Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Klimatologie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Klimatologie is die wetenschap die zich bezighoudt met het klimaat. Klimatologen delen gebieden in naar klimaattype en onderzoeken de klimaten ook. Hier voor verzamelen ze gegevens en doen ze metingen. Dit duurt erg lang, aangezien het klimaat het gemiddelde weer is gemeten over een periode van 30 jaar! Hierdoor zijn klimatologie en meteorologie (wetenschap van het weer) ook verwant aan elkaar.

Klimatologen kijken daarnaast nog of het klimaat veranderd in de toekomst. Dit gaat om voorspellingen, maar ze proberen deze zo betrouwbaar mogelijk te laten zijn. De klimatologie maakt vaak gebruik van de natuurkunde en de scheikunde, maar wordt doorgaans tot aardrijkskunde gerekend. Op school leren kinderen daarom ook bij dit vak hoe klimaten tot stand komen, welke factoren ze beïnvloeden en welke klimaten er zijn (Klimaatclassificatie van Köppen).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klimatologie&oldid=522644"