Uranus (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uranus

De planeet Uranus werd in 1781 ontdekt en heette toen Georgium Sidus. Later werd de planeet vernoemd naar Oeranos, de Griekse god van de hemel.

Uranus is ontdekt door William Herschell.

Toen in 1989 een ruimtevaartuig voorbij vloog, bleek dat Uranus niet één, maar zevenentwintig manen heeft! Ook werden wolken en vlekken op de planeet gezien. Uranus heeft ook ringen. Bij helder weer kun je Uranus vanaf de aarde zien. Uranus' ringen werden ontdekt toen een ster een paar keer knipperde, voor hij achter Uranus verdween. Hij knipperde 9 keer. Door de ruimtesonde kwamen daar nog twee onvolledige ringen bij. Ook is ontdekt dat hij op zijn kant ligt. Hij ligt 97.6 graden uit het lood. Verder weten we er haast niets van. Uranus is veel te ver weg van de Aarde. Er is ooit een satelliet heen gestuurd en die heeft er wel 10 jaar over gedaan om in de buurt van Uranus te komen. Uranus heeft zo'n 27 manen en is een ijsplaneet.

Uranus is een planeet die bestaat uit ijs, daarom dat de gemiddelde temperatuur daar -214°C is. De planeet bestaat uit waterstof (H) en helium (He). Het is ook onmogelijk om er te wonen. Uranus doet er 16 uur over om te roteren, dat is om zijn eigen as draaien. Uranus draait in 84 jaar om de zon. De afstand tot de zon is 2,86 miljard km.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uranus_(planeet)&oldid=591861"