Halfapen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Halfapen
Strepsirrhini

Suborder Strepsirrhini.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Madagaskar, Afrika en Azië
Leefomgeving tropisch regenwoud
Behoort tot de Primaten

Extant strepsirrhine range with fossil sites.png

Portaal Portal.svg Biologie

Halfapen (strepsirrhines) zijn een soort primaten en zoogdieren. De oorsprong van de vroegste primaten waaruit de apen en halfapen zoals de spookdiertjes zijn voortgekomen, is een mysterie. Zowel hun plaats van herkomst als de groep waaruit ze zijn voortgekomen, is onzeker. Er zijn onvoldoende fosielen gevonden om hun herkomst te verklaren.

Halfapen lijken op apen maar het zijn geen apen. Ze hebben meestal een lange, vaak natte snuit en zijn niet zo slim als een echte aap. Apen en halfapen hebben waarschijnlijk wel dezelfde voorouders. Apen ontwikkelden zich verder vroeger, ze hebben grotere hersenen gekregen en kunnen beter en makkelijker voedsel vinden. Halfapen hielden kleinere hersenen. Hun ogen bevatten een reflecterende laag om hun nachtzicht te verbeteren. Je hebt de lemuren of maki's van Madagaskar, de galagos ("bushbabies") zoals de Senegalgalago en pottos uit Afrika, en de lori's uit India en Zuidoost-Azië. In Madagaskar zijn er veel halfapen-soorten die overdag actief zijn. Op het eiland waren er nooit apen geweest. Hierdoor kwamen er geen problemen tussen de twee aap-groepen. Er is een erg bijzondere halfaap-soort die op de Filipijnen actief is; de Spookdiertjes. Deze is in de nacht actief maar is bij enkele spookdier-parken onder andere in de Filipijnen Overdag te zien. Maar ze slapen dan, maar kunnen nog steeds goed worden gefotografeerd.

Er zijn al veel familie-soorten halfapen uitgestorven. Er is zelfs een volledige infraorde uitgestorven!

Halfapen voedden zich voornamelijk met fruit, bladeren en insecten en leven meestal in de bomen, hoewel ze ook wel op de grond komen.

Veel van de hedendaagse levende halfapen worden bedreigd door vernietiging van leefgebieden, jacht op het zogeheten bushmeat en levende vangst voor de handel in exotische huisdieren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Halfapen&oldid=840599"