Help mee! Maak een account of meld je aan.
Doe mee aan de SuperSchrijfwedstrijd! Klik hier om je aan te melden.
Stem nu op: Texel en Platentektoniek

Lichtjaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

1 lichtjaar is 9.460.000.000.000 km

9,46 biljoen kilometer

Waarom is er een naam voor deze afstand bedacht?

Voor deze afstand is een naam bedacht omdat licht er een jaar over doet om deze afstand af te leggen. Als je een lamp aandoet is er in één keer overal in de kamer licht. Ten miste, zo lijkt het. In werkelijkheid doet het licht van de lamp er een héél korte tijd over om de muren van de kamer te bereiken.

Altijd als je naar iets kijkt zie je datgene van hoe het er héél kort geleden uitzag. Tenzij je dingen in het heelal bekijkt.

Enkele feiten

  • De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,3 lichtseconde.
  • Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar).
  • Het ruimtevaartuig dat het verst van ons verwijderd is, Voyager 1, was 15 lichtuur (1,7 × 10-3 lichtjaar) van ons verwijderd in 2009. De Voyager heeft er 32 jaar over gedaan om die afstand af te leggen.
  • De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,22 lichtjaar van ons verwijderd.
  • Het centrum van ons sterrenstelsel, de melkweg, is ongeveer 28.000 lichtjaar weg. De diameter van de melkweg is ongeveer 100.000 lichtjaar.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lichtjaar&oldid=559038"