Primaten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Primaten
Primates

Primates - some families.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving Aanvankelijk bossen, later ook elders
Behoort tot de Zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Primaten of apen waren er waarschijnlijk 60 miljoen jaar geleden al.

Binnen de primaten is er in de loop van de miljoenen jaren een evolutie geweest naar mensapen en daarvan stamt de mens weer af.

Onderzoekers zoeken nog steeds naar mogelijke voorgangers/voorouders van de tegenwoordige mens. Daarvan zijn fossielen bewaard gebleven. Die kunnen worden gevonden bij archeologische opgravingen. Aan de hand van waar ze precies zijn gevonden, kan worden geschat hoe oud die fossielen zijn.

In de fossielen zelf is DNA bewaard gebleven dat ze kunnen onderzoeken. Daaruit blijkt dat menselijk DNA ongeveer voor 98,4% identiek (hetzelfde) is aan dat van chimpansees. Wat veel mensen niet weten is dat ongeveer 1 tot 4% DNA bij West-Europeanen afkomstig is van de Neanderthaler. Aboriginals hebben ook 2,5% neanderthaler-DNA, maar ook nog 5% denisova-DNA.

Hoe de opeenvolging en aftakkingen van soorten precies is (de 'stamboom'), is nog steeds een punt van discussie. En door nieuwe vondsten bij opgravingen kunnen er weer nieuwe 'puzzelstukjes' van de puzzel hoe dat precies is gegaan tevoorschijn komen.

Ook zijn er nog veel vragen hoe de soorten zich over de aarde verspreid hebben.

De stamboom is (mogelijk) als volgt:

Mensachtigen

De dunne bruine lijn geeft de plaats aan waar H. denisova zich van H. erectus afsplitste.

De mensachtigen gingen meer en meer rechtop lopen. Dan krijg je mogelijk de volgende stamboom ( † = uitgestorven):

Zie ook Evolutie van de mens.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Primaten&oldid=793114"