het een woord als sociaal-democratisch betreft. Dat houdt dus tevens in dat schrijfwijzen als pannekoek en pannenkoek allebei goed zijn. De Wikischim (overleg) 24 sep 2015 17:08 (CEST)
- Dan is dat alvast duidelijk gemaakt. Overigens worden de woorden in kwestie weleens gevraagd op een dictee (ik moest althans allerlei uitzonderingen leren). Mike1023 24 sep 2015 13:18 (CEST)
- Per Beem. Officieel wordt in het onderwijs dan wel de groene spelling gebruikt, maar volgens mij wordt in een dictee nooit het woord panne(n)koek of padde(n)stoel gevraagd. De verschillen zijn zo klein dat het volgens mij weinig uitmaakt welke spelling we gebruiken. Wat mij betreft zijn beide boekjes goed. Vviktorie!! Overleg 23 sep 2015 15:15 (CEST)
Suggestie aan te maken artikel
- Europese vluchtelingencrisis of Europese migrantencrisis. Momenteel zeer actueel. Wie voelt/voelen zich hiertoe geroepen? De Wikischim (overleg) 26 sep 2015 15:40 (CEST)
Het alarm
Ik vraag mij af wat je kan doen met het alarm zou iemand dit uit kunnen leggen
- Als er nood aan de man is kun je daar terecht. Maar vragen kun je gewoon hier stellen. Groet, Gustaafff (contact) 28 sep 2015 15:59 (CEST)
Het alarm
Ik vraag mij af wat je kan doen met het alarm zou iemand dit uit kunnen leggen
Ik ben nieuw en ik wil weten hoe WikiKids werkt » Ik heb alle informatie doorgelezen maar heb nog steeds een vraag » Ik ben een docent en ik heb een vraag » Ik wil foute/verkeerde informatie melden » Ik heb iemand gezien die kliedert op WikiKids! » Hier is het alarm voor groetjes--Geschiedenislll (overleg) 29 sep 2015 09:53 (CEST)
- Dat heb je alleen nodig als er nood aan de man is. Maar gewone vragen kun je hier stellen. Groet, Gustaafff (contact) 29 sep 2015 10:12 (CEST)
nakijken
wordt er nagekeken wat op wikikids.nl komt???????? --Geschiedenislll (overleg) 29 sep 2015 09:51 (CEST)Bestand:Voorbeeld.png
- Ja, door allerhande andere gebruikers. En jijzelf kunt ook nakijken. Groet, Gustaafff (contact) 29 sep 2015 10:14 (CEST)
alarm
klik er eens op dat ga ik namelijk ook doen!!!!!!!--Geschiedenislll (overleg) 29 sep 2015 09:52 (CEST)
- Niet op klikken, er is toch niets aan de hand? Als je vragen hebt kun je gewoon hier terecht. Groeten, Gustaafff (contact) 29 sep 2015 10:13 (CEST)
- Trouwens, de helpdesk is er niet meer, dus die link doet het niet meer. Josse.Cottenier - Overleg (+) 30 sep 2015 17:07 (CEST)
- Oke. – STEF 1999 · OVERLEG » 30 sep 2015 18:47 (CEST)
Vraag over infobox
Hallo,
Bestaat er zoiets als een infobox voor artikelen over de krijgsmacht?
Met vriendelijke groet,
Gustaafff (contact) 1 okt 2015 12:53 (CEST)
- Zover ik weet niet, maar ik ben ook niet erg thuis op het gebied van defensie. Mike1023 1 okt 2015 13:04 (CEST)
- Ah, oké. Groet, Gustaafff (contact) 1 okt 2015 14:24 (CEST)
- Misschien kun je het vragen aan Josse.Cottenier (Amerikaanse Burgeroorlog) of Danionjesta (Tweede Wereldoorlog). Zij schrijven veel over historische oorlogen (onder andere wat tussen de haakjes staat) en gebruiken daarbij nog weleens infoboxen. Misschien weten ze daar meer over. Als ik jouw was zou het eventjes aan een van de twee vragen om hier te reageren. Veel succes en trouwens goede artikelen. Mike1023 1 okt 2015 16:01 (CEST)
- Ik ken alleen deze: Sjabloon:Infobox Militair Conflict, Sjabloon:Infobox Militair Persoon, Sjabloon:Infobox Militair Vliegtuig (deze drie komen alleen wel van Wikipedia) en deze: Sjabloon:Infobox oorlog (deze gebruik ik vaak). Ik weet niet of over de krijgsmacht zelf infoboxen bestaan. --Danoinjesta - OP 1 okt 2015 17:09 (CEST)
- Ik gebruik altijd Sjabloon:Infobox veldslag, een makkelijkere versie van Sjabloon:Infobox oorlog. Sjabloon:Infobox militair conflict is inmiddels verouderd en een kopie van Wikipedia, daarom heb ik deze al lang van mijn artikelen weggehaald. Josse.Cottenier - Overleg (+) 1 okt 2015 17:18 (CEST)
- Ik ken alleen deze: Sjabloon:Infobox Militair Conflict, Sjabloon:Infobox Militair Persoon, Sjabloon:Infobox Militair Vliegtuig (deze drie komen alleen wel van Wikipedia) en deze: Sjabloon:Infobox oorlog (deze gebruik ik vaak). Ik weet niet of over de krijgsmacht zelf infoboxen bestaan. --Danoinjesta - OP 1 okt 2015 17:09 (CEST)
- Misschien kun je het vragen aan Josse.Cottenier (Amerikaanse Burgeroorlog) of Danionjesta (Tweede Wereldoorlog). Zij schrijven veel over historische oorlogen (onder andere wat tussen de haakjes staat) en gebruiken daarbij nog weleens infoboxen. Misschien weten ze daar meer over. Als ik jouw was zou het eventjes aan een van de twee vragen om hier te reageren. Veel succes en trouwens goede artikelen. Mike1023 1 okt 2015 16:01 (CEST)
- Ah, oké. Groet, Gustaafff (contact) 1 okt 2015 14:24 (CEST)
- Ik zoek geen infoboxen over oorlog, militaire conflicten etc., maar meer over de krijgsmacht zelf. Vandaag heb ik het artikel Nederlandse Krijgsmacht aangemaakt en ik zocht een infobox voor het leger. Wellicht verschijnen er in de toekomst meer artikelen over de krijgsmacht (Amerika, Engeland, Rusland) en dan is een infobox wel handig. Daarin moet dan staan wie de bevelhebbers zijn, hoeveel materieel het heeft, van welk land het is, enzovoort. Op Wikipedia hebben ze zo'n sjabloon, maar hier kon ik er geen vinden. met vriendelijke groet, Gustaafff (contact) 1 okt 2015 17:30 (CEST)
- Ik bied mijn altijd vrijwillig aan om infoboxen aan te maken en te vernieuwen. Als je me een lijstje geeft met wat erin moet staan, dan ga ik even experimenteren. Ik maak een ontwerpje, je kunt zeggen wat je er van vindt en we komem uiteindelijk uit op een compromis. Ik kan het van het weekend voor je maken samen met de andere infobox. Mike1023 1 okt 2015 20:46 (CEST)
- O, dat zou heel fijn zijn! Als je dat wilt doen, graag! In principe zou je de infobox op dit artikel als voorbeeld kunnen nemen. Je hebt dan een (1) een vak nodig voor een afbeelding, (2) een vak nodig met (a) de volledige naam van het leger, (b) jaar van oprichting en (c) het land waarvan de krijgsmacht is. Dan is er (2) een vak nodig voor de opperbevelhebbers, (3) een vak voor de troepensterkte (voertuigen, schepen, helikopters, materieel, hoeveelheid manschappen etc.) en (4) een vak voor het jaarbudget dat het desbetreffende land uitgeeft aan Defensie. Verder is er ook nog (5) een vak nodig voor de hoeveelheid en naam van de eenheden. Dat is zo even mijn gedachtegang. Met vriendelijke groet, Gustaafff (contact) 2 okt 2015 09:35 (CEST)
- Ik bied mijn altijd vrijwillig aan om infoboxen aan te maken en te vernieuwen. Als je me een lijstje geeft met wat erin moet staan, dan ga ik even experimenteren. Ik maak een ontwerpje, je kunt zeggen wat je er van vindt en we komem uiteindelijk uit op een compromis. Ik kan het van het weekend voor je maken samen met de andere infobox. Mike1023 1 okt 2015 20:46 (CEST)
GP-Wedstrijd 2015
Vanaf vandaag (vrijdag 2 oktober 2015) kun je je inschrijven voor de GP-wedstrijd van 2015! Deze editie zal plaatsvinden van zaterdag 17 oktober t/m zondag 1 november 2015 (2 weken lang dus) plaats.
- Je kunt je hier opgeven als deelnemer.
- Wil je een jurylid zijn? Meld je dan hier aan. Hier zoek ik nog 2 juryleden voor!
Wil je weten wie de winnaars van vorig jaar waren? Zie dan hier (editie 2014).
Met vriendelijke groet,
– STEF 1999 · OVERLEG » 2 okt 2015 18:43 (CEST)
- Zou ik de sitenotice mogen aanpassen waarin staat dat op 17 oktober de wedstrijd begint? – STEF 1999 · OVERLEG » 4 okt 2015 17:01 (CEST)
WikiKids Fora
Hallo allemaal!
Ik heb eens zitten denken (oh, ik weet het, dat moet ik niet teveel doen). Ik weet van het probleem dat mensen altijd over non-Wikikids gerelateerde onderwerpen beginnen, en dat mensen dat liever niet hebben. Daarom dacht ik aan WikiKids Fora. Dat zal dan een forum zijn waarop mensen die elkaar van WikiKids kennen kunnen praten over non-Wikikids gerelateerde onderwerpen. Dat hoeft dan niet bij WikiKids te horen. Ik wil de taak wel op me nemen om zo'n forum te onderhouden. Wie vindt dit (eventueel) een leuk idee? PieterReg 4 okt 2015 13:40 (CEST)
- Er bestaat al een (niet officieel) IRC kanaal. Dat is al een soort forum, toch? Vviktorie!! Overleg 4 okt 2015 14:18 (CEST)
'Wedstrijden'...?
Hoi mede-Wikikids,
Ik ben een beetje in de war geraakt eigenlijk, door wedstrijden. Er zijn verschillende soorten; quizzen, designwedstrijdjes, en nog meer. Als voorbeeld, Stef is nu de GP-wedstrijd aan het hosten.
Ik ben zelf ook best wel competitief aangelegd, en ik ben wel in om zelf eens een wedstrijdje te organiseren.
Is iedereen altijd bevoegd om (uiteraard in zijn eigen gebruikersnaamruimte) zoiets te starten? Of zijn daar richtlijnen voor? Groetjes, PieterReg 4 okt 2015 16:49 (CEST).
- Als je een goed, origineel idee hebt wat nog niet bestaat kun je dat altijd met het moderatorteam bespreken! apoo overleg 4 okt 2015 16:57 (CEST)
- Ah, oké, maar het is dus niet de bedoeling dat mensen zomaar wedstrijdjes gaan starten? PieterReg 4 okt 2015 16:58 (CEST)
- Wat voor wedstrijd had je in gedachten dan? – STEF 1999 · OVERLEG » 4 okt 2015 16:58 (CEST)
- Oh, nog niks, maar voordat ik denktijd in dit onderwerp ga steken wilde ik eerst even weten of het nodig is of niet ;). PieterReg 4 okt 2015 17:00 (CEST)
- (Na 2x BWC) Jouw gebruikersnaamruimte is ook echt jouw gebruikersnaamruimte (niet té letterlijk nemen s.v.p., er zijn natuurlijk grenzen.), dus als je daar een wedstrijdje zou organiseren zou dat geen probleem moeten zijn (er zijn daar geen richtlijnen over). Dat betekent echter niet gelijk dat iedereen alle wedstrijden zou aanmoedigen, of dat een wedstrijd een sitenotice/banner (of enige andere vorm van grootschalige reclame) op WikiKids krijgt. In het kort: het is niet verboden, maar vraag wel altijd om meer informatie bij twijfel. Southparkfan 4 okt 2015 17:00 (CEST)
- Oh, nog niks, maar voordat ik denktijd in dit onderwerp ga steken wilde ik eerst even weten of het nodig is of niet ;). PieterReg 4 okt 2015 17:00 (CEST)
- Wat voor wedstrijd had je in gedachten dan? – STEF 1999 · OVERLEG » 4 okt 2015 16:58 (CEST)
- Ah, oké, maar het is dus niet de bedoeling dat mensen zomaar wedstrijdjes gaan starten? PieterReg 4 okt 2015 16:58 (CEST)
Oké, een vraagje trouwens: wat bedoel je met (Na 2x BWC)? PieterReg 4 okt 2015 17:03 (CEST)
- 2 keer een bewerkingsconflict. – STEF 1999 · OVERLEG » 4 okt 2015 17:07 (CEST)
- Oh, oké :) PieterReg 4 okt 2015 17:09 (CEST)
Actueel onderwerp
Hallo,
Is het mogelijk bij "artikel van de week" (hoofdpagina) een artikel toe te voegen dat gaat over een actueel onderwerp?
Met vriendelijke groet,
Gustaafff (contact) 8 okt 2015 15:44 (CEST)
- Dat is zeker mogelijk, maar dan moeten erg wel mensen zijn die graag deze artikelen willen aanmaken. Ik heb er bijvoorbeeld, alleen al met alle projecten waar ik aan mee doe, geen tijd voor. Dan lijkt mij een betere optie om dan eens een artikel van de week in het teken te zetten van een actueel onderwerp, ZB de Europese vluchtelingencrisis, zoals we dat toentertijd ook hebben gedaan bij het artikel over de Krimkrisis en de aanslag op Charlie Hebdo. Mike1023 8 okt 2015 15:54 (CEST)
Een vraag
Beste Wiki gebruikers, Sinds ik op de middelbare zit en nog een beetje aan het experimenteren ben, ben ik tegen iets opgelopen. Ik ben een perfectionist. Ik wil alles perfect hebben, maar dat is onmogelijk, niemand kan perfect zijn. Uiteindelijk viel mijn organisatie plan in duigen. Ik kan me niet aan mijn huiswerk planner aanpassen, misschien valt dit onder kletsen, maar dit zou me heel erg helpen. Hoe maken/plannen jullie je huiswerk? Ik denk wel dat een aantal mensen het verschillend vinden, maar ik heb hetzelfde niveau als de meerderheid van de actieve gebruikers;VWO. Nadah Questions 8 okt 2015 17:06 (CEST)
- Hey Nadah, ik denk dat het verstandig is om eens met je mentor te praten. Je bent nog maar net begonnen, en moet nog even een methode vinden om goed met je huiswerk om te gaan. Je mentor kan je daarbij goed helpen. Beem™ - Overleg 8 okt 2015 17:36 (CEST)
- Hoi Nadah! Ik ben ook net overgestapt. Ik moet lang fietsen; 1 uur ongeveer. Daarom ben ik 's middags pas rond 17.00 thuis. Dan maak ik altijd éérst het huiswerk dat ik het moeilijkst vind, in mijn geval biologie en geschiedenis (zoek een plek op waar je je kunt concentreren). Voor toetsen leer ik altijd vóór ik aan mijn huiswerk begin, en als ik klaar ben. Dan is het namelijk al wat weggezakt en als je het dan weer leert onthoud je het beter. Probeer ook later in de avond overhoord te worden. Daar leer je heel veel van. Alles wat ik op die dag heb gekregen, maak ik meteen (behalve werkstukken en andere tijdrovende schoolbezigheden, natuurlijk). Dan heb ik soms wel eens dat ik een kort dagje heb, en als ik thuiskom hoef ik dan bijna niks meer te doen. Probeer trouwens voor opdrachten die over het hele jaar verspreid zijn zsm te beginnen, want naarmate het jaar vordert, wordt het ook steeds moeilijker. En net zoals Beem zegt, je mentor kan je ook goed verder helpen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes! PieterReg 8 okt 2015 17:44 (CEST)
- Hoewel ik hier geen helpdesk van wil maken, wil ik wel even een uitzondering voor je maken. Ik doe natuurlijk geen vwo, maar theoretisch (met dank aan de Cito). Huiswerk moet je proberen in de les of een tussenuur af te maken of voor een groot gedeelte te maken. Voordeel is dat je vragen kan stellen aan de leraar. Bepaalde dingen leer je sneller op een andere manier. Engels leer ik vaak op wrts, wat veel sneller zo te leren is dan de traditionele manier. Als je meer tips wilt, kun je ook een e-mail naar me toesturen. Dat vind ik niet heel erg, want op schooldagen doe ik niet anders. Ik hoop dat je er wat aan hent en viel Erfolg! Mike1023 8 okt 2015 20:41 (CEST)
- Hoi Nadah! Ik ben ook net overgestapt. Ik moet lang fietsen; 1 uur ongeveer. Daarom ben ik 's middags pas rond 17.00 thuis. Dan maak ik altijd éérst het huiswerk dat ik het moeilijkst vind, in mijn geval biologie en geschiedenis (zoek een plek op waar je je kunt concentreren). Voor toetsen leer ik altijd vóór ik aan mijn huiswerk begin, en als ik klaar ben. Dan is het namelijk al wat weggezakt en als je het dan weer leert onthoud je het beter. Probeer ook later in de avond overhoord te worden. Daar leer je heel veel van. Alles wat ik op die dag heb gekregen, maak ik meteen (behalve werkstukken en andere tijdrovende schoolbezigheden, natuurlijk). Dan heb ik soms wel eens dat ik een kort dagje heb, en als ik thuiskom hoef ik dan bijna niks meer te doen. Probeer trouwens voor opdrachten die over het hele jaar verspreid zijn zsm te beginnen, want naarmate het jaar vordert, wordt het ook steeds moeilijker. En net zoals Beem zegt, je mentor kan je ook goed verder helpen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes! PieterReg 8 okt 2015 17:44 (CEST)
IRC ban?
Hoi allemaal!
Ik heb een probleem met IRC, geloof ik. Ik kan alle kanalen bezoeken. Maar als ik #wikikids-nl probeer staat er: "#wikikids-nl Cannot join channel (+b) - you are banned". Ben ik geband? En zo ja, waarom?
PieterReg 9 okt 2015 20:11 (CEST)
- Ik zal het even aangeven op IRC, ik zal het je laten weten als we weten wat de oorzaak is. – STEF 1999 · OVERLEG » 9 okt 2015 20:37 (CEST)
SpellingsWedstrijd!
Hey allemaal,
Ik heb een idee gekregen! Een paar kopjes terug begon ik over wedstrijden. Toen heb ik ook gezegd dat ik niet zeker wist wat ik wilde gaan doen. Nu weet ik het wel. Ik wil graag een spellingswedstrijd organiseren. Maar zoals toen is gezegd, is het goed om eerst even toestemming te vragen. Zou ik die mogen organiseren? Het gaat namelijk ook via email en er zal een tekst over verschijnen in de Boomhut. PieterReg 9 okt 2015 20:37 (CEST)
- Spelling in artikelen is een groot probleem dezer dagen. Het probleem is dat kinderen zelf natuurlijk nooit de motivatie hebben om daaraan te gaan werken. Een wedstrijd lijkt me daarom een goed idee! Alleen een vraag, hóé ga je dat precies doen? Het lijkt me niet echt het makkelijkste onderwerp voor een wedstrijd... Josse.Cottenier - Overleg (+) 9 okt 2015 20:56 (CEST)
- De Nederlandse taal is een erg complexe taal, waarvan ik geen één Nederlanstalige ken wie onze taal foutloos schrijft of spreekt. Spelling is misschien wel het lastigste deel van onze taal, wat zeker op een wiki een groot probleem is. Ik vindt het een goed idee, een heel goede zelfs, want het kan het probleem op z'n minst een beetje verhelpen. Echter heb ik een aantal vragen:
- Hoe zie je de test voor je? Een verhaal waarin typfouten zitten, het schrijven van een stuk naar eigen keuze, ect?
- Welke onderdelen komen er in terug? Werkwoordspelling, samenstelling, meervoudsuitzonderingen, ect?
- Hoe ga je om dyslexie? Is dan de puntenberekening soepeler, aangezien mensen met dyslexie nog weleens letters door elkaar halen?
- Daarnaast lijkt het me, naar aanleiding van een vorige discussie, zowel de witte als groene spelling goed te rekenen. Daarnaast lijkt het mij handig om een centrale spellingswedstrijdpagina te maken met de onderdelen, kandidaten, kleine uitleg en verdere informatie. Ik wens je veel succes! Mike1023 9 okt 2015 22:27 (CEST)
- Beter dan een wedstrijd lijkt mij eigenlijk het systematisch corrigeren van veelvoorkomende spelfouten, bijv. in een werklijst die systematisch wordt afgewerkt. Ik denk meer specifiek aan d/t-fouten en zo. De Wikischim (overleg) 10 okt 2015 11:24 (CEST)
- Dankjewel allemaal! Zo'n pagina zal er komen, Mike. Ik ga vooral letten op leenwoorden, dt's en andere vaak fout gaande spellingen. Ik ga proberen de verschillen tussen het Witte en het Groene boekje te vermijden (zo groot zullen de verschillen toch ook niet zijn?), en ik ga een speciale versie maken voor dyslectische mensen. Mag ik als hij binnenkort gaat beginnen een bericht zetten in de Boomhut? PieterReg 10 okt 2015 11:36 (CEST)
- Mike, ik denk dat ik een verhaaltje ga schrijven en dat ze een paar foute woorden eruit moeten halen of zoiets. Alle problemen die vaak fout gaan komen er in terug. Ik zal letten op de typo's in de artikelen. PieterReg 10 okt 2015 11:42 (CEST)
- Er is een pagina aangemaakt. Zie hier. PieterReg 10 okt 2015 12:00 (CEST)
- De GP-wedstrijd van Stef1999 begint op 17 oktober 2015 en eindigt op 1 november 2015. De SpellingsWedstrijd begint op 15 oktober 2015. Er zijn dan dus twee wedstrijden tegelijkertijd aan de gang. Ik weet niet hoe iedereen hier tegenaan kijkt? Groeten, Gustaafff (contact) 10 okt 2015 12:23 (CEST)
- Mike, ik denk dat ik een verhaaltje ga schrijven en dat ze een paar foute woorden eruit moeten halen of zoiets. Alle problemen die vaak fout gaan komen er in terug. Ik zal letten op de typo's in de artikelen. PieterReg 10 okt 2015 11:42 (CEST)
- Dankjewel allemaal! Zo'n pagina zal er komen, Mike. Ik ga vooral letten op leenwoorden, dt's en andere vaak fout gaande spellingen. Ik ga proberen de verschillen tussen het Witte en het Groene boekje te vermijden (zo groot zullen de verschillen toch ook niet zijn?), en ik ga een speciale versie maken voor dyslectische mensen. Mag ik als hij binnenkort gaat beginnen een bericht zetten in de Boomhut? PieterReg 10 okt 2015 11:36 (CEST)
Zal ik dan de Spellingswedstrijd na de GP-wedstrijd starten? PieterReg 10 okt 2015 12:40 (CEST)
- Volgens mij wordt ie leuk als je het als volgt doet: wie speurt de meeste spellingsfouten op WikiKids op? Wordt WikiKids er ook beter van :-) Gerard Dummer_overleg · (MOD) 10 okt 2015 13:00 (CEST)
- Het spijt me je tegen te spreken Paul, maar een spellingwedstrijd lijkt mij juist handig. Bij elke wedstrijd, zelfs bij jouw voorstel, heb je kans dat mensen spieken (hoewel dat bij de GP-wedstrijd haast onmogelijk is, want daar draait het om de mening). Ik heb ook de geschiedenis-, topografie- en Kunst & Cultuurtest gehouden en daar kan de facto ook gewoon gespiekt bij worden, maar ik het vertrouwen dat onze gebruikers zich niet tot zo'n niveau verlagen (immers houdt je alleen jezelf voor de gek). Daarom neem ik bij mijn testen ook nooit een prijs (zoals een nieuw GP in het verleden), maar enkel de titel beste geschiedkundige, geograaf, kunstdeskundige van WikiKids. Overigens kan je bij een bijbelquiz ook gewoon spieken. We leven in 2015, de Bijbel staat online. Dus... Mike1023 10 okt 2015 13:00 (CEST)
- Gerard jouw idee lijkt mij ook wel handig. – STEF 1999 · OVERLEG » 10 okt 2015 13:07 (CEST)
- Gerard, dat lijkt me ook een leuk idee. Ik zou het leuk vinden om de wedstrijd te combineren met Gerards idee, iemand een idee? :-) PieterReg 10 okt 2015 15:11 (CEST)
- Misschien van 1 januari tot 1 februari? De maand van de spelling maken we er dan van :-) Wie de meeste fouten opspoort en verbetert...Gerard Dummer_overleg · (MOD) 12 okt 2015 20:28 (CEST)
- @Gerard: Jij keuze voor de data lijkt me een prima idee. Wat eventueel ook nog een goed idee is om de Spellingwedstrijd na de GP wedstrijd te doen. Bijvoorbeeld in een periode van 5 november tot 5 december ofzo (een lengte van een maand lijkt me sowieso wel een verstandig idee).
- @PeiterReg: Ik vind jou idee van een spellingwedstrijd een onwijs leuk idee! Ik ga daar ook zeker aan meedoen. En het lijkt mij ook een goed idee om het idee van PieterReg en Gerard te combineren tot 1 wedstrijd met als onderdeel 1 het idee van PieterReg en met als onderdeel 2 het idee van Gerard. Maar is dat het dan de bedoeling dat over beide onderdelen één maand gedaan word? Of gaan er verschillende deadlines gehanteerd worden? Wouter15 overleg · (MOD). 13 okt 2015 20:10 (CEST)
- Misschien van 1 januari tot 1 februari? De maand van de spelling maken we er dan van :-) Wie de meeste fouten opspoort en verbetert...Gerard Dummer_overleg · (MOD) 12 okt 2015 20:28 (CEST)
- Gerard, dat lijkt me ook een leuk idee. Ik zou het leuk vinden om de wedstrijd te combineren met Gerards idee, iemand een idee? :-) PieterReg 10 okt 2015 15:11 (CEST)
- Gerard jouw idee lijkt mij ook wel handig. – STEF 1999 · OVERLEG » 10 okt 2015 13:07 (CEST)
- Het spijt me je tegen te spreken Paul, maar een spellingwedstrijd lijkt mij juist handig. Bij elke wedstrijd, zelfs bij jouw voorstel, heb je kans dat mensen spieken (hoewel dat bij de GP-wedstrijd haast onmogelijk is, want daar draait het om de mening). Ik heb ook de geschiedenis-, topografie- en Kunst & Cultuurtest gehouden en daar kan de facto ook gewoon gespiekt bij worden, maar ik het vertrouwen dat onze gebruikers zich niet tot zo'n niveau verlagen (immers houdt je alleen jezelf voor de gek). Daarom neem ik bij mijn testen ook nooit een prijs (zoals een nieuw GP in het verleden), maar enkel de titel beste geschiedkundige, geograaf, kunstdeskundige van WikiKids. Overigens kan je bij een bijbelquiz ook gewoon spieken. We leven in 2015, de Bijbel staat online. Dus... Mike1023 10 okt 2015 13:00 (CEST)
Nieuw
hallo ik ben nieuw op wikikids kan iemand me uitleggen hoe het gaat?
- Beste Mathis, voor meer informatie kun je het oranje vak op je overlegpagina raadplegen. Dan krijg je wel zo'n beetje een beeld wat we doen en hoe jij mee kunt helpen. Met vriendelijke groet, Gustaafff (contact) 10 okt 2015 10:41 (CEST)
ok bedankt voor de informatie
- Geen probleem, hoor :). En als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Er is altijd wel iemand die ze wil beantwoorden. Met vriendelijke groet, Gustaafff (contact) 10 okt 2015 10:50 (CEST)
ok bedankt
Italië#Geschiedenis
Ik kwam net op dit artikel. Wie vult de sectie Geschiedenis aan? Er ontbreekt natuurlijk nog een heel stuk, ineens wordt er gesprongen van het eind van het West-Romeinse Rijk naar de 19e eeuw. Lijkt me een uitdaging. Wie schrijft er bijv. over de renaissance? Die is in Italië begonnen, volgens geschiedkundigen. De Wikischim (overleg) 12 okt 2015 15:13 (CEST)
- Ik zal eens kijken! :-)
Met vriendelijke groet, PieterReg 12 okt 2015 18:13 (CEST)
- De volgende keer mag je een vraag en/of opmerking over een artikel op de overlegpagina van het artikel zelf zetten. Op Overleg:Italië dus. Zo houden we het overleg overzichtelijk. Groet, apoo overleg 12 okt 2015 19:02 (CEST)
Sjabloon voor referenties/appendix
Zie bijv. [1] en [2] op Wikipedia. Kan iemand die hier goed in is zo'n sjabloon ook voor hier ontwerpen? Ik denk dat het toch wel handig is. Zie bijv. Malaysia Airlines-vlucht 17, waar ik net heb geprobeerd het te gebruiken, maar het blijkt hier niet te werken. De Wikischim (overleg) 14 okt 2015 16:19 (CEST)
- Het lijkt me eerder dat het zit in de MediaWiki software, maar ik zou niet weten hoe ik dat kan toevoegen/wijzigen – STEF 1999 · OVERLEG » 14 okt 2015 16:27 (CEST)
- Jammer. De Wikischim (overleg) 14 okt 2015 16:29 (CEST)
- Wij werken inderdaad niet met dit systeem. Je kan ook altijd de link onder kopje externe link(s) zetten óf het in het woordenboeksjabloon zetten, zoals Gustaafff deed, maar dan ben ik toch voor die eerste optie. Beem™ - Overleg 14 okt 2015 16:31 (CEST)
- Ik heb er nu op het betreffende artikel een kopje "Externe link" van gemaakt, dus dat is opgelost. Maar ik blijf er wel bij dat zo'n sjabloon voor hier de moeite van het overwegen waard is, zeker als er wat meer lange artikelen komen. De Wikischim (overleg) 14 okt 2015 16:46 (CEST)
- Als bedoeld wordt het plaatsen van tags [1] rond een verwijzing in de tekst waarna onderaan een genummerde voetnoot verschijnt, dan kan de betreffende sjabloon ("ref", "references" e.d.) gewoon uit wikipedia worden overgenomen (wikikids werkt immers op dezelfde recente software). Kijk of het werkt. Groetjes, Paul --PaulD (overleg) 14 okt 2015 19:51 (CEST)
- Ik heb er nu op het betreffende artikel een kopje "Externe link" van gemaakt, dus dat is opgelost. Maar ik blijf er wel bij dat zo'n sjabloon voor hier de moeite van het overwegen waard is, zeker als er wat meer lange artikelen komen. De Wikischim (overleg) 14 okt 2015 16:46 (CEST)
- Wij werken inderdaad niet met dit systeem. Je kan ook altijd de link onder kopje externe link(s) zetten óf het in het woordenboeksjabloon zetten, zoals Gustaafff deed, maar dan ben ik toch voor die eerste optie. Beem™ - Overleg 14 okt 2015 16:31 (CEST)
- Jammer. De Wikischim (overleg) 14 okt 2015 16:29 (CEST)
- Op het artikel Planten, één van de twintig langste artikelen op WikiKids, is het op een andere manier opgelost. Ik heb zoals Beem zegt een kopje met links aangemaakt en er achter de kopjes gezet waarin de bron wordt gebruikt. Onthoud wel dat werken met bronnen niet verplicht is op WikiKids. Het verleden heeft geleerd dat dit voor kinderen vrij moeilijk is en er komt al een hoop op hun af. Overigens lijken refenties mij niet echt lezersvriendelijk, althans voor kinderen, aangezien ik gek zou worden van al die cijfertjes. Als je het op mijn manier doet kunnen kinderen de bronnen gebruiken voor meer info en is dit aantrekkelijker, dan zo'n sjabloon en tweehonderd cijfertjes door de tekst heen. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome en immer grade aus is niet altijd de beste. Mike1023 15 okt 2015 07:57 (CEST)
Rekenen/wiskunde
Ik zelf heb altijd een probleem als ik iets van wiskunde niet begrijp. Dus ik kwam op het idee om een soort van wiskunde/rekenen portaal te maken. Als je dan iets niet begrijpt kun je daar kijken of het wordt uitgelegd. Als je zelf een onderwerp goed begrijpt kun je een nieuwe pagina maken en daar dan je uitleg geven. Ik weet niet of het mag, of het handig is, of dat het mogelijk is... Ikzelf zou het erg leuk vinden, maar wiskunde is natuurlijk iets heel anders dan rekenen!
HansjePansje
- Ik vind het een erg leuk idee om meer informatie te geven over wiskunde (en rekenen), maar kan dat niet beter gewoon op de artikelen? Het lijkt me een erg goed plan om meer pagina's over wiskunde te schrijven, maar ik weet niet of een portaal per se nodig is. Vviktorie!! Overleg 16 okt 2015 20:17 (CEST)
- @HansjePansje: Kun je iets specifieker zijn over de onderwerpen van rekenen en/of wiskunde waarmee je moeite hebt? (want misschien zijn er al artikelen over). Groetjes, Paul --PaulD (overleg) 16 okt 2015 22:17 (CEST)
- Bij het woord wiskunde krijgen mensen, vooral kinderen, altijd een soort van angst dat het iets heel lastigst is. In praktijk valt het uiteindelijk wel mee. Kinderen hebben soms moeite met wiskunde, of onderdelen ervan, terwijl wiskunde een hele leuke, vooral handig en natuurlijk een noodzakelijke wetenschap is en ik denk dat als WikiKids zich op kinderen richt, en dat doen we zeker ook, moeten we ergens wel een portaal hierover hebben met links naar artikelen met uitleg. Ik ben daarom ook voor en denk dat je het portaal als beste Portaal:Wiskunde kunt noemen, aangezien rekenen een onderdeel van de wiskunde is. Voor de indeling van het portaal kun je het beste je wiskundeboek, mocht je deze hebben, gebruiken of even googlen. Ik zie wel in dat we eerst een beetje, althans qua gebruikersbijdragen, ons mogen richten op de artikelen over wiskunde (en wetenschap in het algemeen ook). Veel gebruikers dragen bij aan artikelen over geografische onderwerpen en geschiedenis, maar ik denk dat zo'n portaal daar verandering in kan brengen. Als je het niet erg vind, zou ik eerst even als ik jou was een kladversie maken van het portaal in je eigen gebruikersnaamruimte (dit kan je altijd nog verplaatsen). Zo hebben we allemaal een beetje het idee wat je allemaal met zo'n portaal kan bereiken. Voordat je daar aan begint zou ik wel even de reacties van andere gebruikers afwachten. Veel succes en als het portaal er komt, wil ik je graag helpen. Mike1023 17 okt 2015 15:31 (CEST)
- @HansjePansje: Kun je iets specifieker zijn over de onderwerpen van rekenen en/of wiskunde waarmee je moeite hebt? (want misschien zijn er al artikelen over). Groetjes, Paul --PaulD (overleg) 16 okt 2015 22:17 (CEST)
- ↑ xxxxxx