Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Zionisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zionisme is een beweging die vindt dat de Joden een eigen land verdienen in het Midden-Oosten, op de plek waar in de oudheid de joodse Israëlieten leefden. Dit idee ontstond in de negentiende eeuw in Europa. Veel joden waren toen tweederangsburgers en wilden een eigen staat, waar ze geen minderheid zouden vormen. Op de conferentie van Bazel in 1897 werd het idee voor het eerst openlijk besproken. Op die conferentie werd besloten dat ze een eigen staat wilden en dat gebeurde in 1948 daadwerkelijk. Door de Holocaust werd er een extra boost gegeven aan het idee. Veel joden voelden zich toen nergens meer veilig en wilden daarom een staat waar ze het zelf voor het zeggen hadden.

Zionisten zijn niet per se zelf Joods. In de Verenigde Staten zijn veel strenge christenen ook zionistisch. Zij zijn voorstander van de staat Israël.

Het tegenovergestelde van het zionisme is het antizionisme. Antizionisten vinden dat de joden geen eigen staat verdienen in het Midden-Oosten, omdat dat oneerlijk zou zijn tegenover de Palestijnen. Zij vinden dat de zionisten niet het recht hebben om het land in bezit te nemen. Antizionisten zijn niet per se antisemitisch (anti-Joods), maar soms wel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zionisme&oldid=618106"