Europese Raad

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 19 jun 2024 om 17:33 (→‎top)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vergaderzaal van de Europese Raad

De Europese Raad, ook wel de EU-top of Europese top genoemd, is een instelling van de Europese Unie. De raad bestaat uit alle 28 regeringsleiders of gekozen staatshoofden van de 28 EU-lidstaten. Hier vergaderen de landen rechtstreeks met elkaar over verschillende zaken, zoals buitenlands beleid, migratie en milieu. Daarnaast heeft de Europese Raad nog een voorzitter, op dit moment de Belg Charles Michel, en hoort de voorzitter van de Europese Commissie er ook nog bij. De twee laatste hebben geen stemrecht. De bijeenkomsten van de Europese Raad vinden plaats in Brussel.

In februari 1961 was de eerste Europese Raad tussen de toen nog zes lidstaten van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. De bijeenkomsten waren informeel en het was een idee van de Franse president Charles de Gaulle. Tussen 1974 en 1988 werd de Europese Raad steeds belangrijker. Niet alleen kwamen er meer lidstaten bij, maar ook werd er intensiever samengewerkt. Pas in 2009 werd de Europese Raad een officiële instelling, zoals in het verdrag van Maastricht besloten werd. Toen kwam er ook een vaste voorzitter. Voorheen was elk halfjaar een ander EU-land de voorzitter. De eerste voorzitter werd de Belgische premier Herman Van Rompuy. De Poolse premier Donald Tusk was tussen 2014 en 2019 voorzitter. De termijn van een voorzitter loopt 2,5 jaar en mag één vernieuwd worden. Een persoon kan dus maximaal 5 jaar lang voorzitter zijn.

Of het staatshoofd of de regeringsleider in de Europese Raad zit verschilt per land. In de monarchieën is de regeringsleider lid van de Europese Raad, aangezien het staatshoofd niet gekozen is. Nederland, België, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden sturen dus allemaal hun regeringsleider. Ook de republieken sturen meestal hun premier, aangezien deze aan het hoofd van de regering staat. Roemenië, Frankrijk, Litouwen en Cyprus sturen echter hun president, omdat in deze landen de president meer macht heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Raad&oldid=869997"