Geert Wilders: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Politieke standpunten: niet objectief)
Regel 43: Regel 43:
   
 
==Uiterlijk==
 
==Uiterlijk==
Tegenstanders van Geert Wilders maken vaak opmerkingen over zijn opvallende uiterlijk. Wilders is nogal lang, en zijn haar is geblondeerd. Zijn haar is van nature zwart, maar hij blondeert het. Die opmerkingen over zijn uiterlijk zijn overigens nog wel het minste.
+
Tegenstanders van Geert Wilders maken vaak opmerkingen over zijn opvallende uiterlijk. Wilders is lang en mager, en zijn haar is geblondeerd. Zijn haar is van nature zwart, maar hij blondeert het. Die opmerkingen over zijn uiterlijk zijn overigens nog wel het minste.
   
 
==Premierschap==
 
==Premierschap==

Versie van 30 dec 2015 12:54

Geert Wilders
Wilders-2010-cropped.jpg
Naam voluit
Geboren 6 september 1963
Geboren te Venlo
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij VVD (1989-2004)
Groep Wilders (2004-2006)
PVV (2006-heden)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 2004
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Leider van de PVV
Portaal Portal.svg Politiek

Geert Wilders (Venlo, 6 september 1963) is een Nederlandse politicus van de PVV (Partij Voor de Vrijheid). Hij is het enige lid van die partij, omdat je van de PVV geen lid kunt worden.

Jeugd

Wilders werd geboren op 6 september 1963 in Venlo. Zijn familie is van oorsprong rooms-katholiek en Geert werd dan ook rooms-katholiek opgevoed. Zijn vader werd geboren in Maasbree en zijn moeder in Soekaboemi (Nederlands-Indië).

Hij heeft de mavo- en havo opleiding gedaan aan het Sint Thomas College in Venlo. Toen Wilders op zijn achttiende verjaardag meerderjarig werd (en dus zelf beslissingen mocht nemen) liet hij zich uit de kerkelijke registers uitschrijven.

Wilders was eerst getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij is, voor de tweede keer, getrouwd met een Hongaarse vrouw. Op 31 juli 1992 traden zij in Boedapest in het huwelijk. Ze hebben samen geen kinderen.

Wilders is een atheïst: hij gelooft dus niet langer in God. Wel beschouwt hij de Nederlandse christenen als zijn natuurlijke bondgenoten (ze delen over veel zaken dezelfde mening).

Politieke standpunten

Wilders wil strenge beperkingen opleggen aan de immigratie van moslims naar Nederland. Wilders is naar eigen zeggen "tegen de verregaande Islamisering van Nederland" (hij wil niet dat Nederland te veel islamitische invloeden overneemt). Want hij beschouwt de islam niet als een godsdienst, maar als een gevaarlijke ideologie. Dat die opvatting niet vrij van gevaar is, blijkt wel uit het feit, dat hij al jarenlang dag en nacht beveiligd moet worden.

Tegen individuele moslims heeft hij naar eigen zeggen niets, zolang ze niet over de schreef gaan. Pogingen van moslimzijde om hem veroordeeld te krijgen wegens "haatzaaien" en "discriminatie" leden in 2011 bij het Amsterdamse gerechtshof schipbreuk. Van alle aanklachten werd hij vrijgesproken..

Wilders is tegenstander van de Europese Unie, in ieder geval zoals die is in haar huidige vorm. Hij wil geen grote invloed van het Europees Parlement, want hij is bang dat Nederland daardoor zijn zelfstandigheid verliest. Wilders is wel een voorstander van economische samenwerking binnen de EU-lidstaten.

De PVV is ook een voorstander van zwaardere straffen voor criminelen. Bij een derde zwaar geweldsdelict of misdrijf, wil Wilders de dader levenslang achter de tralies hebben om herhaling te voorkomen. Ook is Geert Wilders een grote voorstander van dierenrechten. Hij wil dierenmishandeling zwaarder straffen en wil ook dat dieren beter worden behandeld. In dat opzicht heeft de PVV van Wilders dezelfde standpunten als de Partij voor de Dieren.

Politiek succes

Met zijn zelf opgerichte partij de PVV ging Wilders in 2006 vanuit het niets naar 9 zetels. Die nam hij vooral weg bij de VVD waar hij eerst lid van was, maar er uit is gestapt, omdat hij het niet (meer) eens was met de standpunten van die partij, met name over het lidmaatschap van Turkije van de EU. Daar was de VVD voor, en Wilders was er tegen. Een nog grotere vooruitgang boekte de PVV bij de Kamerverkiezingen in 2010: van 9 naar 24 zetels. Ook in de Eerste Kamer was de PVV inmiddels vertegenwoordigd: met 10 zetels.

Op 4 juni 2009 was Wilders de grote Nederlandse winnaar bij de Europese verkiezingen voor het parlement. De PVV steeg van 0 naar 4 zetels. Die zetels raakten andere partijen dan weer kwijt. En dus zijn vier partijgenoten van hem naar het Europees Parlement gegaan om daar zijn standpunten uit te dragen.

Fitna

Op 27 maart 2008 kwam Wilders internationaal in de bekendheid door de vertoning van de internetfilm Fitna, een film over de islam. De film bevatte kritiek op deze godsdienst. De film bestond uit eerder vertoonde beelden uit documentaires, afgewisseld met teksten uit de koran (het heilige boek van de moslims). Wilders kreeg zowel lof als heftige kritiek op de film. Hij kreeg geen toestemming om Groot-Brittannië te bezoeken en daar zijn film toe te lichten, maar dit is later door een rechter ongedaan gemaakt.

Uiterlijk

Tegenstanders van Geert Wilders maken vaak opmerkingen over zijn opvallende uiterlijk. Wilders is lang en mager, en zijn haar is geblondeerd. Zijn haar is van nature zwart, maar hij blondeert het. Die opmerkingen over zijn uiterlijk zijn overigens nog wel het minste.

Premierschap

Geert Wilders heeft verscheidene keren in interviews met de pers gezegd dat hij graag premier van Nederland zou willen worden. Dat zou Wilders naar eigen zeggen "een hele eer" vinden. Na de verkiezingen van 2010, toen de PVV 24 zetels scoorde, leek regeringsverantwoordelijkheid voor de partij haalbaar. Maar door de bezwaren van de zijde van het CDA tegen Wilders' opvattingen over de islam, werd de PVV in een gedoogrol gedwongen. Dat is een regeringsvorm, die in Denemarken bijvoorbeeld (waar een soortgelijke partij als de PVV bestaat) al 10 jaar lang heeft standgehouden. Dus zo vreemd is het ook niet. Alleen als Wilders de absolute meerderheid in zetels krijgt zou hij premier kunnen worden, omdat alle partijen, behalve de VVD, niet met Wilders in een regering willen gaan zitten vanwege zijn standpunten over de islam.

Minder Marokkanen

Op 19 maart 2014 heeft Wilders weer iets gezegd over Marokkanen. 'Meer of minder Marokkanen?' vroeg hij aan PVV-volgers tijdens een toespraak. 'Minder, minder,' klonk het. 'Dan gaan we dat regelen!' riep Wilders toen. Veel mensen vinden dit racisme en zijn hierdoor boos op Wilders en de PVV. Ook sommige mensen van de PVV zelf zijn het er niet mee eens en vinden dat Wilders dit niet had mogen roepen. Het gevolg was dat opnieuw enkele mensen uit Wilders' partij stapten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geert_Wilders&oldid=426431"