Lemuren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maki's
Lemuroidea

Maki Catta.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied eiland Madagaskar
Leefomgeving voornamelijk in bomen
Behoort tot de Strepsirrhini

Lemuroidea range map.svg

Portaal Portal.svg Biologie

Lemuur is de wetenschappelijke naam van de maki. Lemuren zijn halfapen en behoren tot de zoogdieren en primaten. Ze zijn verwant aan de lori's die in Zuidoost-Azië leven.

De meeste lemuren komen op Madagaskar voor. De bekendste soort is de ringstaartmaki.

Lemures is Latijns, wat geesten betekent. Het zijn primaten met natte neus van de superfamilie Lemuroide, die verdeeld is in 8 families en bestaande uit 15 geslachten en ongeveer 100 bestaande soorten. Ze komen van nature alleen voor op het eiland Madagaskar. De meeste bestaande maki's zijn klein, hebben een spitse snuit, grote ogen en een lange staart. Ze leven voornamelijk in bomen en zijn 's nachts actief. De meeste lemuren zijn omnivoren of alleseters. Maar sommige zijn herbivoren of planteneters.

Families

Van de 8 families zijn er 4 uitgestorven:

  • Archaeolemuridae
  • Cheirogaleidae
  • Daubentoniidae
  • Indriidae
  • Lemuridae
  • Lepilemuridae
  • Megaladapidae
  • Palaeopropithecidae

Kenmerken

Maki's variëren in gewicht van de muismaki van 30 gram tot de indri van 9 kilogram. Hun verhouding tussen hersenen en lichaam is kleiner dan die van de apen. Zoals bij alle halfapen, hebben ze een "natte neus". Hun reuk is sterker ontwikkeld dan bij de apen. Geuren spelen dan ook een belangrijke rol bij de maki's. Hun gebit is duidelijk anders dan dat van de apen. Hun voortanden vormen een soort kam, die een meer schrapende werking heeft.

Leefwijze

Maki's zijn over het algemeen de meest sociale van de halfapen en communiceren meer met geuren en stemgeluiden dan met visuele signalen (gebaren). Ze hebben een soort van winterslaap en de vrouwtjes hebben de leiding.

De meesten eten een grote verscheidenheid aan fruit en bladeren, terwijl sommige specialisten zijn. Twee soorten lemuren kunnen in hetzelfde bos naast elkaar bestaan ​​vanwege verschillende diëten.

Bedreigde diersoort

Veel maki-soorten blijven bedreigd door verlies van leefgebied en jacht. Veel soorten maki's zijn in de afgelopen 2000 jaar al uitgestorven als gevolg van menselijke activiteiten. Vanwege deze bedreigingen en hun afnemende aantal, beschouwt de International Union for Conservation of Nature (IUCN) maki's als 's werelds meest bedreigde zoogdieren, en merkt op dat vanaf 2013 tot 90% van alle maki-soorten met uitsterven worden bedreigd in het wild. Tot voor kort leefden er reuzenmaki's op Madagaskar. Deze waren zo groot als een gorilla.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lemuren&oldid=773800"