Vogelpark Avifauna

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogelpark Avifauna
2015-08 Avifauna ZvD 24.JPG
Eén van de drie vogeldemonstraties die er elke dag worden gegeven
Jaar geopend 1950
Jaar gesloten
Locatie Alphen aan den Rijn, Vlag van Nederland Nederland
Mascotte
Slogan
Oppervlakte
Eigenaar Stichting Vogelpark Avifauna (voorheen: Van der Valk Hotels & Restaurants)
Lid van NVD en EAZA
Thema Vogels
Diersoorten Vogels en kleine zoogdieren

Website
http://www.avifauna.nl/
Portaal Portaalicoon Dierentuinen

Vogelpark Avifauna, (Afgekort: Avifauna) is één van de grootste vogelparken ter wereld en ligt in Alphen aan den Rijn.

Avifauna richt zich voornamelijk op vogels, maar er zijn nu ook zoogdieren in het park te vinden. Avifauna bestaat al sinds 1950, toen de familie Van den Brink hun landgoed en verzameling openstelde voor bezoekers. De boerderij, de naastgelegen vijver, de oprijlaan en de rozentuin herinneren hier nog aan. Avifauna staat ook nog bekend om zijn grote speeltuin, waar de hoogste glijbaan van Nederland staat.

Avifauna was eigendom van hotelketen Van der Valk, maar is tegenwoordig een eigen stichting. Bij de ingang staat ook een hotel van die keten en de restaurants worden ook door Van der Vak gerund. Het logo van het park is de toekan. Van der Valk vond het logo zo mooi dat het bedrijf het nog steeds als hun logo gebruikt.

Geschiedenis

Restaurant La Casa Havana; het voormalige woonhuis van de familie Van den Brink.

Avifauna bestaat sinds 1950, maar de geschiedenis gaat iets verder terug. Het vogelpark ligt op het voormalige landgoed van de familie Van den Brink. Deze familie was eigenaar van een aantal hoedenzaken en betaalde daarmee het landgoed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was veel bos gekapt op het landgoed, waardoor meneer Van den Brink besloot om zijn grote hobby uit te voeren, het houden van vogels, er was immers genoeg ruimte. Doordat het kopen dieren nog toegestaan was, kon de collectie vogels snel groeien. Van den Brink werd hierdoor echt bekend en de inwoners waren erg benieuwd naar de collectie vogels. De burgemeester vroeg daarom aan meneer Van den Brink om op een zondag is een keer open te gaan. Heel veel mensen kwamen er toen kijken naar vogels die toen nergens anders in Nederland te zien waren.

De familie besloot vanwege het succes het landgoed open te stellen voor publiek. Op 17 mei 1950 ging Vogelpark Avifauna, zoals het park ging heten, open voor publiek. Hiermee werd Avifauna het eerste vogelpark ter wereld. Zes jaar na de opening verkocht de familie Van den Brink het park aan hotelketen Van der Valk, dat nog steeds het park beheert. Van der Valk zorgde dat er naast vogels ook zoogdieren te zien waren om meer bezoekers te trekken. Zo waren er lama's, kangoeroes en apen. In 1990 werd echter besloten om de zoogdieren naar andere dierentuinen te verplaatsen en weer een vogelpark te worden. Rond 2000 bleek de dierentuin te ouderwets te zijn, zo zaten veel vogels in kleine kooien. Hierdoor is men in plaats van kleine kooien met een vogelsoort, grote kooien gaan bouwen met meerdere vogelsoorten. De lorikas was de eerste stap, hierna volgde in 2008 een vernieuwing van het vijvergebied. Ook werd de Tropenhal opgeknapt. Inmiddels zijn bijna alle kleine kooien vervangen door grote, moderne.

In 2014 kwam de dierentuin in het nieuws aangezien 30 zeldzame vogels uit de dierentuin gestolen waren. Sinds 2014 zijn er overigens ook weer zoogdieren in de dierentuin te vinden om meer bezoekers te trekken.

Het park

De pelikanen op het eiland in de natuurvijver.

Het vogelpark is in twee looproutes verdeeld. Natuurlijk kunnen bezoekers hiervan afwijken, maar voor het gemak en overzicht is geven de volgende twee kopjes zo een indruk van het vogelpark.

Via de oprijlaan loopt men langs een replica van de Sneeker waterpoort. Hier kan men onderdoor lopen en komt zo terecht in een voorbeeld van een vogelvriendelijke tuin. Aan diezelfde kant bevind zich een groot verblijf voor struisvogels. Beide looproute beginnen bij het Cuba Terras naast het parkrestaurant "La Casa Havana" (de voormalige boerderij).

Looproute 1

Looproute 1 begint bij het Cuba Terras. Via deze ruimte komt men bij de achtergelegen Cubavolière, waar onder meer rode ibissen en cubaanse flamingo's te vinden zijn. Eenmaal uit de volière loopt men via een bruggetje naar de andere flamingo-soort, namelijk de chileense flamingo's en later ook de emoe's. Hierna waant men zich in China, waar onder meer de rode panda en de zadelbekooievaar te zien zijn. Via een hutje kan men over de Australische weide uitkijken, met opnieuw emoe's. Hierna kan men door rond de natuurvijver lopen. In de volière's ziet men onder meer neushoornvogels en kroonduiven. Tijdens het rondje rond de natuurvijver ziet men verschillende pelikanen, kroonkraanvogels en ooievaars. De ooievaars zijn nooit door Avifauna kocht of gekregen. De vogels hebben zelf een nest in het vogelpark gemaakt. Tijdens het rondje loopt men door het Madagaskargebied met ringstaartmaki's en lemuren. Eenmaal uit de natuurvijver loopt men weer terug naar de Chileense flamingo's en loopt men verder het laantje af langs de helmkasauris naar (eventueel) de speeltuin en het Cuba Terras.

Looproute 2

De Lori's in de Lori Landing

Looproute 2 begint bij La Casa Havana naast het Cuba Terras. Via een brug komt men langs de verblijven van de kolobri's, de cavia's en de het dwergapen-eiland Nuboso. Door het huis heen loopt men de uilenberg op waar onder meer de konijnenuil en de laplanduil zitten. Voor mensen met rolstoel is dit niet toegankelijk, waarna zij direct naar Nuboso gaan. Over het eiland kan men lopen. Er zijn diverse touwen waar men apen op ziet lopen. Hierna loopt men door de verblijven van de gieren en de stellers zeearenden. Via een stukje tuin loopt men naar de Parkietenlaan, waar diverse parkieten te zien zijn. Via de inmiddels omgekapte paardenkastanje loopt men via de rozentuin naar het voormalige atelier waar de geschiedenis van het vogelpark wordt uitgelegd. Hierna loopt door nachtsafari waar men onder meer kiwi's en meerder uilen ziet. Hierna volgt de route door de Tropenhal, waar men eerst de Filipijnenhal in stapt en daarna doorloopt naar de Pantahal. In deze kas vliegen de vogels los. Vervolgens loopt men naar de Papegaaienlaan, waar twee grote volières staan, een met kleinere vogels en een met ara's. Via de Humboldtpinguïns loopt men naar de Lori Landing. In deze kas kunnen bezoeken zelf nectar geven aan lori's, een kleine papegaaiensoort in regenboogkleuren. Via de vijver loopt men weer terug naar naar het beginpunt.

Andere faciliteiten

Avifauna heeft nog meerdere faciliteiten naast een dierenpark. Op het park is een restaurant in de voormalige boerderij te vinden, waarop feestdagen en in het weekend Life & Cooking wordt gedaan, een soort lopend buffet. Aan de wegzijde, buiten het park, is er nog een restaurant van Van der Valk. Van der Valk onderhoudt ook het hotel naast de ingang. Bezoekers hebben gratis toegang tot Avifauna. Het hotel heeft een eigen bar en casino.

Diersoorten

De reuzentoekan; het logo van Avifauna

Hier is een lijst van alle dierensoorten:

Weetjes

  • Wist je dat Avifauna in de top 3 grootste vogelparken ter wereld staat?
  • Wist je dat Avifauna het oudste vogelpark ter wereld is?
  • Wist je dat de toekan in het logo van Van der Valk Hotels & Restaurants uit Avifauna komt. Van der Valk Hotels & Restaurants was voor lange tijd de eigenaar van Avifauna.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vogelpark_Avifauna&oldid=726777"