Zonnestelsel

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Het zonnestelsel is het planetenstelsel waar wij in leven. Het is alles wat de zon bijeen houdt.

De belangrijkste hemellichamen in ons zonnestelsel. (niet op schaal): De zon en de planeten.

Ons zonnestelsel bestaat uit heel veel niks, met in het midden ons grootste hemellichaam: de zon. Dit is eigenlijk gewoon een ster, maar dan een die heel dichtbij staat.

Ons zonnestelsel maakt deel uit van een sterrenstelsel en dat sterrenstelsel heet de Melkweg.

Planeten

Het zonnestelsel heeft acht planeten:

Pluto gold eerst ook als een echte planeet, maar werd in 2006 uitgeroepen tot dwergplaneet.

De planeet waar wij zelf op leven is de Aarde. In de hele Melkweg zijn nog heel veel meer planeten, die noemen we exoplaneten.

De planeten op de afbeelding hiernaast staan in werkelijkheid veel verder van elkaar vandaan. Maar je kunt nu wel zien hoe groot ze zijn als je ze bij elkaar zou zetten.

Om planeten heen draaien manen. De maan die om de aarde draait is de Maan.

Mercurius

De planeet Mercurius is vernoemd naar de Romeinse god van de handel en winst. Mercurius is de kleinste planeet. Hij staat ook het dichtste bij de zon en dus bevindt hij zich vanaf de aarde gezien altijd in de buurt van de zon.De zon overstraalt hem meestal, alleen bij zonsopgang en zonsondergang is hij te zien. Mercurius heeft geen maan en is te klein om een atmosfeer te hebben. Het oppervlak van de planeet lijkt wel erg op onze maan omdat het veel kraters heeft. Ook is met satellieten te zien dat er veel gestold lava aanwezig is wat betekent dat er vroeger veel vulkanen actief waren op de planeet. Hij draait ook sneller rond de zon dan om zijn as. Een jaar is daar dus korter dan een dag.

Maan

Er zijn veel manen in ons zonnestelsel. Saturnus heeft er zelfs 52. Een maan is eigenlijk een brokstuk van een planeet of een grotere maan die om een planeet draait.

Venus

Venus Venus staat in de 2e rij naar de Zon toe, op iets meer dan 108 miljoen kilometer afstand van de Zon. Venus is genoemd naar de godin van de liefde. Omdat zij het helderst van alle planeten is en van alle planeten het dichtst bij de aarde staat, kun je Venus vanaf de aarde goed zien. Waarschijnlijk was op Venus ooit veel water, net als op de aarde nu. Nu is Venus kurkdroog. Het is op Venus heet, bijna 500 graden (nog warmer dan op Mercurius). Water kookt al bij 100 graden en verdampt dan. Daardoor is er op Venus geen druppel water meer. Door al die waterdamp hangen er allemaal wolken om Venus. Deze weerkaatsen het zonlicht en dus zien we hem als ster. Venus heeft dus een wolkendeken. Daardoor blijft de warmte gevangen, en daardoor is het er ook nòg warmer dan op Mercurius. De heel dikke atmosfeer zou voor mensen giftig zou zijn om in te ademen.

Venus is overdekt met vulkanen en met lava.

Aarde

Vroeger dachten de mensen dat de Aarde het middelpunt van het heelal was. Nu weten we dat de aarde met nog 8 andere planeten om de zon draait in ons zonnestelsel. De zon is een enorme ster die de planeten verwarmt. Zonder die ster zouden wij hier nu niet kunnen leven. Er bestaan nog veel meer zonnestelsels in het heelal maar op dit moment kunnen deze delen van het universum niet bestudeert worden.

Mars

Mars

Mars is vernoemd naar de oorlogsgod vanwege zijn rode kleur. In de stenen op Mars zit veel ijzer. Het ijzer is gaan roesten. Verroest ijzer is roodbruin. Ook op Mars was ooit water te vinden. Nu is op Mars alleen nog ijs te vinden. Net als de aarde heeft Mars ijskappen op de noord- en zuidpool. Geleerden denken dat op Mars misschien ooit leven was. Omdat Mars zo ver van de zon afstaat, is het er heel koud. Op de koudste dagen is het zo'n 140 graden Celsius onder nul. Op de allerwarmste dagen is het soms wel 20 graden Celsius. De temperatuur verschilt zo, omdat er geen dampkring is. De Amerikanen hebben er een sonde naartoe gestuurd, die heeft er een jaar over gedaan om er te komen. Mars heeft twee manen : Phobos en Deimos

Jupiter

Jupiter is de koning van onze planeten en is vernoemd naar de koning van de Romeinse goden . Deze reus is tweeënhalf keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar. De aarde past zo`n 1300 keer in Jupiter, maar omdat hij voornamelijk uit lichte gassen bestaat, weegt de planeet slechts 318 keer zoveel als de aarde. De reuzen planeet heeft maar liefst 63 manen die in een baan om de planeet vliegen. Veel van deze manen zijn zo klein dat ze pas een aantal jaar geleden ontdekt zijn.

Saturnus

De planeet Saturnus is vernoemd naar de god van de landbouw. Saturnus, de op een na grootste planeet van ons zonnestelsel en de zesde vanaf de zon, is de verste planeet die we zonder telescoop kunnen zien. Hij is zo`n tien maanden per jaar zichtbaar en wordt omringt door een opmerkelijke reeks ringen (maar daar heb je wel een telescoop nodig om ze te zien.

Uranus

De planeet Uranus werd in 1781 ontdekt en heette toen Georgium Sidus. Later werd de planeet vernoemd naar Oeranos, de Griekse god van de hemel. Uranus is ontdekt door William Herschell. Een van Uranus' manen, Mimas, heeft een grote krater, die heet de Herschell krater. Toen in 1989 een ruimtevaartuig voorbij vloog, bleek dat Uranus niet één, maar zevenentwintig manen heeft! Ook werden wolken en vlekken op de planeet gezien. Uranus heeft ook ringen. Bij helder weer kun je Uranus vanaf de aarde zien. Uranus' ringen werden ontdekt toen een ster een paar keer knipperde, voor hij achter Uranus verdween. Hij knipperde 9 keer. Door de ruimtesonde kwamen daar nog twee onvolledige ringen bij. Ook is ontdekt dat hij op zijn kant ligt. Hij ligt 97.6 graden uit het lood. Verder weten we er haast niets van. Uranus is veel te ver weg van de Aarde. Er is ooit een satelliet heen gestuurd en die heeft er wel 10 jaar over gedaan om in de buurt van Uranus te komen. Uranus is een planeet die bestaat uit ijs.

Neptunus

Neptunus is genoemd naar de god van de zee, maar toch is op Neptunus nergens water. Neptunus is vanaf de zon gezien de achtste en laatste planeet in ons zonnestelsel. Neptunus is vanaf de aarde niet goed te zien. In 1989 is de planeet door een ruimtevaartuig bezocht. Zo weten we dat Neptunus vier ringen heeft. Op Neptunus raast een enorme storm waarbij het heel hard kan waaien. Op Neptunus komen dan ook de hoogste windsnelheden voor van alle planeten in ons zonnestelsel! Verder weten we er bijna niets van, hij is veel te ver weg.

Pluto

Aan de rand van het Zonnestelsel bevindt zich Pluto, bijna 6000 miljoen kilometer van de Zon vandaan. Daar is het ijskoud, ongeveer 270 graden onder nul. Pluto is genoemd naar de god van de onderwereld.

Pluto bestaat uit een mengeling van ijs en gesteente.

Pluto draait in 248 aardse jaren om de zon. Niet in een rondje, maar in een ellips (ei-vorm). Soms staat Pluto daardoor dichterbij, soms weer verder weg! Pluto is zo ver weg, dat nog geen ruimtevaartuig is geweest. Pluto heeft ook een maan, Charon, die bijna half zo groot is als Pluto zelf. Deze maan is ontdekt door James Christy en Robert Harrington. Charon is 19.570 km.

Uitleg

In de volgende kopjes volgt meer uitleg over bepaalde planeten, wat hun kernmerken zijn en wat hun functie is in ons zonnestelsel.

Rillingen en zwellingen

De witte wolkenringen rond Jupiter worden zones genoemd en de roodbruine ringen banden. Ondanks zijn enorme afmetingen draait Jupiter in 9 uur een 55 minuten om zijn as en is daarmee de snelst ronddraaiende planeet. De wolken bij de evenaar hebben daardoor een snelheid van 45.000 km/u, terwijl de equatoriale zone opgestuwd wordt.

Ringenspel

De ringen van Saturnus zijn zo opvallend, dat we vaak van de geringde planeet spreken (ook al hebben Jupiter, Uranes en Neptunus ringen). Er zijn 3 hoofdringen, die zo groot en helder zijn dat je ze vanaf de aarde met een kleine telescoop kunt zien. Van binnen naar buiten heten ze C, B en A Verder naar buiten liggen F, G en E.

Warm en koud

De naar de zon gekeerde zijde van Mercurius wordt erg warm, vooral bij de evenaar, waar de zon hoog staat en de straling het sterkst is. Het Carloris Bassin ligt in een warm land, Caloris. Dit is Latijn voor warmte.Het kan er 430 C worden, warm genoeg om lood te smelten. Ondanks die warmte zij er aanwijzingen dat er op de bodem van diepe kraters bij de poolgebieden bevroren water is.

De geboorte van het zonnestelsel

Alles in het zonnestelsel- de zon de planeten, manen kleine objecten- is zo`n 5 miljard jaar geleden geboren uit een enorme, rondzwevende wolk van stof en waterstofgas, die zich begon samen te trekken . Op een gegeven moment werd de zon in het dichte en hete midden van de wolk geboren. De rest vormde een draaiende schijf, de zonnenevel.

Externe links

Andere projecten met dit onderwerp

Melkweg
Belangrijke sterren: Zon - Poolster

Planeten: Mercurius - Venus - Aarde - Mars - Jupiter - Saturnus - Uranus - Neptunus

Dwergplaneten: Pluto - Iris - Ceres

Overig: Dwergplaneten - Kometen - Het onbekende- Asteroïdengordel - planeten - sterren - Meteorieten - Astroïden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonnestelsel&oldid=490110"