Verbeter WikiKids vandaag nog!

Venus (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venus

Venus, ook wel de avondster, morgenster en de verschrikkelijke planeet genoemd, is de tweede planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar de Romeinse godin Venus.

Venus staat op iets meer dan 108 miljoen kilometer afstand van de zon. Toch is de planeet goed vanaf de aarde te zien, omdat zij het helderst van alle planeten straalt.

Eigenschappen

De diameter van Venus is 12.104 km. Die van de aarde is ongeveer maar 600 km groter. De planeet doet er 116 dagen en 18 uur over om helemaal om de zon te gaan. Het duurt zo'n 225 dagen voordat de planeet de baan heeft gemaakt rond de zon. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is 116 dagen en 18 uur.

Klimaat

Venus is de heetste planeet van ons zonnestelsel. Op Venus is het dan ook ongeveer 450 tot 500 graden Celsius (nog warmer dan op Mercurius). Door deze enorme hitte is het erg lastig om de planeet van dichtbij te onderzoeken: er is geprobeerd om robots op Venus te laten landen, maar die hebben de oppervlakten van Venus niet eens gehaald. Uit onderzoek is gebleken dat Venus niet altijd zo heet is geweest: waarschijnlijk was er op Venus ooit veel water, net zoals nu op de aarde.

Doordat het op venus 450 tot 500 graden Celsius is, verdampt al het water onmiddellijk (water verdampt al bij 100 graden Celsius) en is het op de planeet kurkdroog. Dat verdampte water stijgt op en zorgt voor hele dikke atmosfeer, die voor de mens giftig zou zijn om in te ademen. Deze dikke atmosfeer geeft Venus haar witte kleur. Een ander woord voor atmosfeer is 'wolkendeken'. Daarnaast weerkaatst deze wolkendeken het zonlicht, waardoor we op aarde Venus als ster zien. Juist omdat deze wolkendeken of atmosfeer erg dik is. Venus is helemaal geen ster, maar in spreektaal zegt men het wel.

De wolkendeken zorgt er niet alleen voor dat de planeet goed zichtbaar is, maar ook dat de hitte op Venus wordt vastgehouden. Hierdoor is de planeet nóg heter is dan Mercurius, terwijl die juist dichter bij de zon staat. Uit deze wolkendeken komt dan ook geen normale regen, maar zuur dat onmiddellijk verdampt als het op de grond komt. Vanwege de behoorlijke hitte op de planeet, wordt zij ook wel de 'verschrikkelijke planeet' genoemd. Door de totale afwezigheid van water is Venus een steenplaneet. Onder die wolkendeken is Venus is overdekt met vulkanen en met lava.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venus_(planeet)&oldid=704308"