Luipaard: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Sietse (Overleg) hersteld tot de laatste versie door De Wikischim)
k (Categorie:Zoogdieren verwijderd; Categorie:Roofdieren toegevoegd met HotCat)
Regel 56: Regel 56:
 
</Gallery>
 
</Gallery>
   
[[Categorie:Zoogdieren]]
+
[[Categorie:Roofdieren]]

Versie van 31 dec 2018 14:37

Luipaard
Panthera pardus

Luipaard.jpg

Gevoelig
Leefgebied Afrika, Zuid- en Oost-Azië
Leefomgeving Savanne en tropisch regenwoud
Behoort tot de Katachtigen

Wiki-Panthera pardus.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een luipaard is een dier wat tot de familie katachtigen behoort, Net zoals de meeste katachtigen zijn luipaarden carnivoren. Luipaarden (ook wel Panter genoemd) komen in grote delen van Afrika en Azië voor. De luipaard komt in het wild het meeste voor (vergeleken met alle andere katachtigen).

Naam

De luipaard heeft nog een andere naam, panter. Hoe ze heten heeft vooral te maken met waar het dier vandaan komt. Komt het dier uit Afrika, dan noem je het een luipaard. Komt het dier uit Azië, dan heet het een panter. Maar dit is geen strikte regel (strenge regel) en het kan dus geen kwaad om de namen door elkaar te gebruiken.

Beschrijving

De luipaard is zwart (de Aziatische variant) of geel/wit met zwarte stippen (de Aziatische is volledig zwart). Een luipaard is erg gespierd, hierdoor kan het dier heel hard rennen. De luipaard is over zijn hele lijf met haar bedekt en heeft een lange staart. Ook hebben luipaarden (net zo als de meeste katachtigen) snorharen. De luipaard heeft de zwarte vlekken en zijn geel/witte vacht om niet teveel op te vallen tussen het hoge gras.

Zintuigen

De zintuigen van een luipaard zijn hetzelfde als bij een mens, alleen zijn ze in de werking iets anders. Een Mens ziet bijvoorbeeld bij licht erg goed, terwijl de luipaard juist bij heel weinig licht goed ziet. De luipaard kan ook heel goed ruiken, zelfs beter dan de Tijger. Ook kunnen Luipaarden hele hoge geluiden horen, tot wel 100khz.

Prooidieren en jacht

De luipaard jaagt zodra het donker wordt, omdat zijn ogen dan het beste werken. Overdag jaagt hij bijna nooit, omdat hij dan teveel opvalt. Overdag rust het dier meestal in struiken of in bomen.

Een luipaard jaagt vooral op middelgrote zoogideren, zoals de Gazelle, herten en knobbelzwijnen. Ook jaagt hij (als hij heel erg honger heeft) op kleinere dieren, zoals Hazen, apen, Vogels, struisvogels en honden.

Leefwijze

Luipaarden leven solitair (alleen). Er zou te weinig voedsel wezen als een luipaard zijn prooi moest delen. Een mannetjes- en vrouwtjesluipaard zoeken elkaar alleen op voor het paren. Een luipaard heeft een vast territorium (gebied waar hij leeft en de baas is), wat hij mankeert met uitwerpselen (poep) of urine (plas). Zijn territorium verdedigt hij tegen soortgenoten. Een luipaard jaagt normaal alleen in zijn territorium, tenzij hij echt honger lijdt.

Voortplanting

Een vrouwtjesluipaard heeft als ze wil paren een speciale geur in haar urine die mannetjes ruiken. Hier komen de mannetjesluipaarden op af. Een Luipaard is 90 tot 112 dagen zwanger.

Ondersoorten

De luipaard heeft de volgende ondersoorten:

De zwarte panter is geen ondersoort, maar gewoon een andere kleur van het dier.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luipaard&oldid=539345"