Zionisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zionisme is een politieke beweging. De beweging ziet Israël als het thuisland voor de Joden en streeft naar een eigen Joodse staat. Zionisten vinden dat de Joden een eigen land moeten hebben. Tegenstanders van het zionisme worden antizionisten genoemd.

Het zionisme is genoemd daar de berg Zion. Zion is een belangrijke berg in de stad Jeruzalem. Later werd de naam gebruikt voor heel Jeruzalem en Israël.

Geschiedenis

De gebieden waar de twaalf stammen van Israël woonden.

In de ijzertijd leefden er twaalf Joodse stammen in het gebied dat nu Isräel, Palestina en een deel van Jordanië is. Dit gebied wordt in de Bijbel ook wel het 'Heilige Land' of het Beloofde Land genoemd. Volgers de Thora of de Hebreeuwse Bijbel zou er daarna ook het Verenigd Koninkrijk Israël hebben bestaan, waarin alle twaalf stammen zouden zijn verenigd. Hiervoor is echter geen bewijs gevonden.

Theodor Herzl tijdens het vijfde zionistische congres in Bazel (1901).

Aan het eind van de eerste eeuw werden de Joden uit Judea verdreven, een provincie van het Romeinse Rijk. Die provincie lag op de plek waar nu nu Isräel, Palestina en een deel van Jordanië liggen. De Romeinen noemden de provincie later Syria Palaestina. Volgens sommige geschiedkundigen gebeurde dit als een straf voor een Joodse opstand in Bar Kochba. De Joden kwamen toen in opstand, omdat ze onderdrukt werden.

Veel Joden vluchtten naar Europa, waar ze te maken kregen met geweld, moorden, verkrachtignen en pogroms. In de zestiende en zeventiende eeuw waren er daarom Joden die 'terug' wilden gaan naar Palestina. Dit gebeurde toen niet vanwege de Joodse verlichting (Hebreeuws: השכלה; haskala). De denkers uit die tijd zagen liever dat Joden zich aanpasten aan de bevolking in Europa en de Joodse religie niet behandelden als iets persoonlijks, maar een neutraal iets (secularisme). Deze ontwikkeling sloeg niet aan in Oost-Europa, waar Joodse boeren en ambachtslui naar Palestina wilden immigreren. Door de pogroms in het Russische Rijk vertrokken er aan het begin van de negentiende eeuw Joden naar Palestina.

In 1880 werd de term 'zionisme' voor het eerst gebruikt door Nathan Birnbaum in zijn tijdschrift Selbstemancipation (Nederlands: 'Zelfemancipatie'). Ook Theodor Herzl heeft een belangrijke rol gespeeld bij het zionisme. Herzl woonde in Oostenrijk en kreeg antisemitisme te verduren. Hij ontmoette later regelmatig de dominee William Hechler. Deze dominee was een christenzionist, een christenen die geloven dat Joden in het 'Heilige Land' of het 'Beloofde Land' thuishoren. In 1897 richtte Herzl de Zionistische Wereldorganisatie (toen nog 'Zionistische Organisatie' geheten), die het eerste zionistische congres in het Zwitserse Bazel organiseerde. Hechler werd door Herzl als christenzionist uitgenodigd. In het Bazelprogram verklaarde de organisatie dat ze als doel heeft om een Joodse staat op te richten. In 1948, 51 jaar later, slaagden de zionisten hierin met de oprichting van Israël. Dit leidde tot het uitbreken van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zionisme&oldid=821579"