Gebruiker:S.Perquin/Interesses: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 43: Regel 43:
  
 
== [[Technologie]] ==
 
== [[Technologie]] ==
Zo nu en dan houd ik de technologische ontwikkelingen in de gaten. Ik vind het gaaf om te zien hoe de technologie zo snel veranderd. Waar een [[harde schrijf]] van 5 [[megabyte]] in 1956 ongeveer net zo groot was als een kledingkast, zijn er nu harde schijven van 32.000.000 megabyte ter grootte van een smartphone. Volgens de [[wet van Moore]] verdubbelt het aantal [[transistor]]s in een [[computerchip]] elke twee jaar door nieuwe technologie. Dat betekent dat de opslagcapaciteit van een harde schijf in 2080 ongeveer 8.600.000.000.000.000 megabyte zou zijn. Dat is onvoorstelbaar groot. En straks krijg je ook nog de [[kwantumcomputer]], die veel sneller en slimmer is dan de computers die we nu gebruiken. In plaats van gewone bits die of 0 of 1 zijn, gebruikt de kwantumcomputer [[qubit]]s die beide tegelijk kunnen zijn. Dit maakt het mogelijk om heel snel moeilijke berekeningen te doen, zoals het vinden van nieuwe [[medicijn]]en of het oplossen van grote [[puzzel]]s. Het zal een superkrachtige computer zijn die de wereld [[Revolutie (verandering)|revolutionair]] gaat veranderen!
+
Zo nu en dan houd ik de technologische ontwikkelingen in de gaten. Ik vind het gaaf om te zien hoe de technologie zo snel veranderd. Waar een [[harde schrijf]] van 5 [[megabyte]] in 1956 ongeveer net zo groot was als een kledingkast, zijn er nu harde schijven van 32.000.000 megabyte ter grootte van een smartphone. Volgens de [[wet van Moore]] verdubbelt het aantal [[transistor]]s in een [[computerchip]] elke twee jaar door nieuwe technologie. Dat betekent dat de opslagcapaciteit van een harde schijf in 2080 ongeveer 8.600.000.000.000.000 megabyte zou zijn. Dat is onvoorstelbaar groot. En straks krijg je ook nog de [[kwantumcomputer]], die veel sneller en slimmer is dan de computers die we nu gebruiken. In plaats van gewone bits die of 0 of 1 zijn, gebruikt de kwantumcomputer [[qubit]]s die beide tegelijk kunnen zijn. Dit maakt het mogelijk om heel snel moeilijke berekeningen te doen die gewone computers niet kunnen. Kwantumcomputers kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vinden van nieuwe [[medicijn]]en, het oplossen van [[puzzel]]s of het verbeteren van [[kunstmatige intelligentie]]. Het zal een superkrachtige computer zijn die de wereld [[Revolutie (verandering)|revolutionair]] gaat veranderen!
  
 
== [[Psychologie]] ==
 
== [[Psychologie]] ==

Versie van 25 dec 2024 20:33

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Ik heb een breed scala aan interesses. Hieronder vind je een lijst van mijn interesses met een beschrijving waarom deze onderwerpen mij zo interesseren. Over mijn interesses ben ik altijd erg enthousiast en ik kan er dan ook lang met anderen over praten. Het aanhoren of lezen van nieuwe theorieën en het opdoen van nieuwe inzichten en ideeën vind ik altijd superleuk. Dus mocht je ooit met me willen praten of discussiëren over een van deze onderwerpen, dan kun je me altijd een berichtje achterlaten op mijn overlegpagina!

Filosofie

Altijd ben ik al op zoek geweest naar de waarheid. Ik stel mezelf vragen als:

Door veel diepgaande gesprekken te voeren met mensen uit allerlei verschillende achtergronden en levensbeschouwingen, veel te lezen en vooral veel te vragen te stellen en zelf te ervaren, probeer ik antwoorden te vinden. Alleen is dat ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk! Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik heb in ieder geval veel meer vragen dan antwoorden, en bij elk mogelijk antwoord ontstaan er weer tien nieuwe vragen. Filosoferen zie ik als een spel. Het is leuk om te doen, maar ik neem het niet al te serieus. Want anders word je gek in je hoofd.

Verder ben ik altijd bezig met zelfkennis. Ik stel mezelf vragen als:

Als mens streef ik ernaar om zo deugdzaam mogelijk te zijn. Zo probeer ik altijd iedereen positief te benaderen, zonder vooroordelen te hebben. Ieder mens en iedere situatie is anders. Alles en iedereen heeft dan ook een unieke benadering nodig. Door constant bewust te zijn van mijn handelen, probeer ik zo veel mogelijk miscommunicatie te voorkomen.

Levensbeschouwing

Hoe alle mensen in de wereld anders denken over het leven, vind ik superinteressant. Iedereen heeft een andere visie op de oorsprong, het doel en de waarde van het leven, en iedereen heeft een andere visie op het mensbeeld. Iedereen heeft een andere moraliteit, en iedereen heeft een andere visie op de maatschappij en de geschiedenis. Iedereen heeft andere verlangens en stelt andere doelen. Dat maakt de mens zo mooi: iedereen is een uniek wezen.

Sciencefiction

Voornamelijk het concept van tijdreizen vind ik fascinerend. Het idee dat je naar het verleden of de toekomst kunt reizen om de wereld in die tijd te zien, vind ik gaaf. Ook vind ik het idee van buitenaards leven enorm interessant. Hoe zouden we met buitenaardse wezens communiceren? Verder ben ik geïnteresseerd in verhalen over het vergaan van samenlevingen zoals wij die kennen, zoals in zombie-apocalypses. Ik vind het interessant om te bedenken hoe mensen verdergaan met hun levens als de maatschappij compleet wegvalt.

Geschiedenis

Geschiedenis vind ik reuze-interessant, omdat het vertelt waar we vandaan komen. Hoe alles in de wereld is ontstaan en de reden dat we dingen doen zoals we het nu doen, heeft te maken met geschiedenis. Vooral de geschiedenis van Nederland vind ik erg interessant. Ook alternatieve geschiedenis spreekt mij erg aan: wat als een bepaalde gebeurtenis in de geschiedenis nooit had plaatsgevonden, hoe zou de toekomst in dat parallel universum dan verlopen zijn?

Genealogie

Wie mijn voorouders waren en waar mijn familie oorspronkelijk vandaan komt, vind ik enorm boeiend. Natuurlijk weet ik wie mijn ouders en grootouders zijn, maar wie mijn overgrootouders waren, is weer een stap verder. En wie waren dan weer hun ouders, en de ouders van die ouders, en hun ouders, enzovoort? Mijn opa heeft zijn hele leven gewerkt aan de stamboom van de familie. Dit was zijn levenswerk. Mijn vader heeft hem daarbij geholpen. Wat we nu weten, is dat Johannes Jansz. (Jean) Perquin, geboren rond het begin van de 17e eeuw, de stamvader van mijn familie is. Dat betekent dat iedereen met mijn achternaam een nakomeling van hem is. Maar wie zijn ouders waren en wanneer en waar hij geboren was, is nog onbekend. Het lijkt me mooi om ooit het mysterie op te lossen en erachter te komen wie de ouders van deze stamvader waren, al is dit zoeken naar een speld in een hooiberg!

Ruimtevaart

Hoe vet is het dat wij door middel van ruimtevaartuigen buiten planeet Aarde kunnen reizen?! Rondom de Aarde zweeft het internationale ruimtestation ISS. Eigenlijk valt het om de Aarde heen. Ik vind het fascinerend hoe ze dit ruimtestation zo hebben kunnen bouwen. Het lijkt me gaaf als mensen weer teruggaan naar de Maan en voor het eerst naar Mars gaan. Misschien kunnen we wel ooit een kolonie bouwen op deze twee hemellichamen? Elon Musk heeft in ieder geval hele interessante ideeën hierover! Ik kijk uit naar het moment dat de eerste mens voet zal zetten op Mars. Ik hoop dat ik dit dan met mijn toekomstige kinderen kan zien!

Astronomie

Heb je ooit weleens nagedacht over hoe groot het universum is? De Aarde is onderdeel van het zonnestelsel, dat in de Melkweg ligt. De Melkweg, met ongeveer 500 miljard sterren, behoort tot de Lokale Groep, een verzameling van meer dan 40 sterrenstelsels. De Lokale Groep maakt deel uit van de Virgosupercluster, die zelf een klein onderdeel is van Laniakea, een nog grotere supercluster. De grootste bekende structuur in het waarneembaar heelal is de Grote Muur in Hercules-Corona Borealis, een gigantische structuur van ongeveer 10 miljard lichtjaar lang met 10 miljoen sterrenstelsels. De Melkweg heeft al ongeveer 500 miljard sterren, en dat is nog maar één sterrenstelsel. Kun je je voorstellen hoeveel sterren er in al die miljoenen sterrenstelsels in het hele universum zijn? Dat zijn er echt ontzettend veel! Ik vind het fascinerend dat het universum zóveel sterren heeft. Ongeveer de helft van alle sterren heeft één of meer planeten die eromheen draaien. Zou er op één van die triljarden planeten leven zijn?

Kosmologie

Ik ben altijd al benieuwd geweest wat er vóór de oerknal was en wat hoe het universum zal eindigen. Er zijn in mijn ogen drie mogelijke theorieën: de big crunch, big chill en big rip. Zelf geloof ik in de big crunch, omdat ik denk dat alles in het universum uit cycli bestaat. Het is net als een kloppend hart. Verder vind ik het interessant hoe sterren steeds verder van elkaar gaan afstaan en hoe het universum ook steeds verder expandeert.

Etymologie

Waarom heet een computer een computer? Of een banaan een banaan? Dat vroeg ik me als kind al af. De herkomst van woorden, oftewel de etymologie, vind ik superinteressant. Op websites als WikiWoordenboek of Etymologiebank kun je de herkomst van veel woorden achterhalen. Vaak komen woorden uit het Nederlands uit het Oudgrieks of Latijn. Het woord "computer" komt bijvoorbeeld uit het Latijn – "computare" betekent "berekenen". En "computare" is afgeleid van "putare", dat "schatten" of "rekenen" betekent. Het voorvoegsel "com" betekent zoiets als "met". En dat is een computer eigenlijk ook: een grote rekenmachine die constant bezig is met berekeningen maken!

Futurologie

Hoe zal de wereld er over 100 jaar uitzien? Ik vind het superleuk om daarover na te denken en te speculeren. Futuristische technologieën zoals vliegende auto's, kwantumcomputers, hersenchips, cyborgs, AGI, warp of teleportatie? Of toekomstige gebeurtenissen zoals maan- en marskolonisaties, cyberoorlogen, ruimteoorlogen of robotoorlogen? Of het genezen van alle ziektes, het kunnen tegengaan van ouderdom en het creëren van de onsterfelijke mens? Allemaal dingen die ik erg interessant vind om over te lezen. Ook tijdcapsules vind ik leuk, omdat het als het ware een boodschap van jou is uit het verleden naar jou in de toekomst!

Technologie

Zo nu en dan houd ik de technologische ontwikkelingen in de gaten. Ik vind het gaaf om te zien hoe de technologie zo snel veranderd. Waar een harde schrijf van 5 megabyte in 1956 ongeveer net zo groot was als een kledingkast, zijn er nu harde schijven van 32.000.000 megabyte ter grootte van een smartphone. Volgens de wet van Moore verdubbelt het aantal transistors in een computerchip elke twee jaar door nieuwe technologie. Dat betekent dat de opslagcapaciteit van een harde schijf in 2080 ongeveer 8.600.000.000.000.000 megabyte zou zijn. Dat is onvoorstelbaar groot. En straks krijg je ook nog de kwantumcomputer, die veel sneller en slimmer is dan de computers die we nu gebruiken. In plaats van gewone bits die of 0 of 1 zijn, gebruikt de kwantumcomputer qubits die beide tegelijk kunnen zijn. Dit maakt het mogelijk om heel snel moeilijke berekeningen te doen die gewone computers niet kunnen. Kwantumcomputers kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vinden van nieuwe medicijnen, het oplossen van puzzels of het verbeteren van kunstmatige intelligentie. Het zal een superkrachtige computer zijn die de wereld revolutionair gaat veranderen!

Psychologie

Sociologie

Astrologie

Antropologie

Politicologie

Bouwkunst

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:S.Perquin/Interesses&oldid=903391"