Dierenpark Wassenaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dierenpark Wassenaar
Leeuw vd dierentuin.JPG
Een belangrijk deel wat nog herrinert aan de dierentuin:de toegangspoort
Jaar geopend 1937
Jaar gesloten 1 december 1985
Locatie Wassenaar, Flag of the Netherlands.svg Nederland
Mascotte
Slogan De leukste dierentuin van Nederland!
Oppervlakte 15 hectare
Eigenaar Familie Louwman
Lid van
Thema Exotische diersoorten
Diersoorten 3500 dieren

Website
Portaal Portaalicoon Dierentuinen


Dierenpark Wassenaar was een dierenpark dichtbij Den Haag in Wassenaar. Het park was toendertijd het bekendste en grootste dierenpark van Nederland en had op het hoogtepunt 3500 dieren. Het vastgoedbedrijf van de familie Louwman was de baas van het dierenpark. De afgelopen jaren kwam het park in het nieuws nadat YouTube-kanaal StukTV er een levende aap had ontdekt en er een man een dronefilm van het verlaten park had gemaakt. Tot 2006 was ook het Wassenaar Wildlife Breeding Centre gevestigd er, zij waren beroemd om het kweken van jachtluipaarden waarvan zij er 240 van hebben gekweekt.

Geschiedenis

Oprichting

De dierentuin is een privecollectie van de familie Louwman, maar de geschiedenis begon veel eerder. De Haagse Dierentuin werd heel populair en in de Tweede Wereldoorlog lag de hele dierentuin plat. De overige dieren werden verhuisd naar Dierenpark Wassenaar, dat toen al een tijdje bestond. Sinds 1937 liet Piet Louwman al zijn dieren zien aan publiek. Toen hadden ze alleen nog olifanten, tropische vogels en tijgers. Uit de dierentuin kwam ook een roofvogelvolière mee. Pas een tijdje daarna is het berenverblijf uit de Haagse Dierentuin er ook verplaatst. Na de oorlog werd een nieuwe entreepoort op de kop getikt bij een slager uit Rotterdam dat er nog lang heeft gestaan. Nu staat die bij het Louwman Museum in Den Haag. In 1952 was er een grote mijlpaal, de opening van de Louisehal.

Groei

Het park werd steeds bekender en er kwamen veel mensen op de grote collectie mensapen en tropische vogels af. In 1961 was er ene wereldwijde primeur: De Paradijshal. Een 66 meter lange hal met een grote vijver in het midden die opgetrokken was uit palen met gaas boven. Voor die tijd was het heel bijzonder dat mensen tussen de vogels bijna konden lopen. Al in het eerste jaar moest de vijver vergroot worden, omdat die te klein was. Vanaf 1975 werd er ook een televisieserie in de dierentuin opgenomen: Ren je Rot en gepresenteerd door Hennie Louwman. vanaf 1976 kon je ook een dier adopteren voor een aantal euro.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dierenpark_Wassenaar&oldid=579796"