Parawetenschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ufologie is een voorbeeld van een parawetenschap

Parawetenschappen of pseudowetenschappen zijn studies van onderwerpen die buiten het bereik van de wetenschap vallen. Parawetenschappen zien zichzelf wel als een wetenschap, maar worden er niet toe gerekend, omdat ze de wetenschappelijke methode niet doorstaan. Parawetenschappen kunnen niet worden verklaard door erkende wetenschappelijke theorieën of worden getest met de wetenschappelijke methode. Normaal gesproken doen ze onderzoek naar bovennatuurlijke verschijnselen.

Parawetenschap of pseudowetenschap

Het woord pseudowetenschap komt van het Oudgriekse pseudēs ('vals, onwaar') en het Latijnse scientia ('wetenschap'). Een neppe wetenschap dus. Parawetenschappers en mensen die parawetenschappen wel zien als een wetenschap, vinden de term 'pseudowetenschap' neerbuigend. Als je iets 'onwetenschappelijk' noemt, klinkt het volgens hen alsof het in tegenspraak is met de wetenschap en dat het dus het tegenovergestelde is. Ook klinkt het dan volgens hen alsof er opzettelijk een neppe wetenschap is bedacht.

De onderzoeker Martin Mahner heeft de term parascience (te vertalen als 'parawetenschap') voorgesteld voor niet-wetenschappelijke onderzoeken die geen pseudowetenschap zijn. Exosociologie, de studie van hoe buitenaardse samenlevingen zouden zijn ingericht, is nu bijvoorbeeld nog geen wetenschap. Maar als er buitenaards leven wordt ontdekt, zou dit wel een echte wetenschap kunnen worden. Daarom werd dus de term 'parawetenschap' bedacht, voor wetenschappen die in de toekomst ooit een echte wetenschap zouden kunnen worden.

Zie ook

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parawetenschap&oldid=748452"