Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Overleg:Zionisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Palestina was NIET het eerste doel voor een joodse staat. Bij Herzl waren de oerwouden van Argentinie lange tijd favoriet., maar naast Argentinie is er ook gesproken over: Brits Guyana en Oeganda. Ook daar waren vrijwel lege oerbossen met maar een paar inboorlingen. Er woont nog steeds een behoorlijke groep zionisten in Argentine, die daar nog steeds een joodse staat willen opzetten. Het probleem met Palestina was, dat daar al veel niet-joden woonden. Men zag dat als onoverkomelijk: Ze wilden een staat alleen voor joden, met hooguit een paar niet joden, die dan ondergeschikt moesten zijn aan joden. De groei en steun van het Christenzionisme in de belangrijkste (groot) machten en in Europa, gaf ze het idee, dat er wel een joodse staat in Palestina geforceerd kon worden.

Christenzionisme is een aparte categorie. Christelijk zionisme is al ontstaan na de reformatie in de 17e eeuw. Veel christenzionisten, zoals balfour waren antisemitisch. Hun steun voor een joodse staat kwam voort uit hun idee, dat de bijbel dat nodig acht om de tweede komst van de messias ( jezus) mogelijk te maken. om het einde der tijden te bewerkstelligen is onder andere een joodse staat in Palestina nodig. Er is meestal geen sprake van sympatie voor het joodse volk. Het doel is enkel de wederkomst van jezus.

wetenschappers denken, dat het zionisme uit het christenzionisme is ontstaan. De christenzionist Lord Shaftesburry timmerde nogal aan de weg, en schreef veel over een joodse staat in Palestina. Herzl lijkt flink beinvloed door hem. de joden dachten toen helemaal niet over een joodse staat. De messias zou daar voor zorgen.

deze definitie van zionisme is dus nogal kort door de bocht en bevat wat foutjes denk ik.

Piet118 (overleg) 23 jul 2020 14:43 (CEST)

Ik weet er niet veel van, maar volgens mij zijn deze foutjes niet dramatisch groot een ook niet zo ontzettend moeilijk te verbeteren. Dus denk je het zelf zou kunnen oplossen? En dit artikel kan sowieso wel een opknap- en uitbreidingsbeurt gebruiken. Alleen haal je volgens mij wat dingen door elkaar. Want je geeft nu zelf al aan dat Christenzionisme iets anders is. Bedoel je daarmee In de Verenigde Staten zijn veel strenge christenen ook zionistisch.? Ik zou daar gewoon bijzetten dat dat Christenzionisme heet, met een (rode) link erbij, en ik zou er niet te veel info bijzetten, want dan wordt het al helemaal verwarrend. Verder gaat dit artikel over zionisme, de ideologie. En ik weet eigenlijk niet of dat Argentinie-of-Palestina-gebeuren daar bij hoort. Het kan zeker zijn dat het te maken heeft met zionisme, maar of het in het artikel tuishoort..? Dit soort info staat beter in Maandaatgebied PalestinaDidi05 (overleg) 2 aug 2020 20:14 (CEST)
Pagina aangepast heb de voorzet "antizionisme'uit de oorspronkelijke tekst er ook in gebruikt. geeft een meer omvattender beeld. denk ik. groeten, Piet118 (overleg) 22 sep 2020 17:52 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Zionisme&oldid=629502"