Toekans

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Toekan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toekans (familie)
Ramphastidae

Toekan avifauna alphen aan den rijn.jpg

Leefgebied Midden- en Zuid-Amerika
Leefomgeving Bossen
Behoort tot de Spechtvogels, Landvogels, Vogels
Portaal Portal.svg Biologie

De Toekan is een grote zwarte vogel van ongeveer 35 tot 65 cm hoog. Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans. Je hebt bijvoorbeeld de roodsnaveltoekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan. Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.

Nesten

De toekan maakt zijn nest in een bestaand holletje in een boom of in de aarde. Daar legt hij zijn eitjes.

Het leefgebied

De Toekan leeft in de Amazone. De amazone ligt in Zuid-Amerika.

Het voedsel

De toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan.

De voortplanting

De toekan maakt zijn nest in holtes van bomen. Ze maken niet zelf hun nesten , maar ze gebruiken bestaande holtes in de bomen die ze groter maken, door het rottende hout weg te halen. Het nest wordt met verse bladeren bekleed en die worden vervangen als ze verwelkt zijn.

De Broedtijd

Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren, die in 2 tot 3 weken uitgebroed worden.. De beide ouders, moeder en vader zorgen voor de jongeren. Na 6 tot 9 weken vliegen de jongen uit.

Broedtijd is 19 dagen!

Feiten

  • Maximale lengte: 45 cm
  • Maximaal gewicht: 400 gram
  • Maximale leeftijd: 20 jaar
  • Maximale staartlengte: 19 cm
  • Jongen per keer: 4

Familie van de Toekan

De toekans zijn familie van de spechtvogels, de poten zijn gebouwd zoals een spechtvogel.

Het verschil tussen:Mannetjes en Vrouwtjes

Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, het meest opvallende kenmerk van de toekan is de grote snavel die ook veel kleuren heeft. De snavel is bijna net zo groot als het dier zelf. Waarom de snavel zo groot is, zijn de wetenschappers het nog niet over eens, men denkt dat toekan een grote snavel heeft, om het reukvermogen groter te maken, maar daarvoor bestaat geen bewijs.

Soorten

De bekendste is de Reuzentoekan. Er zijn wel veertig soorten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toekans&oldid=793823"