Tallinn
Tallinn | |
Land | Estland |
Provincie | Harjumaa |
Oppervlakte | 159,3 km² |
Inwoners | 458.398 (2023) |
Portaal Europa |
Tallinn is de hoofdstad en grootste stad van Estland. In Tallinn wonen zo'n 450.000 inwoners, wat een derde van de inwoners van Estland is. Tallinn ligt in het noorden van Estland aan de Finse Golf. Aan de overkant van het water ligt de Finse hoofdstad Helsinki. De twee steden liggen op 80 kilometer afstand van elkaar.
Oorspronkelijk heette Tallinn Reval. De stad kreeg stadsrechten in 1248. Tallinn is een volgens velen een hele mooie stad, die eigenlijk bestaat uit twee delen: de benedenstad en de Domberg. Op de Domberg (die een stukje hoger ligt dan de rest van de stad) staan de Domkerk, het parlementsgebouw en de opvallende Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. Het oude centrum van Tallinn staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Tallinn is het economische en culturele centrum van Estland. De stad staat ook bekend op digitaal gebied als de geboorteplaats van Skype en andere digitale media.
Geschiedenis
Tallinn wordt al zo'n 5.000 jaar bewoond. Zo zijn er potten en andere resten van menselijke bewoning gevonden in de stad. Toch werd Tallinn pas gebouwd 1050 n.Chr. De stad begon als fort op de handelsroute tussen Novgorod in Rusland en Scandinavië. Via dit fort werd ook het christendom naar de regio gebracht. Zowel de Denen als de Duitse Orde waren actief in het gebied. Uiteindelijk kreeg Denemarken het gebied in handen in 1219.
De stad heette toen nog Reval en werd in 1285 een Hanzestad. Hierdoor kon de stad beter handelen met de andere steden in het noorden van Europa. In 1346 verkocht de koning van Denemarken de stad en het gebied eromheen aan de Duitse Orde. Zij gebruikte de stad ook weer om te handelen tussen West-Europa en Rusland. Tegen deze tijd woonden er zo'n 8.000 mensen in de stad. De stad werd in 1561 overgedragen aan Zweden. Toch bleef de stad niet lang in Zweedse handen. Na de Grote Noordse Oorlog en een uitbraak van de pest werden de Zweedse bezittingen in Estland in 1710 overgedragen aan Rusland.
Tot 1889 zou Estland onder het Gouvernement Estland enige mate van zelfbestuur hebben. Tijdens de 19e eeuw kwamen steeds meer Russen naar Tallinn. Ook kwam de Industriële Revolutie naar de stad. In 1908 werd de stad bezocht door de Britse koning en zijn vrouw om een bondgenootschap met de Russische tsaar te sluiten. op 24 februari 1918 verklaarde Estland zichzelf onafhankelijk. Reval werd toen omgedoopt in Tallinn en werd de hoofdstad van Estland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Tallinn kort bezet door de Duitsers.
In 1940 viel het leger van de Sovjet-Unie Estland binnen en het werd onderdeel van de Sovjet-Unie. Tussen 1941 en 1944 werd Tallinn door Nazi-Duitsland bezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Tallinn verschillende keren gebombardeerd. Het grootste bombardement vond plaats tussen 9 en 10 maart 1944, waarbij de Sovjet-Unie duizend bommen op de stad liet vallen. 757 mensen kwamen hierbij om het leven en 2.000 raakten dakloos. De Duitsers verlieten Tallinn in september 1944, waarna Estland weer onderdeel werd van de Sovjet-Unie.
Na de oorlog werd Tallinn herbouwd. In 1980 werden de Olympische Spelen in Moskou gehouden, maar de zeilwedstrijden vonden plaats in Tallinn. Verschillende gebouwen in de stad herinneren aan de Olympische Spelen. In 1991 werd Estland opnieuw onafhankelijk, waarbij Tallinn opnieuw de hoofdstad werd. Sinds 1997 staat het oude stadscentrum op de werelderfgoedlijst.
Geografie
Ligging
Tallinn ligt helemaal in het noorden van Estland aan de Finse Golf. Bij de stad liggen twee grote meren; het Ülemistemeer en het Harkumeer. Deze meren zijn erg belangrijk voor het drinkwater in de stad. De rivier Pirita stroomt ook door de stad. Tot aan de jaren 1930 was er tweede rivier, Härjapea, maar tegenwoordig is deze ondergronds. Door Tallinn loopt een kalkstenen klif die de stad verdeeld in een hoger en lager gedeelte. Het hoogste gedeelte van Tallinn is 64 meter boven zeeniveau en ligt in het zuidwesten van de stad.
De stad heeft een kustlijn van 46 kilometer. Voor de kust liggen verschillende eilanden en schiereilanden. Ook zijn hier veel stranden te vinden.
Districten
Tallinn is verdeeld in acht districten (linnaosa). Deze districten hebben elk hun eigen bestuur en raad. De districten zijn:
- Haabersti
- Kesklinn
- Kristiine
- Lasnamäe
- Mustamäe
- Nõmme
- Pirita
- Põhja-Tallinn
Klimaat
Tallinn heeft een combinatie tussen een zeeklimaat en een landklimaat. De winters in de stad zijn erg koud en er valt meestal ook sneeuw. De zomers zijn echter vochtig, koel en regenachtig. De koudste maand van het jaar in februari. Dan is het gemiddeld -3,6°C. Toch voorkomt het enkele dagen per jaar voor dat koudere lucht uit Rusland komt. Dan kan de temperatuur wel tot -18°C zakken. In de zomers is het ongeveer tussen de 19 en 22°C. Waar de winters erg bewolkt zijn, heeft de zomer meer zon.
Het weer in Tallinn is erg moeilijk te voorspellen, aangezien het erg snel kan omslaan. Weerberichten zitten er daardoor vaak naast. Na Helsinki en Riga is Tallinn de moeilijkste stad op het gebied van weersvoorspellingen.
Bevolking
Bevolkingsgroepen
Tallinn is de grootste stad van Estland qua bevolking. Op 1 januari 2021 woonden er 438.341 in de stad. Hiermee is Tallinn een van de kleinste Europese hoofdsteden. Binnen de Europese Unie staat Tallinn op de 59e plaats op de lijst van meest bevolkte steden.
Daarnaast is Tallinn een erg multiculturele stad. Slechts 53% van de bevolking bestaat uit Esten. Tallinn heeft een grote Russische minderheid. Maar liefst 34% van de inwoners heeft een Russische herkomst. Een groot deel van de Russen kwam tijdens de Sovjetperiode naar Tallinn toe als onderdeel van de russificatie. Kleinere groepen komen uit Oekraïne, Wit-Rusland, Finland en Letland.
Dit zie je ook terugkomen in de cijfers voor meest gesproken talen. 50% van de inwoners van Tallinn heeft het Estisch als moedertaal en 46% van de bevolking heeft het Russisch als moedertaal. Een deel van de Esten is tijdens de Sovjetperiode namelijk opgegroeid met Russisch als moedertaal. Toch spreken voornamelijk jongere inwoners en immigranten vandaag de dag veel Engels.
Religie
Estland is een van de meest atheïstische landen ter wereld; bijna de helft van de bevolking is ongelovig. In Tallinn hangt 64% van de bevolking daardoor geen religie aan. Dit heeft met de Sovjetperiode te maken. In de Sovjet-Unie was religie namelijk verboden, waardoor iedereen atheïstisch is. Tegenwoordig is religie wel toegestaan in Estland. In andere communistische landen keerde religie in de jaren 1990 weer terug in de maatschappij, maar in Estland gebeurde dit slechts in veel kleinere mate.
23% van de bevolking is aanhanger van het orthodoxe christendom; vooral de Russisch-Orthodoxe Kerk. Voornamelijk de Russische minderheid gaat naar deze kerk toe. Kleinere geloven in de stad zijn het lutheranisme (6%), de Rooms-Katholieke Kerk (1,2%) en de islam (1,2%).
Onderwijs
Tallinn heeft niet één maar twee universiteiten. Dit zijn de Universiteit van Tallinn en de Technische Universiteit Tallinn.
Kunst en cultuur
Bezienswaardigheden
De meeste toeristen komen naar Tallinn voor het oude centrum van de stad. Dit gedeelte staat bekend als Toompea. Het wordt gescheiden van de rest van de stad door een serie van forten en stadsmuren die bijna allemaal nog in tact zijn. In Toompea vind je het Toompeakasteel, waar vandaag de dag het Estse parlement vergadert, en de Dom van Tallinn. Ook ligt het beroemde Alexander Nevski-kathedraal in de binnenstad.
Een ander toeristisch gedeelte is All-linn. Hier bevindt zich het Stadhuisplein met stadhuis van Tallinn en de Raadsapotheek. Het plein wordt gebruikt voor een markt die er al sinds de middeleeuwen plaatsvind. Ook liggen hier veel middeleeuwse kerken, zoals de Sint-Olafkerk en de Sint-Nicolaaskerk.
2 kilometer buiten het stadscentrum ligt Kadriorg, wat bekend staat om zijn grote parken en tuinen. Toeristen en inwoners komen hier om te sporten, te wandelen of te relaxen. Ook ligt het Kadriorgpaleis van tsaar Peter de Grote hier. Andere bezienswaardigheden aan de rand van Tallinn zijn de Botanische Tuinen van Tallinn en de Televisietoren van Tallinn.
Musea
Tallinn heeft zo'n 60 musea en kunstgalerijen, waarvan de meeste zich in het centrum bevinden. In het Ests historisch museum leer je meer over de geschiedenis van Estland. Het museum is gevestigd in een hal die vroeger door de grootste gilde van Tallinn gebruikt werd. Een ander museum is het Museum van de bezetting. Dit museum gaat over de periode waarin Estland bezet was door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie van 1940 tot 1991. Ook is er het KGB-museum, wat gaat over de geheime dienst van de Sovjet-Unie.
Een van de populairste musea van de stad is het Ests scheepvaartmuseum, waar vele schepen uit het verleden staan. Je kunt zelfs enkele van deze schepen en een onderzeeër binnengaan. In het Ests natuurhistorisch museum staan 330.000 voorwerpen die met de natuurlijke geschiedenis van Estland te maken hebben.
Ook heeft Tallinn veel kunstmusea, waarvan het Kunstmuseum van Estland het grootste is. Dit museum zit over meerdere gebouwen door de binnenstad van Tallinn verspreid.
Evenementen
Ook heeft Tallinn veel evenementen. De stad staat bekend om de Lauluväljak. Dit is het grootste concert met koorzangers ter wereld. Tijdens het evenement treden zo'n 30.000 koorzangers op voor een publiek van 80.000 mensen. De zangers zingen uitsluitend Estische volksliederen.
Een ander evenement is de Tallinn Black Nights Film Festival. Tijdens dit filmfestival worden jaarlijks 250 films getoond voor in totaal 77.500 bezoekers.
Verkeer en vervoer
Het meeste openbaar vervoer in Tallinn gebeurd door middel van bussen. Tallinn is ook de enige stad in Estland met een tramnetwerk. Het openbaar vervoer in Tallinn is gratis voor inwoners. Toeristen kunnen een speciale Tallinn-kaart kopen, waarmee ze onbeperkt het openbaar vervoer kunnen gebruiken. Ook geeft deze kaart toegang tot verschillende musea en bezienswaardigheden.
De stad heeft een eigen vliegveld, Tallinn Airport, wat 2 kilometer van de binnenstad verwijderd is. Dit is ook de grootste luchthaven van Estland. Daarnaast komen veel toeristen naar de stad via de haven. Er is een ferry-verbinding met Helsinki, wat minder dan 3 uur duurt. Ook is Tallinn verbonden met Rusland en de andere Baltische Staten via een netwerk van spoorwegen.
Momenteel wordt gewerkt aan een hogesnelheidslijn vanuit Berlijn naar Tallinn. De hogesnelheidslijn moet de Baltische Staten en Polen beter bereikbaar maken. Door de jaren heen zijn er ook verschillende plannen geweest voor een tunnel onder Finse Golf tussen Helsinki en Tallinn. Door deze tunnel zou de hogesnelheidslijn ook doorgetrokken kunnen worden naar Helsinki.
Economie
Tallinn is erg belangrijk voor de Estische economie. De helft van het bruto nationaal product (bnp) van Estland komt uit Tallinn. Tallinn is niet alleen zeehaven, waar veel goederen verscheept worden en wordt gehandeld. Het is ook een stad waar veel ontwikkelingen plaats vinden op het gebied van technologie. Tallinn wordt hierdoor ook wel het "Sillicon Valley van de Baltische Zee" genoemd. In de stad zitten namelijk veel technologische en digitale bedrijven gevestigd. Zo is Tallinn de geboorteplaats van Skype en zijn er veel IT-centra in de stad.
Daarnaast is Tallinn ook een financieel voor de gehele regio. Veel Scandinavische banken hebben hoofdkantoren in Tallinn. Daarnaast is Tallinn een geliefde stad onder Finse toeristen. Zij komen naar Tallinn om te shoppen, aangezien veel producten in Tallinn goedkoper zijn dan in Finland. Tussen Tallinn en Helsinki varen dagelijks meerdere schepen heen en weer. De twee steden worden zelfs "tweelingsteden gescheiden door de Finse Golf" genoemd. Ook meren er veel cruiseschepen aan in Tallinn.
Stedenbanden
Hoofdsteden in Europa | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
|