Neushoornvogels

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Neushoornvogel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neushoornvogels
Bucerotidae

Decken-Toko Tockus deckeni.JPG

Leefgebied Warme streken
Leefomgeving Bossen
Familie Bucerotiformes
Portaal Portal.svg Biologie

Neushoornvogels (Bucerotidae) is een familie uit de vogel-orde Bucerotiformes. Neushoornvogels komen voor in Afrika, delen van Azië, Nieuw-Guinea en de Salomoneilanden. De Hoornraven werden vroeger ook tot de Neushoornvogels gerekent. Later is duidelijk geworden dat deze wel tot dezelfde orde horen maar tot dezelfde familie. Er zijn in totaal 62 verschillende soorten Neushoornvogels. Waarvan er 22 op de rode lijst staan.

Taxonomie

Kenmerken

Een Neushoornvogel voedt zijn vrouwtje in de nestholte

Neushoornvogels zijn best wel grote slanke vogels met een lange nek en korte brede vleugels. Vaak hebben Neushoornvogels ook nog een korte brede staart, die bestaat uit 10 staartpennen. Delen van de nek en de kop bestaan uit naakte huid met een opvallende kleur.

Snavel

Alle neushoornvogels hebben een grote gebogen snavel. Deze snavel doet veel aan de Toekan denken. De snavel is bij veel soorten vel gekleurd. Bij de meeste soorten zit op de snavel een gekrulde hoorn. De hoorn bestaat uit los botweefsel en is hol van binnen. Behalve bij de Helmneushoornvogel, deze snavel bestaat uit massief bot.

Voortplanting

Alle neushoornvogel nestelen in boomholtes. Hier gaat het vrouwtje in en de doorgang wordt dicht gemesteld door het mannetje. Ook worden alle andere doorgangen dichtgemesteld tot dat er ergens in de boomstam een klein gaatje overblijft. Dit is het gaatje waardoor het mannetje het vrouwtje en haar jongeren voed.

Externe Links

Stichting Neushoornvogel

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neushoornvogels&oldid=622159"