Neptunus (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neptunus

Neptunus is vanaf de zon de achtste en laatste planeet in ons zonnestelsel. Neptunus is vanaf de aarde niet goed te zien. In 1989 is de planeet door een ruimtevaartuig bezocht. Zo weten we dat Neptunus vijf ringen heeft. Ook heeft de planeet 14 manen. Triton is daarvan de grootste. Neptunus is genoemd naar de Romeinse god van de zee.

Neptunus lijkt heel erg veel op Uranus, er wordt zelfs gezegd dat ze "broers" zijn. Net zoals Uranus is Neptunus ook blauw. De diameter van Neptunus is 49.244 km, net iets kleiner dan die van Uranus. Neptunus heeft een atmosfeer die heel erg lijkt op die van Uranus.

Neptunus doet er ongeveer 166 jaren over om een rondje om de zon te maken. Neptunus is 57 keer zo groot als de aarde. Een dag duurt er maar zestien uur en zeven minuten. De gemiddelde afstand tot de zon is ongeveer meer dan 4 miljard km.

Neptunus is in 1846 ontdekt door de Duitser Johann Halle. Daarvoor hadden de Franse Urbain Le Verrier en de Britse John Couch Adams al berekend dat de planeet moest bestaan. Ze zagen namelijk dat de baan van Uranus werd beïnvloed door een onbekende planeet.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neptunus_(planeet)&oldid=591862"