Kosmologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kosmologie is een natuurwetenschap die zich richt op alles rond het heelal.

Geschiedenis

Prehistorie en Oudheid

In de prehistorie waren mensen al geïnteresseerd in het heelal. Stonehenge bijvoorbeeld is gebouwd aan de hand van de plek van sterren. In 1900 was er bij een Grieks eiland een mechaniek uit de oudheid opgedoken; het mechanisme van Antikythera. Dat mechaniek gaf het beeld van de hemel in de Griekse Oudheid weer. Vroeger was de hemel ook in de mythologie al belangrijk. Zo hadden de oude Egyptenaren al de godin Noet, die volgens een mythe het heelal als huid had.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen was een gangbaar kosmologisch beeld het geocentrische wereldbeeld. Dat hield in dat mensen vroeger dachten alle hemellichamen in ons zonnestelsel om de aarde heen draaiden. Zij zagen de aarde dus als centrum, middelpunt. Later stelde Copernicus het door Aristarchus van Samos heliocentrisch wereldbeeld voor. Dit wereldbeeld was een alternatief op het geocentrische wereldbeeld en hield in dat alles in het zonnestelsel om de zon heen draaide. Met de uitvinding van de telescoop bevestigde Galilei nogmaals het heliocentrische wereldbeeld.

Recente ontwikkelingen

Een van de recentere kosmologische theorieën is de oerknaltheorie, bedacht door Georges Lemaître. Die theorie verteld dat er 13,8 miljard jaar geleden het universum ontstond. Het was toen ongelooflijk heet in het heelal.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kosmologie&oldid=802415"