Telescoop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een relatief kleine telescoop

Een telescoop is iets waarmee je de ruimte beter mee kan bekijken. De eerste telescoop was niet veel meer dan een een kleine verrekijker. Het is op 25 september 1608 uitgevonden door Hans Lipperhey. De telescopen worden steeds groter en nauwkeuriger. Er zijn ook satelliettelescopen. De allerbekendste is de ruimtetelescoop Hubble.  

Waar staat de grootste telescoop?

De grootste telescoop staat op het Canarische eiland La Palma en heeft een diameter van 10,4 meter, en hij staat wel 2267 meter hoog! Hij kan 13,8 miljard lichtjaar ver kijken. Eén lichtjaar is de afstand dat licht in één jaar maakt. Het blote oog kan 2,5 miljoen lichtjaar ver weg kijken. De dichtbijzijnste ster staat 4,3 lichtjaar van onze zon af, en hij heet Proxima Centauri. Je hebt ook zonnetelescopen, daarmee kan je veilig de zon bestuderen. Je hebt ook nog reflector telescopen, spiegeltelescopen en lenzentelescopen.

Wat is de geschiedenis van de telescoop?

Het is dus Hans Lippershey die de telescoop uitvond. In 2008 is het de 400ste verjaardag van de telescoop geweest. maar eigenlijk was het niet hans lipperhey die de ontdekking deed, maar zijn kinderen. Die ontdekten dat je de kerktoren veel beter kon zien als je een holle lens had, die vlak voor je oog hield en dan een bolle lens een beetje verderop hield. En dat is iets dat we eigenlijk nooit zeker weten, want de naam van de buurman werd ook vaak genoemd als het over de uitvinding van de telescoop ging, namelijk Zacharias Jansen. Maar er wordt ook gezegd dat Jacob Metius de telescoop had uitgevonden. Er wordt ook bewezen dat Thomas Digges het was, en dan hebben we het nog niet over architect Giambattista Della Porta. Lipperhey is overigens wél degene die de telescoop zo populair maakte.

Wat zijn de ruimtetelescopen?

Ruimtetelescopen zijn dus telescopen in de ruimte. Dat hebben ze gedaan omdat we hier op aarde een atmosfeer hebben, waardoor we de hemellichamen minder goed kunnen zien. Eigenlijk zijn het satellieten met een mega-telescoop ingebouwd. De allerbekendste was de hubbletelescoop. Voordat die was gelanceerd, was er nog maar één ander sterrenstelsel, en nu honderdduizenden. Allemaal dankzij de hubbletelescoop. Maar je hebt er nog veel meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Telescoop&oldid=822906"