Groene politiek: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: onder anderen → onder andere)
 
(7 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{werk}}
+
[[Bestand:Zonnebloem_.png|right|300px|miniatuur|De zonnebloem is het internationale symbool voor de groene politiek.]]
De '''Groene Politiek''' is een [[Politiek|politieke]] stroming die de [[natuur]] belangrijk vindt. In Nederland horen [[GroenLinks]] en de [[PvdD|Partij van de Dieren]] bij de groene politiek. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw was de Duitse politieke partij Der Grünen de eerste politieke partij die zich richtte op de natuur. De partijen vinden het erg belangrijk dat de mensen de wereld gezond achterlaten voor hun kinderen en kleinkinderen. Belangrijke uitgangspunten van de groene politiek zijn:
+
'''Groene politiek''' is een politieke stroming, die zich richt op een duurzame en ecologische samenleving. Dit betekent dat groene politici erg bezig zijn met onder andere dierenrechten en de opwarming van de aarde. Daarnaast geloven ze ook in democratie, gelijkheid en vrijheid. Groene politiek lijkt dus erg op [[sociaaldemocratie]], maar heeft meer de nadruk op duurzaamheid en het milieu. Daarnaast heeft het ook overeenkomsten met [[liberalisme]] en [[christendemocratie]].  
  
* ecologische wijsheid (
+
Naast ideeën over milieu, klimaat en dieren hebben groene politici vaak nog andere overeenkomsten. Ze zetten zich ook in voor vrouwenrechten, tegen [[discriminatie]], [[racisme]] en [[geweld]] tegen minderheden en voor wereldvrede. Deze politieke ideologie ontstond in de jaren zeventig en dankt zijn naam aan kleur "groen" die in veel partijlogo's wordt gebruikt. Groene politici worden hierdoor ook vaak de Groenen genoemd.
 +
 
 +
Partijen de behoren tot de groene politiek zijn in Nederland [[GroenLinks]] en [[Partij voor de Dieren]]. In België is dit de Vlaamse partij [[Groen (partij)|Groen]] en de Waalse [[Ecolo]].
 +
 
 +
Belangrijke uitgangspunten van de groene politiek zijn:
 +
 
 +
* ecologische wijsheid (bij alle beslissingen die genomen worden moet de kennis over wat we weten over de natuur (ecologie) het uitgangspunt zijn. Alleen zo kan er een gezonde balans gevonden worden voor de mensen die nu leven en die de later op aarde leven)
 +
* sociale rechtvaardigheid (iedereen heeft een eerlijke kans in de maatschappij. Er is een eerlijke verdeling van de welvaart. Er zijn ontwikkelmogelijkheden voor iedereen. En iedereen heeft dezelfde sociale rechten.
 +
* basisdemocratie (politieke beslissingen worden dicht mogelijk bij de mensen genomen. Het [[referendum]] is een voorbeeld hiervan. Beslissingen worden niet genomen alleen maar genomen door een centrale overheid)
 +
* geweldloosheid (uitgangspunt is om geen geweld te gebruiken tegen mensen, dieren of de omgeving).
 +
* decentralisatie (niet alles is op een centrale plek te vinden maar verdeeld over het land)
 +
* economie gericht op de eigen omgeving (goed nadenken waar je je geld aan uitgeeft, de lokale ondernemer steunen; [[duurzaamheid]])
 +
* [[feminisme]]
 +
* respect voor diversiteit
 +
* verantwoording nemen voor de wereld
 +
* gericht op de toekomst
 +
 
 +
{{Navigatie ideologieën}}
 +
 
 +
[[Categorie:Politieke stroming]]

Huidige versie van 7 feb 2024 om 15:00

De zonnebloem is het internationale symbool voor de groene politiek.

Groene politiek is een politieke stroming, die zich richt op een duurzame en ecologische samenleving. Dit betekent dat groene politici erg bezig zijn met onder andere dierenrechten en de opwarming van de aarde. Daarnaast geloven ze ook in democratie, gelijkheid en vrijheid. Groene politiek lijkt dus erg op sociaaldemocratie, maar heeft meer de nadruk op duurzaamheid en het milieu. Daarnaast heeft het ook overeenkomsten met liberalisme en christendemocratie.

Naast ideeën over milieu, klimaat en dieren hebben groene politici vaak nog andere overeenkomsten. Ze zetten zich ook in voor vrouwenrechten, tegen discriminatie, racisme en geweld tegen minderheden en voor wereldvrede. Deze politieke ideologie ontstond in de jaren zeventig en dankt zijn naam aan kleur "groen" die in veel partijlogo's wordt gebruikt. Groene politici worden hierdoor ook vaak de Groenen genoemd.

Partijen de behoren tot de groene politiek zijn in Nederland GroenLinks en Partij voor de Dieren. In België is dit de Vlaamse partij Groen en de Waalse Ecolo.

Belangrijke uitgangspunten van de groene politiek zijn:

  • ecologische wijsheid (bij alle beslissingen die genomen worden moet de kennis over wat we weten over de natuur (ecologie) het uitgangspunt zijn. Alleen zo kan er een gezonde balans gevonden worden voor de mensen die nu leven en die de later op aarde leven)
  • sociale rechtvaardigheid (iedereen heeft een eerlijke kans in de maatschappij. Er is een eerlijke verdeling van de welvaart. Er zijn ontwikkelmogelijkheden voor iedereen. En iedereen heeft dezelfde sociale rechten.
  • basisdemocratie (politieke beslissingen worden dicht mogelijk bij de mensen genomen. Het referendum is een voorbeeld hiervan. Beslissingen worden niet genomen alleen maar genomen door een centrale overheid)
  • geweldloosheid (uitgangspunt is om geen geweld te gebruiken tegen mensen, dieren of de omgeving).
  • decentralisatie (niet alles is op een centrale plek te vinden maar verdeeld over het land)
  • economie gericht op de eigen omgeving (goed nadenken waar je je geld aan uitgeeft, de lokale ondernemer steunen; duurzaamheid)
  • feminisme
  • respect voor diversiteit
  • verantwoording nemen voor de wereld
  • gericht op de toekomst


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groene_politiek&oldid=840606"