Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Cavia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cavia

De Cavia (Cavia) of Guinees biggetje is een geslacht uit de familie Caviidae. Het is een heel bekend huisdier.

De geschiedenis

De cavia komt uit Zuid-Amerika. Daar namen de indianen ze als huisdier. Ze hadden cavia’s voor het vlees en ze offerden hen aan goden. Ze deden cavia’s in hun graf zodat de goden niet boos zouden worden. De Spanjaarden waren de eerste buitenlanders die de cavia’s voor het eerst zagen. De Spanjaarden namen de cavia’s meer voor hun kinderen. Later werden de cavia’s duurder en werden ze meer verkocht aan de rijke mensen. Na de Tweede Wereldoorlog werden cavia’s steeds populairder als huisdier in Europa.

Verzorgen

De benodigdheden om een cavia te verzorgen, zijn een:

  • hok
  • voer
  • drinkbakje of een flesje bevestigd aan de tralies van het hok
  • schuilhutje
  • hooi

Hok

Een hok is net als bij andere dieren noodzakelijk. Dan kun de je even weg zonder dat de cavia onder bijvoorbeeld zetels of tafels kan kruipen, zich bezeerd en in het ergste geval aan stopcontacten enzovoort sterft. Soms vindt een cavia het fijn om buiten te zijn dat kan het dus fijn zijn om ook een buitenhok te hebben.als je je cavia buiten zet moet je ervoor zorgen dat er geen wind staat,daar kan je cavia ziek van worden,en zelfs van sterven

Voer

Een cavia heeft net als de mens behoefte aan vers, gezond voedsel.verse.groenten en fruit zijn dus goed voor je dier. let op !!! geef je cavia nooit plasticverpakt droogvoer. daarin kunnen schimmelsporen zitten en het droogvoer is schadelijk voor het tandvlees van je dier ook zit er graan in en dat hoord niet thuis in het lichaam van de cavia

Drinkbakje

Drinken is noodzakelijk. Cavia's hebben het liefst water. De mogelijkheden bestaan uit een normaal drinkbakje of uit een speciaal flesje met drinktuitje die aan de tralies bevestigd kan worden.

Schuilhutje

Voor cavia's zijn er speciale huisjes van hout of plastic waar ze in kunnen schuilen als ze bang zijn. Het is niet specifiek voor slapen want dat kunnen ze ook er buiten doen.kijk niet raar op als ze (cavia's moeten met twee of meer zijn) de eerste paar weken dat je ze hebt het huisje in rennen het ligt niet aan jou ze moeten nog aan de omgeving en de personen wennen cavia is een wild beestje je moet hem goed verzorgen ze kunnen bijten . maart je moet ze goed eten geven maar niet te veel!.

Hooi, Géén stro

Hooi is in de eerste plaats voer voor cavia's en moet een beetje groen zijn en niet geel. ook kunnen cavia's hier lekker op liggen of onder kruipen. Stro is te scherp en hard voor cavia's dus hoort niet in de kooi van een cavia. voor de absorptie van urine gebruik je zaagsel of geperste houtkorrels en helemaal onderop een krant (maar bedek die goed, anders scheuren je cavia's die aan stukken).

Bij speeltjes moet erop gelet worden dat het niet gevaarlijk of dat het niet kan afbreken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cavia&oldid=686690"