Televisiezender: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
{{werk}}
Op elke [[televisie]] zitten '''televisiezenders'''. Dat zijn verschillende kanalen waar je verschillende programmas kan bekijken. In [[Nederland]] zijn er verschillende televisiezenders. Je kunt de zenders in twee groepen verdelen:
 
  +
Op elke [[televisie]] zitten '''televisiezenders'''. Dat zijn verschillende zenders waar je verschillende programma's kan bekijken. Elke televisiezender zit op een televisiekanaal. Dit houdt in dat een televisiezender een kanaal voor zich eigen heeft of dat het een kanaal moet delen met een of meerdere televisiezenders. Ook hebben we omroepen deze vinden we vaak op de publieke kanalen. Zij hebben geen eigen zender. Elke zender zit ook bij een Mediabedrijf of stichting.
   
*[[Nederlandse Publieke Omroep|Publieke omroep]]
 
*[[Commerciële omroep]]
 
   
== Publieke omroep ==
+
== Uitleg ==
  +
Op de wereld hebben we een heleboel televisiezenders. Deze kan je als eerste in twee grote groepen verdelen. De [[Publieke Omroep]] en de [[Commerciële omroep]]. Ook kunnen zenders analoog of digitaal zijn. Als een zender analoog is kan je hem op elke televisie zien die in het gebied zit waar de zender uitzendt. Als een zender Digitaal is kun te hem alleen via [[smartcard]] en/of [[IPTV]] te zien. Dus niet via [[Kabeltelevisie|Kabel]]- of [[Schoteltelevisie]]. Verders hebben we ook nog Lokale en Regionale omroepen. Deze zenden in een bepaalde regio, provincie, stad of gemeente uit.
De publieke omroep krijgt [[geld]] van de [[overheid]] en er zitten meerdere omroepen op. De Nederlandse publieke omroep heet de [[NPO]] Dit zijn de bekendste Nederlandse zenders van de publieke omroep:
 
  +
*[[Nederland 1]]
 
  +
===Publieke omroep===
*[[Nederland 2]]
 
  +
De Publieke zenders krijgen geld van overheid. Dit is om de kosten helemaal of voor het grootste deel te betalen. De staat beheert de publieke zenders. Om te zorgen dat dit allemaal goed gaat wijst de staat meestal één mediabedrijf. In Nederland is dit de [[NPO]] en in Vlaanderen is het de [[VRT]].
*[[Nederland 3]]
 
  +
*[[Z@pp]]
 
  +
==== In Vlaanderen ====
*[[Z@ppelin]]
 
  +
In Vlaanderen is de Publieke omroep de VRT de baas van de Publieke zenders: [[Één]], [[Canvas]], [[Ketnet]], [[OP12]], [[Sporza]] en bezit samen met de NPO en [[RNW]] de Internationale publieke zender [[BVN]].
*[[BVN]]
 
  +
*[[Nederland 24]]
 
  +
Omdat België een drietalig land is, zendt de VRT alleen Nederlandstalig uit voor het Vlaamse publiek. In totaal heeft België drie mediabedrijven die de Landelijke publieke omroep vormen. De VRT, [[Radio-Télévision belge de la Communauté française]] voor Franstalig Wallonië en [[Belgischer Rundfunk]] voor Duitstalig België.
Ook zijn er verders nog themakalen±
 
  +
*[[101 TV]]
 
 
==== In Nederland ====
*[[Best 24]]
 
  +
In Nederland hebben de NPO als baas van de volledige landelijke publieke omroep. De NPO is de baas van de publieke zenders: [[Nederland 1]], [[Nederland 2]], [[Nederland 3]], [[Nederland 24]], [[Zapp]], [[Zappelin]] en bezit samen met de VRT en RNW de BVN. Voor de rest bezit de NPO nog een paar Themakanalen en Natuurlijk de Zelfstandige Publieke Omroepen van de NPO.
*[[Cultura 24]]
 
  +
*[[Holland Doc 24]]
 
  +
Nederland mag wel een eentalig land wezen, maar toch hebben wij niet allemaal hetzelfde geloof. In België is het Grootste gedeelte van het land Katholiek. Maar in Nederland is de helft van het land Protestants en de andere helft Katholiek. Hierop is iets bedacht. de NPO bezit namelijk zelfstandige omroepen. Elk van deze omroepen heeft een taak. Dit noemen we [[Televisieomroep]]en. In Totaal zijn het er 19. De Grootste en Belangrijkste omroepen hebben de meeste zendtijd en de kleinste omroepen de minste.
*[[Humor TV 24]]
 
  +
=== Zelfstandige Omroepen van de NPO ===
*[[Journaal 24]]
 
  +
In totaal hebben we in Nederland 19 omroepen. Hier wordt vertelt welke er allemaal zijn en wat ze allemaal doen.
*[[Politiek 24]]
 
  +
*[[Zappelin/Zapp 24]]
 
  +
De Oudste omroep is de [[NCRV]]
  +
   
=== Lokale en regionale omroepen ===
 
*[[RTV west]](Regio TV)
 
*[[Omroep Brabant]]
 
*[[RTV Utrecht]]
 
*[[omroep Zeeland]]
 
*[[RTV Gelderland]]
 
*[[RTV Noord Holland]]
 
*[[RTV Noord]]
 
*[[RTV Utrecht]]
 
*[[Omrop Fryslân]]
 
*[[RTV Drenthe]]
 
*[[Omroep Flevoland]]
 
*[[RTV Oost]]
 
*[[RTV Rijnmond]]
 
*[[Unity TV]]
 
*[[RTV Katwijk]]
 
*[[RTV Amstelveen TV]]
 
*[[NENS-TV]] (Noordwijk En Noordwijkerhout Samen)
 
*[[AT5]] (Amstel Televisie 5)
 
*[[L1 TV]]
 
*[[Lokale omroep]]
 
   
== Omroepen ==
 
*[[AVRO]] ('''A'''lgemene '''V'''ereniging '''R'''adio '''O'''mroep)
 
*[[BNN]] ('''B'''arts '''N'''everending '''N'''etwork)
 
*[[BOS]] ('''B'''oeddhistische '''O'''mroep '''S'''tichting)
 
*[[EO]] ('''E'''vangelische '''O'''mroep)
 
*[[HUMAN]] ('''H'''umanistische '''O'''mroep)
 
*[[IKON]] ('''I'''nterkerkelijke '''O'''mroep '''N'''ederland)
 
*[[JO]] ('''J'''oodse '''O'''mroep
 
*[[KRO]] ('''K'''atholieke '''R'''adio '''O'''mroep)
 
*[[MAX]] (Omroep '''MAX''')
 
*[[NCRV]] ('''N'''ederlandse '''C'''hristelijke '''R'''adio-'''V'''ereniging)
 
*[[NOS]] ('''N'''ederlandse '''O'''mroep '''S'''tichting)
 
*[[NTR]] ([[NPS]],[[Teleac]] en [[RVU]] samen)
 
*[[OHM]] ('''O'''rganisatie '''H'''indoe '''M'''edia)
 
*[[PowNed]] ('''Pow'''er '''Ned'''erland
 
*[[RKK]] ('''R'''ooms'''k'''atholieke '''k'''erktv
 
*[[Socutera]] ('''So'''ciale en '''cu'''lturele doeleinden door '''te'''levisie en '''ra'''dio)
 
*[[STER]] ('''ST'''ichting '''E'''ther '''R'''eclame)
 
*[[TROS]] ('''T'''elevisie & '''R'''adio '''O'''mroep '''S'''tichting
 
*[[VARA]] ('''V'''ereniging '''A'''rbeiders '''R'''adio '''A'''mateurs)
 
*[[VPRO]] ('''V'''rijzinnig '''P'''rotestantse '''R'''adio '''O'''mroep)
 
*[[WNL]] ('''W'''akker '''N'''eder'''L'''and
 
*[[ZvK]] ('''Z'''endtijd '''v'''oor '''K'''erken
 
   
 
== Commerciële zenders ==
 
== Commerciële zenders ==

Versie van 11 jul 2013 17:34

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Op elke televisie zitten televisiezenders. Dat zijn verschillende zenders waar je verschillende programma's kan bekijken. Elke televisiezender zit op een televisiekanaal. Dit houdt in dat een televisiezender een kanaal voor zich eigen heeft of dat het een kanaal moet delen met een of meerdere televisiezenders. Ook hebben we omroepen deze vinden we vaak op de publieke kanalen. Zij hebben geen eigen zender. Elke zender zit ook bij een Mediabedrijf of stichting.


Uitleg

Op de wereld hebben we een heleboel televisiezenders. Deze kan je als eerste in twee grote groepen verdelen. De Publieke Omroep en de Commerciële omroep. Ook kunnen zenders analoog of digitaal zijn. Als een zender analoog is kan je hem op elke televisie zien die in het gebied zit waar de zender uitzendt. Als een zender Digitaal is kun te hem alleen via smartcard en/of IPTV te zien. Dus niet via Kabel- of Schoteltelevisie. Verders hebben we ook nog Lokale en Regionale omroepen. Deze zenden in een bepaalde regio, provincie, stad of gemeente uit.

Publieke omroep

De Publieke zenders krijgen geld van overheid. Dit is om de kosten helemaal of voor het grootste deel te betalen. De staat beheert de publieke zenders. Om te zorgen dat dit allemaal goed gaat wijst de staat meestal één mediabedrijf. In Nederland is dit de NPO en in Vlaanderen is het de VRT.

In Vlaanderen

In Vlaanderen is de Publieke omroep de VRT de baas van de Publieke zenders: Één, Canvas, Ketnet, OP12, Sporza en bezit samen met de NPO en RNW de Internationale publieke zender BVN.

Omdat België een drietalig land is, zendt de VRT alleen Nederlandstalig uit voor het Vlaamse publiek. In totaal heeft België drie mediabedrijven die de Landelijke publieke omroep vormen. De VRT, Radio-Télévision belge de la Communauté française voor Franstalig Wallonië en Belgischer Rundfunk voor Duitstalig België.

In Nederland

In Nederland hebben de NPO als baas van de volledige landelijke publieke omroep. De NPO is de baas van de publieke zenders: Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, Nederland 24, Zapp, Zappelin en bezit samen met de VRT en RNW de BVN. Voor de rest bezit de NPO nog een paar Themakanalen en Natuurlijk de Zelfstandige Publieke Omroepen van de NPO.

Nederland mag wel een eentalig land wezen, maar toch hebben wij niet allemaal hetzelfde geloof. In België is het Grootste gedeelte van het land Katholiek. Maar in Nederland is de helft van het land Protestants en de andere helft Katholiek. Hierop is iets bedacht. de NPO bezit namelijk zelfstandige omroepen. Elk van deze omroepen heeft een taak. Dit noemen we Televisieomroepen. In Totaal zijn het er 19. De Grootste en Belangrijkste omroepen hebben de meeste zendtijd en de kleinste omroepen de minste.

Zelfstandige Omroepen van de NPO

In totaal hebben we in Nederland 19 omroepen. Hier wordt vertelt welke er allemaal zijn en wat ze allemaal doen.

De Oudste omroep is de NCRV



Commerciële zenders

Naast publieke zenders zijn er ook commerciële zenders. Zij krijgen geld uit reclame. Ook worden ze gesponsord. Er zijn veel meer commerciële dan publieke zenders:

Opgeheven

Zie ook: Televisiezenders van andere landen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Televisiezender&oldid=273763"