Primaten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Primaten
Primates

Primates - some families.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving Aanvankelijk bossen, later ook elders
Behoort tot de Zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Primaten of apen zijn 60 miljoen jaar oud en die zijn geëvalueerd naar mensapen en die zijn geëvolueerd naar de mens. Onderzoekers zoeken nog steeds naar mogelijke voorgangers van de mens. Dit doen ze aan de hand van fossielen en tegenwoordig ook met DNA onderzoek. Menselijk DNA is ongeveer 98,4% identiek (hetzelfde) aan dat van chimpansees. Wat veel mensen niet weten is dat ongeveer 1 tot 4% DNA bij West-Europeanen afkomstig van de Neanderthaler is. Aboriginals hebben ook 2,5% neanderthaler-DNA, maar ook nog 5% denisova-DNA.

Hoe de opeenvolging en aftakkingen van soorten precies is, is nog steeds een punt van discussie. Ook zijn er nog veel vragen hoe de soorten zich over de aarde verspreid hebben.

De stamboom is (mogelijk) als volgt:

Mensapen

De dunne bruine lijn geeft de plaats aan waar H. denisova zich van H. erectus afsplitste.

De mensachtigen kunnen nader bekeken worden. Meer en meer gingen deze soorten rechtop lopen. Dan krijg je mogelijk het volgende ( † = uitgestorven):

Zie ook evolutie van de mens.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Primaten&oldid=774487"