Portaal:Dierentuinen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PortaalDierentuin.png
Welkom op het Portaal:Dierentuinen
Rain forest2 BZ ies.jpg
Tijger Angara in de sneeuw.jpg

Welkom op het Portaal:Dierentuin. Hier is alles te vinden over dierentuinen. Van lijsten tot kweekprogammas. Alle dingen over dierentuinen vind je hier. Lees meer en ontdek alles over dierentuinen! Op de pagina's van de dierentuinen zelf staat ook veel over de dierentuinen. Dus als je bijvoorbeeld een spreekbeurt over Avifauna gaat maken moet je bij Vogelpark Avifauna kijken.

Dierentuinen zijn tuinen waar dieren in leven. Zoals de naam al zegt. De laatste jaren moesten dierentuinen vernieuwen om te kunnen voortbestaan. Mensen vonden dat een dagje dierenpark uit de mode was. Dierentuinen legden gebieden aan waar je zelf doorheen kan lopen, varen en rijden. De oudste dierentuin in Nederland is Artis. Deze dierentuin werd in 1838 opgericht. In Rotterdam volgden ze het: de Rotterdamse diergaarde (nu Diergaarde Blijdorp). In 1945 verhuisde deze dierentuin naar de Blijdorppolder. Nu zit de dierentuin er nog steeds. De laatste jaren werkt men in dierentuinen aan kweek-/fokprogramma's om de natuur te beschermen. Eén van die projecten is het project voor de Siberische tijger. Welpen worden naar het wild gebracht en ze worden nu ook steeds beter beschermt. Het is niet bekend wat het grootste dierenpark van Nederland is, daar is discussie over. De oudste dierentuin ter wereld is Tiergarten Schönbrunn, die al sinds 1752 bestaat.
→Lees het artikel over Dierentuinen→

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Wat is een dierentuin?

Een dierentuin is een plek waar verschillende diersoorten van over de hele wereld bij elkaar zitten. Het is erg populair bij families om een dagje uit te gaan. De eerste dierentuinen waren privé bezittingen. Soms zijn die parken nog steeds van die families, zoals Koninklijke Burgers' Zoo. Die begonnen als privé fazanterie en het is uitgegroeid tot een grote dierentuin. Een ander woord voor dierentuin is zoo of dierenpark. In de meeste dierentuinen werken ze met een speciaal programma. Die dieren ruilen. In Nederland heet die organisatie de NVD. In Europa EAZA en wereldwijd WAZA. Voor kleine dierentuinen in Nederland is er de reneging Dier en Park. De laatste jaren zijn er in Nederland drie dierentuinen bij gekomen: GaiaZOO, Wildlands Adventure Zoo Emmen en een kleine dierentuin: Landgoed Hoenderdaell. Hoenderdael heeft een groot opvangcentrum voor leeuwen en tijgers. In 2018/2019 komen daar olifanten bij. Dierentuinen zijn erg populair. Rond 1830 kwamen de dierentuinen pas naar Nederland. En tegenwoordig komen er ook langzaam meer dierentuinen.

Dierentuinen in Belgie
Dierentuinen in Nederland

Er zijn veel dierentuinen in Nederland. Welke? Hier is er een lijstje van:
Animal Farm · Apenheul · Aqua Zoo Friesland · Aquazoo Leerdam · Artis · Artisklas Haarlem · Berkenhof 's Tropical Zoo & Vlindertuin · BestZoo · Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie · Deltapark Neeltje Jans · DierenPark Amersfoort · Dierenpark De Oliemeulen · Dierenpark Zie-ZOO · Dierenrijk · Diergaarde Blijdorp · DoeZoo Insektenwereld · Dolfinarium Harderwijk · Ecomare · Fazanterie de Rooie Hoeve · GaiaZOO · Het Arsenaal · Informatiecentrum De Noordwester · Kabouterland · Kasteelpark Born · Koninklijke Burgers' Zoo · Landgoed Hoenderdaell · Muzeeaquarium Delfzijl · Natuurcentrum Ameland · Ouwehands Dierenpark · Orchideeënhoeve · Passiflorahoeve · Plaswijckpark · Reptielenhuis De Aarde · Reptielenzoo Iguana · Safaripark Beekse Bergen · Schildpaddencentrum · Sea Life Scheveningen · Stichting AAP · Taman Indonesia · Uilen- en Dierenpark De Paay · Van Blanckendaell Park · Vlindorado · Vlinderparadijs Papiliorama · Vlinders aan de Vliet · Vogelbush Eureka · Vogelpark Avifauna · Vogelpark Ruinen · Vogelrevalidatiecentrum Zundert · Wildlands Adventure Zoo Emmen · Wonderwereld · Zee Aquarium Bergen aan Zee · ZooParc Overloon · Zoo Veldhoven

Kweek en fokprogammas

Dierentuinen gebruiken de zogenoemde kweek en fokprogramma's, hierbij starten ze projecten en kun je geld doneren om de natuur te beschermen. Zo zijn ze nu bezig met een project om de Reuzenpanda en de Siberische Tijger te beschermen. In Nederland heeft Dierenpark Amersfoort, het World Wide Fund for Nature. Daar steunen ze de natuur mee. Als je daar een plattegrond koopt steun je ze automatisch. Per 15 verkochten plattegronden kunnen ze een boom planten in Ecuador. Koninklijke Burgers' Zoo heeft zijn eigen mangrove in Bolivia. Dat wordt beschermt door de Burgers Zoo rangers. In 2017 bouwen ze een klein deel na in de Burgers Zoo mangrove. En het Engelse SEA LIFE Trust doet vele projecten voor de onderwaterwereld. De conclusie is dus, dierentuinen beschermen de natuur!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Dierentuinen&oldid=802856"