Walt Disney
Walt Disney | |
Walt Disney in 1954 | |
Persoonlijke info | |
---|---|
Volledige naam | Walter Elias Disney |
Geboren | 5 december 1901 |
Geboorteplaats | Chicago |
Geboorteland | Verenigde Staten |
Overleden | 15 december 1966 |
Overleden te | Los Angeles |
Gehuwd met / relatie |
Lillian Grenzen (huw. 1925) |
Carrière | |
Beroep | stemacteur, regisseur, zakenman, producent, schrijver en tekenaar |
Bekend van | Disneyfilms |
IMDb-profiel | |
MovieMeter-profiel | |
Website https://www.waltdisney.org/ | |
Portaal Theater |
Walt Disney, echte naam Walter Elias Disney (geboren in Chicago op 5 december 1901 - gestorven in Los Angeles op 15 december 1966) was een Amerikaans stemacteur, regisseur, zakenman, producent, schrijver en tekenaar. Walt Disney is bekend geworden vanwege de films die hij maakte en is tegenwoordig nog één van de bekendste personen op het gebied van amusement. Walt Disney richtte samen met zijn broer Roy Oliver Disney The Walt Disney Company op, wat beter bekend staat als Disney. Walt Disney vernieuwde de filmindustrie, zo maakte hij de eerste lange tekenfilm. Ook ontwierp hij veel nieuwe personages, waarvan Mickey Mouse veelal de bekendste is. Disney heeft 22 keer een Oscar Award gewonnen en is er maar liefst 59 keer voor genomineerd. Ook op het gebied van pretparken bracht hij vernieuwingen aan.zijn moeder heette barbara en haar werk was kapper.
Jeugd en tienerjaren
Verhuizen
dit maar zo gelaten, omdat het wel stond. De eerste film waarin Mickey schitterde was Plane Crazy. Toch had deze niet veel succes en de film was geluidloos. Later dat jaar, in 1928, kwam Steamboat Willy uit. Dit was het eerste tekenfilmpje met geluid. Hoewel ervoor 1928 al was geëxperimenteerd met geluid, wandere aan Steamboat Willy dat het geluid precies gelijk liep met het filmpje. Daarnaast was het nog moeilijk om een goede stem te vinden voor Mickey. Walt Disney kon niet de goede stem vinden voor Mickey. Toen hij voordeed hoe hij zijn stem wilde hebben, zei Iwerks dat Disney de stem moest inspreken. In jaren 30 werd Mickey Mouse steeds populairder en tegenwoordig is het misschien het bekendste tekenfilmfiguurtje ter wereld.
Daarnaast maakte Disney nog een film serie, genaamd de Silly Simphonies. Dit waren een aantal filmpjes over een bepaald onderwerp met een muziekstuk eronder geplakt. Hierdoor werd er niet gesproken in de filmpjes. The Skeleton Dance was het eerste filmpje van deze serie, waarin een aantal skeletten bij nacht op een begraafplaats gaan dansen. In 1932, toen Mickey Mouse een succes was, waren de Silly Simphonies dit nog niet. In 1932 werd een techniek gevonden om een kleurenfilm te maken. Technicolor heette deze techniek. Hierbij werd eerst de film opgenomen en de kleur pas later toegevoegd. Toen Disney van deze techniek hoorde was hij bezig met het filmpje Flowers and Trees. Dit filmpje was al bijna klaar, maar Disney wilde het opnieuw maken in kleur. Hiermee werd Flowers and Trees het eerste animatiefilmpje in kleur. Het werd een succes en te Silly Simphonies ook. The Old Mill en The Three Little Pigs zijn verder nog een succes uit deze serie.
Op 18 november 1932 kreeg Walt Disney een Acamedy Award voor zijn creatie van Mickey Mouse. In 1935 kwam Mickey voor het eerst in kleur voor en later werden er nog veel karakters toegevoegd aan de serie, zoals Goofy, Donald Duck en Pluto.
Familie
Walt Disney en Lillian Disney wilde samen graag een kind. Alleen lukte dit niet echt makkelijk. Tijdens Lillians eerste zwangerschap kreeg ze een miskraam en daarna nog één. Uiteindelijk werd Diane Marie Disney geboren op 18 december 1933. Walt en Lillian wilde nog een kind, maar de dokter zei dat ze dit beter niet konden doen. Lillian had namelijk al enkele miskramen gehad. Hierdoor adopteerden ze nog een kind, Sharon Mae Disney, die was geboren op 31 december 1936.
Gouden jaren van de animatie
In 1934 zat Disney eraan te denken om een animatiefilm te maken in kleur, maar dit keer met een film die veel langer zou gaan duren. Normaal waren animatiefilmpjes vaak erg kort en daarom wilde Disney een lange animatie film maken. Vroeger ging Disney is een aantal keer naar de bioscoop geweest. Eén van de film die hem deed herinneren, ging over Sneeuwwitje. Disney vertelde dit aan zijn vrouw, die dacht het allemaal een grap was. Disney's Folly, of in het Nederlands Disney's Grap, werd een project waarop Walt zich ging storten. Lillian en Roy wilden dit uit zijn hoofd praten, maar Disney zei dat dit de toekomst was. Samen met professor Don Graham wilde hij zijn personeel trainen in het tekenen van mensen en ze zo echt al mogelijk te laten lijken. Dit was nieuw voor het personeel, want voorheen werden alleen voorwerpen en dieren getekend. Ook werd de multiplane camera uitgevonden door Disney. Deze enorme filmcamera zorgde ervoor dat je makkelijk films kon opnemen op een bepaalde manier dat het net 3D leek. Daarna werd begonnen met het maken van Disney's Folly. De film ging Snow White and the Seven Dwarfs (NL: Sneeuwwitje en de zeven dwergen) heten. Er werd twee jaar lang aangewerkt, wat toentertijd ontzettend lang was. De film kon een succes worden, maar ook een enorme flop. Op 21 december 1937 ging de film première en de film werd een enorm succes. De film kreeg een Oscar voor beste animatiefilm. Naast het Oscarbeeld kreeg Disney nog zeven kleine Oscarbeeldjes (die de zeven dwergen moesten voorstellen). De film bracht 8 miljoen dollar en tegenwoordig is er 134 miljoen dollar aan de film verdiend.
Na het succes moest er een nieuwe studio worden gebouwd. Deze werd zelf gemaakt door Disney en kwam te staan in Burbank in Californië. Disney ging verder met drie andere lange animatiefilms. Als eerste kwam Pinocchio uit en datzelfde jaar nog Fantasia. Ondanks het succes van Pinocchio werd Fantasia een flop. Niet omdat het een slechte film was, maar omdat het orkest wat er voor gehuurd werd enorm duur was en de film weinig geld opleverde. Bambi werd daarentegen weer wel een succes. Voor de film wilde Disney eerst dat men de herten schilderde op de traditionele manier, zoals op een schilderij. Hierdoor heeft bij zelfs herten naar de studio laten komen! Ook de dramatische scène in de film, degene waarin Bambi zijn moeder zoekt die net gedood is door jagers, is door Disney bedacht. Het verlies aan de film Fantasia werd weer gecompenseerd met de winst die men maakte aan de goedkope film Dumbo. Na deze film wilde Disney de film Peter Pan, Alice in Wonderland en Wind in The Willows direct maken, maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en Disney kon zijn films niet meer in Europa uitbrengen.
Tweede Wereldoorlog
Kort na het uitbrengen van de film Dombo, begonnen de Verenigde Staten zich te bemoeien met de Tweede Wereldoorlog. Het leger gaf Disney de opdracht om "reclame"filmpjes te maken voor het leger. Der Fuehrer's Face en Victory Through Air Power zijn hier voorbeelden van. De tekenaars van Disney wilde deze filmpjes niet maken en gingen in protest. Volgens hun moest Disney blijven bij de filmpjes die los staan van de situaties in de wereld. Disney volgde dit op en stopte met het maken van deze filmpjes. De Amerikaanse regering gaf ondertussen een opdracht om een films te maken over Latijns-Amerika, om dit werelddeel zo "te vriend" te houden. The Three Caballeros en Saludos Amigos waren hier het resultaat van. In 1943, toen Amerika zich pas echt begon te bemoeien met de oorlog, werden veel tekenaars opgeroepen om propagandafilms te tekenen of in het leger te gaan. Hierdoor had Disney steeds minder tekenaars en begonnen de films uit losse scènes te bestaan, zonder echt verhaal erin. Make Mine Time en Vrolijk en Vrij zijn hier voorbeelden van. Na de Tweede Wereldoorlog werden weer de films gemaakt waar Disney bekend om stond.
Na de oorlog en het communisme
Na de oorlog werden de films die in de oorlog werden gemaakt uitgebracht. Deze waren niet succesvol, bestonden uit losse scenes door het gebrek aan vaste tekenaars en tegenwoordig kennen weinig mensen ze nog maar. In 1950 kwam er opnieuw succes door de film Cinderella, of beter bekend als Assenpoester. Ondertussen begon Disney zich weer te richten op live-action en hierdoor kwam Bugs Bunny tot leven. Dit werd eerst gedaan in samenwerking met Warner Bros. Alice in Wonderland (1951) en Peter Pan (1953) volgden.
Disney was daarnaast tegen het communisme. Toen de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog steeds meer landen communistisch maakte, ontstond een vrees voor het communisme in Amerika. In zijn bedrijf mochten geen communisten werken en als je communist was werd je ontslagen, maar Disney ging verder. Hij begon mensen te beschuldigen van het communistisch zijn, aangezien een aantal tekenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in Oost-Europa waren geweest. Hier waren veel medewerkers en de media fel op tegen en dit bleef Disney tot en met zijn dood achtervolgen.
De Disneyparken
Carolwood Pacific Railroad
Disney was helemaal gek van treinen. Toen hij in 1949 naar zijn nieuwe huis verhuisde in de buurt van Los Angeles wilde hij in zijn achtertuin een modelspoor. Het moest een spoor worden dat kleiner was dan een normale trein, maar groter moest zijn dan de normale treintjes voorop een normaal modelspoor. Hierdoor kwam er een middelmaat, waar men ook nog eens op kon zitten. Deze modelspoorlijn heette de Carolwood Pacific Railroad. Het is gemaakt door Roger E. Boggie, die werkte bij Disney. Disney had het zelf aan hem gevraagd.
Californië
Disney had een droom. Als vader van twee dochters wil je natuurlijk ergens heen, waar je samen lol kan hebben. Disney's wilde een park creëren waar zowel kinderen als hun ouders een dagje vrij waren. In die tijd bestonden er ook al pretparken, maar Disney vond ze niet binnen zijn idee passen. De parken waren vaak smerig en de attracties stonden te dicht op elkaar. Toch was er al een park in de wereld die voldeed aan zijn eisen. In Denemarken, net buiten Kopenhagen staat Trivoli Gardens. Dit park was schoon, was ruim en werd 's avonds verlicht door duizenden gloeilampen. Als je terugkijkt naar Disneyland in Californië, zie als je goed kijkt dat er veel Trivoli Gardens is overgenomen. Disney's pretpark bestond volgens hem uit attracties die gebaseerd waren op de Disneyfilms en deels uit attracties die een soort van indruk gaven over Amerika. Op 17 juli 1955 ging het eerste Disneypark open in Californië. Dit park heet Disneyland Resort in Anaheim. Disney zei in zijn speach bij de opening:
De jaren 50 en 60
Toen in de jaren vijftig de televisie naar Amerika kwam, waren de filmproducenten bang. Wie zou nog betalen voor het zien van films, als die ook voor een vast bedrag op televisie kon door middel van programma's? Walt Disney zag juist een kans en liet zien dat film en televisie juist goed samen kunnen. In 1950 maakte hij een special genaamd One Hour in Wonderland samen met Coca-Cola. Ook was Walt zelf wekelijks te zien op televisie voor het programma Disneyland. Hierin liet hij zien hoe Disneyland in Californië werd gebouwd. Ook maakte hij de televisieserie Davy Crockett, wat uitgroeide tot een succes. Ondertussen maakte Walt Disney ook nog meer films. In de animatiefilm Lady and the Tramp (Lady en de Vagebond) uit 1955 zit een scene waarin een vrouw een hond (Lady) voor kerst krijgt. Deze scene is gebaseerd op de hond die Walt aan zijn eigen vrouw gaf voor kerst. Verder maakte hij nog de films Sleeping Beauty (Doornroosje), One Hunderd and One Dalmatians (101 dalmatiërs) and The sword in the Stone (Merlijn de Tovenaar) in deze periode.
Walt had zelf twee dochters, wie hij weleens een verhaal voorlas. Eén van de boeken die hij voorlas ging over Mary Poppins. Walt kwam op het idee om van dit boek een film te maken. In 1964 ging Mary Poppins in première. De film werd een groot succes en actrice Julie Andrews (die de hoofdrol speelde) werd er ook nog eens beroemd mee. Datzelfde jaar vond in New York de Wereldtentoonstelling plaats. Walt Disney werd gevraagd een aantal voor dit evenement te ontwerpen. Naast zijn ontwerpen kwam Disney op het idee voor een bootreis, die langs allerlei landen zou gaan. Mensen vonden dit maar raar, maar toch werd het werkelijkheid. Deze attractie staat nu bekend als It's a Small World en is één van de populairste attracties van Disney. Ook introduceerde Disney een mechanisch figuur die precies leek op Abraham Lincoln. Door de Wereldtentoonstelling kwam Disney op een nieuw idee, een pretpark in het oosten van Amerika.
Een groter Disneyland
Een jaar na de Wereldtentoonstelling, in 1965, maakte Disney plannen voor een pretpark dat Disney World zou gaan heten. Het park moest een aantal kilometers buiten Orlando in Florida komen te staan. In dit moerassige gebied was immers genoeg plek. Het park moest bestaan uit een groot pretpark dat een bijna exacte replica moest zijn het pretpark in Californië. Wel werden er een aantal aanpassingen gedaan, omdat er rekening werd gehouden met de fouten van het park in Californië. Zo werden er er tunnels onder het park gelegd, zodat het personeel niet over het park van de ene naar de andere moest. Omdat de bodem te zwak was om te graven, werden de tunnels direct op de grond aangelegd en het park weer daar bovenop. Hierdoor ligt het park een aantal meter hoger dan de rest van de omgeving. Het park moest Magic Kingdom gaan heten, hoe het nu nog steeds heet. Naast dit park moest er een nieuw park gebouwd worden ernaast. Het moest een pretpark zijn dat ook kinderen iets zou gaan leren over andere culturen, het verleden en hoe we een betere samenleving konden opbouwen in de toekomst. Dit park moest Experimental Prototype City (or Community) of Tomorrow (Experimentele prototype Stad (of Samenleving) van Morgen) gaan heten. Dit park kreeg uiteindelijk de afgekorte naam EPCOT. Hoewel Disney grote dromen had hoe onze samenleving er uit zou gaan zien, maakte hij de opening van EPCOT nooit mee.
Ziekte en overlijden
Disney rookte heel veel. Toch vond hij het belangrijk dat kinderen hem niet rokend zagen, dus rookte hij nooit in het bij zijn van kinderen. Op een dag kreeg hij last van zijn nek en ging naar het ziekenhuis hiervoor. In het ziekenhuis kwamen ze ergens anders achter. In zijn longen zat een tumor en deze kon moeilijk verwijderd worden. Na een aantal proeven bleek de tumor ernstig te zijn en waarschijnlijk zou hij nog zes maanden tot twee jaar te leven hebben. De laatste film waaraan hij heeft gewerkt is Jungle Boek, maar heeft deze film nooit kunnen afwerken. Op 15 december 1966 overleed Walt Disney aan longkanker, tien dagen na zijn verjaardag. Walt Disney is uiteindelijk 65 jaar oud geworden.
Volgens velen was Walt Disney die een talent had voor films. In zijn films wist hij mensen op een bepaalde manier te raken. Daarnaast was Disney iemand die in de toekomst keek en veel vernieuwingen aanbracht in films en pretparken. Disney wordt gezien als een echte familieman en het goed voorbeeld van een vader.
The Walt Disney Family Museum
The Walt Disney Family Museum is een Amerikaans museum dat het leven en de dood van Walt Disney presenteert. Het museum staat in San Francisco. Op 1 oktober 2009 is het hoofdgebouw geopend. Diane Disney, de biologische dochter van Walt Disney en zijn vrouw, heeft het museum opgericht. Het museum gaat over Walt Disney, maar het hoort eigenlijk niet bij de Walt Disney Company.
Animatiefilms door Walt Disney
Kijk voor een volledig overzicht op lijst van Disneyfilms
Na zijn dood
Na zijn dood bleef het bedrijf Disney nog gewoon films maken. De nieuwe makers van de films wisten de kwaliteit in de films te houden. Films als Beauty and the Beast (Belle en het Beest), Toy Story en Frozen werden echte successen. Van de film Fantasia kwam een nieuw deel, Fantasia 2000. Ondanks de tegenvallende cijfers, weten veel mensen de film wel te respecteren en wordt het gezien als een film die zijn tijd ver vooruit is. Het bedrijf Disney heet officieel The Walt Disney Company, naar Walt Disney. Oswald The Lucky Rabbit werd in 2012 weer eigendom van The Walt Disney Company. De Disneyparken werden ook een succes. Het resort in Californië kreeg tweede pretpark erbij. Het resort in Florida kreeg nog twee pretparken erbij en groeide uit tot 's werelds grootste pretpark. Ondertussen ontstonden er ook resorts in Tokio, Parijs, Hongkong en is men nu bezig met een park in Shanghai.
Hoewel Walt Disney altijd zei dat het allemaal begonnen was met een muis, weet iedereen dat het de man was die muis had gemaakt. (Vertaald vanuit het Engels) — Julie Andrews in de attractie Walt Disney: One Man's Dream
|
Bronnen
- Het artikel op de Nederlandstalige Wikipedia
- Het artikel op de Engelstalige Wikipedia
- De documentaire: Walt Disney, The Man Behind The Myth
- De attractie: Walt Disney: One Man's Dream